S-au tras focuri de armă pe Marea Neagră, în Zona Economică Exclusivă a României, după ce Garda de coastă a fost nevoită să folosească armamentul asupra unui pescador turcesc pe care l-a surprins la braconaj.
Pescadorul turcesc „Ostik Senol” a fost surprins la braconaj în Zona Economică Exclusivă a României în urmă cu o săptămână. Incidentul a fost comunicat miercuri de către reprezentanţii Gărzii de Coastă.
„La aproximativ 65 mile Est Constanţa, în Zona Economică Exclusivă, unde România are drepturi suverane, a fost depistată nava de pescuit Ostik Senol, pavilion Turcia, despre care existau indicii că desfăşoară activităţi ilegale de pescuit şi care nu a oprit la somaţiile legale ale navei Poliţiei de Frontieră. Nava Ostik Senol a fost implicată şi în anii anteriori în activităţi infracţionale, în prezent fiind în lucru trei lucrări penale. Cercetările continuă sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa”, se arată într-un comunicat al Gărzii de Coastă.
Pentru a opri pescadorul turcesc, poliţiştii români au efectuat somaţii legale prin toate mijloacele radio-electronice, acustice şi optico-vizuale. Însă, pentru că acestea nu au avut rezultat, polițiștii au trecut la folosirea graduală a armamentul individual şi de la bordul navei. Aceștia au efectual foc de avertisment.
„Poliţia de Frontieră nu a procedat în forţă la abordarea pescadorului sau la lovirea aparatului propulsor prin executarea focului în plin cu armamentul bordului fără a pune în pericol vieţile omeneşti, ca urmare a faptului că membrii echipajului se poziţionau în dreptul motoarelor”, spun autorităţile.
Garda de Coastă a Turciei a identificat nava în data de 20 februarie, în Portul Istinye/Istanbul. Aceştia au informat Poliţia de Frontieră cu privire la faptul că au sancţionat administrativ echipajul navei Ostik Senol pentru trecerea ilegală a frontierei şi au sesizat autorităţile portuare din Istanbul cu privire la lipsa documentelor şi a autorizaţiilor legale ale pescadorului.
Potrivit Poliţiei de Frontieră, pescuitul ilegal realizat de nave de pescuit pavilion Turcia s-a intensificat începând cu anul 2002 în Zona Economică Exclusivă a României. Anul trecut, în cadrul acţiunilor comune desfăşurate de Poliţia de Frontieră cu Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, a fost reţinută în vederea confiscării aproximativ 1,4 tone peşte specia calcan şi au fost recuperate din apă aproximativ 33 de kilometri de plase de diferite tipuri.
Potrivit specialiştilor, daunele aduse ecosistemului acvatic, prin practicarea unui pescuit ilegal, în perioade de prohibiţie şi pescuit cu unelte interzise, sunt irecuperabile dacă nu sunt întreprinse acţiuni ferme de către autorităţile naţionale pentru stoparea acestuia.
Dezastrul ecologic este amplificat de abandonarea uneltelor/ plaselor de pescuit în apă, degradarea capturilor în aceste unelte de pescuit constituind un pericol pentru calitatea apelor din zona respectivă, dar şi pentru populaţiile de delfini care ajung accidental în plase, aducându-se astfel prejudicii grave efortului de conservare a acestei specii prin diminuarea efectivului de reproducători.
Calendar creștin ortodox. Sărbătoare 27 februarie 2019. Sfinții zilei... Anunț important! Zone din Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu, rămân astăzi, fără curent electric!...