Antena Căutare

Se shimbă legea de la 1 Mai! Angajatorii neserioși riscă închisoarea! Ce trebuie să le asigure angajaților

Angajaţii intră tot mai des în conflict cu angajatorii lor fie că e vorba despre nemulţumiri la locul de muncă ori pur şi simplu de abuzuri din partea patronilor.

Angajaţii intră tot mai des în conflict cu angajatorii lor fie că e vorba despre nemulţumiri la locul de muncă ori pur şi simplu de abuzuri din partea patronilor. Şi cum numărul proceselor a crescut alarmant, a fost nevoie de modificarea legislaţiei muncii. Din această lună, angajatorii neserioşi pot chiar să ajungă la închisoare dacă îşi privează oamenii de anumite drepturi.

Kadîr Figan este de origine turcă şi lucrează într-o agenţie de turism din Constanţa. Anul acesta, va putea să se bucure de sărbătorile religioase musulmane, întrucât noua lege îi dă dreptul la zile libere de Ramazan sau Bayram.

”Avem liber două zile. Într-adevăr, stau acasă. Se respectă această lege. Aşa cum creştinii au liber de Paşte, de Crăciun, şi noi vrem să stăm de sărbători cu cei dragi.”, a mărturisit bărbatul la Observator.

Din această lună, angajatorii sunt obligaţi să-şi trateze egal angajaţii, indiferent de religie. În ţara noastră sunt 18 culturi religioase.

Cei de religie penticostală se bucură de încă 2 zile libere, de două ori pe an, asta pentru că Paştele pică în aceaşi perioadă cu cel ortodox. Ei mai primesc alte 4 zile libere pentru cincizecime şi sărbătoarea Azimilor. În cazul budiştilor, spre exemplu, ei se vor bucura doar de zilele libere din calendarul ortodox.

Potrivit noii legi, patronii nu mai pot chema la lucru noii angajaţi decât dacă a fost semnat contractul de muncă cu cel târziu o zi înainte de începerea activităţii. Trebuie ţinută evidenţă şi în cazul celor lucrează de acasă.

Noua lege este mai dură şi cu cei care primesc muncitori la negru şi de cele mai multe ori e vorba de lucrători în construcţii. Dacă firma este prinsă şi amendată şi situaţia se repetă angajatorul riscă închisoare până la doi ani.

Panică într-un bloc din Capitală, după ce un incendiu a izbucnit pe casa scării! Șapte persoane au ajuns la spital! Pomp... Statistici îngrijorătoare - 24.000 de furturi au fost înregistrate anul trecut în Capitală. Ce sector conduce detaşat to...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x