Black Friday este o oportuitate pentru mulți români să-și achiziționeze diverse lucruri de care au sau nu nevoie.
Prețurile reduse le atrag atenția și sunt tentați să nu verifice în amănunt anunțurile respective. Acest lucru poate avea consecințe grave.
Ferește-te de țepele online de Black Friday. Ce recomandă specialiștii
Potrivit unei surse, în prima jumătate a anului 2024, 54% din fraudele raportate în țară sunt de tip scam.
Escrocii vor dori să profite de perioada în care cele mai multe magazine au anunțat Black Friday, astfel că este mai bine să verifici cu atenție anunțurile. Unele oferte care par foarte bune, este posibil să fie anunțuri false.
Dacă e prea bine să fie adevărat, mai bine verifici de mai multe ori înainte de a-ți băga datele personale, astfel încât să nu devii victimă sigură.
Înșelătoriile online sunt gândite de escroci pentru a face rost de datele personale și financiare ale utilizatorilot. Aceștia pot chiar retrage constant sume mici, iar victimele nu-și dau seama de asta.
Black Friday este o oportunitate pentru ei, deoarece pot publica anunțuri false de cumpărături, produse contrafăcute la prețuri extrem de mici, reclame false, pe scurt orice ar atrage cumpărătorii să dea clic sau chiar să încerce să achiziționeze produsele respective.
Cumpărătorii sunt în perioada respectivă grăbiți să profite de ofertele surprinzătoare, astfel că nu mai sunt atenți la URL, prezentarea produselor și alte detalii care în mod normal li s-ar părea suspecte.
Dynata a realizat un studiu, conform căruia 4% din români sunt îngrijorați că ar putea fi victimele unei astfel de fraude în mediul online. De asemenea, 3% din ei evită cumpărăturile în perioada Black Friday, iar 8% preferă să cumpere din magazinele fizice pentru a evita un risc de scam.
Citește și: Cum obții cele mai bune oferte de Black Friday 2024. Trucurile pe care comercianții nu vor să le știi
Cum poți evita scam-urile de cumpărături de Black Friday
Sunt câteva metode prin care poți evita riscul de a deveni o victimă a escrocilor.
Verifică URL-ul și designul site-ului de pe care urmează să faci cumpărături. URL-ul trebuie să înceapă cu „https://”, iar lângă trebuie să aibă simbolul lacătului. Dacă sunt litere inverstate ori caractere suplimentare, poți fi pe un site fals.
O altă metodă ar fi evitarea prețurilor mult prea mici. Ofertele incredibile la produse scumpe pot fi adesea capcane ale escorcilor. Produsele respective pot fi contrafăcute sau cumpărătorul nu va intra niciodată în posesia lor, chiar dacă a plătit.
Este important să verifici recenziile de pe site-ul respectiv.
Citește și: Când începe Black Friday 2024. Anunțul făcut de principalii retaileri. Cine a dat deja startul campaniei
De asemenea, poți evita reclamele dubioase care apar de regulă pe rețelele de socializare. În ultima perioadă, au tot apărut magazine false pe rețelele de socializare. Acestea îi atrag pe cumpărături cu oferte deosebite, iar apoi dispar.
Și în acest caz pot fi verificate recenziile și credibilitatea.
Totodată, o metodă de a sta departe de capcane este să ignori mesajele nesolicitate sau emailurile. Sunt tot mai numeroase mesajele false care țin de probleme la livrarea unor produse fictive, precum și emailurile de phishing. Cel mai indicat este să nu dai clic pe linkuri și să verifici pe site-urile oficiale.
O soluție este și folosirea cardurilor virtuale de unică folosință pentru cumpărăturile de Black Friday sau când nu ai încredere în site-ul respeciv.
Unele companii oferă și detectare automată a fraudelor sau cursuri antifraudă. De asemenea, există un centru de suport disponibil 24/7.
În ciuda faptului că Black Friday poate fi oportunitatea mult așteptată pentru a cumpără obiectele dorite, este indicat să nu te grăbești și să verifici site-urile de unde vrei să achiziționezi. Astfel vei evita situații neplăcute.
Rezultate Loto azi, 7 noiembrie 2024. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus... Predicția lui Carmen Harra după victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA: ”Se va răzbuna”...