Antena Căutare

Informatii secrete despre Nicolae Ceausescu, dezvaluite astazi de presa

Nicolae Ceausescu este cel care a intermediat negocierile de pace intre Israel si Egipt, promovand si intensificarea contactelor cu fostul lider palestinian Yasser Arafat, precum si recunoasterea Palestinei, confirma documente israeliene declasificate marti, scrie ziarul Haaretz.

Informatii secrete despre Nicolae Ceausescu, dezvaluite astazi de presa
| cinemagia.ro

"Voi dezvalui acum lucruri care nu pot fi facute publice", declara premierul israelian Menachem Begin in cursul unei sedinte de guvern din 4 septembrie 1977

"Presedintele roman, Nicolae Ceausescu, mi-a spus ca presedintele Egiptului, Anwar El Sadat, este pregatit pentru o intalnire intre reprezentantii Israelului si Egiptului. L-am intrebat daca este vorba de o intrevedere intre presedintele Egiptului si eu, dar mi-a spus ca, deocamdata, este vorba de o intalnire la nivel de reprezentanti ai celor doua tari", explica Menachem Begin.

Arhivele de stat din Israel au scos la iveala aproximativ 40 de astfel de documente.

Menachem Begin, premierul care a condus Executivul statului evreu in perioada iunie 1977 - octombrie 1983, tocmai efectuase o vizita in Romania. Acesta incerca sa mentina contactele diplomatice cu Egiptul prin intermediul Romaniei, care avea relatii bune cu lumea araba.

In timpul intrevederii private cu Ceausescu, Menachem Begin a fost informat ca Anwar Sadat acceptase deja organizarea unei reuniuni directe intre reprezentantii Israelului si cei ai Egiptului: "Am profitat de oportunitatea unei conversatii personale cu Nicolae Ceausescu; presedintele s-a oprit din discutia care dura de doua ore si a mers cu mine in gradina, doar cu un interpret", le spunea Begin ministrilor israelieni.

De asemenea, dictatorul a propus ca Israelul sa recunoasca Organizatia pentru Eliberarea Palestinei (OEP) si sa negocieze cu aceasta. "Ceausescu mi-a spus ca ar trebui sa recunoastem OEP, ar trebui sa purtam negocieri cu Yasser Arafat; Arafat este un om bun, Ceausescu a vorbit cu el si exista oameni care sunt mult mai rai in OEP, Arafat este pregatit sa recunoasca statul Israel", spunea Begin.

Ceausescu a cerut Israelului sa se retraga din teritoriile ocupate in 1967. Ceausescu "a vorbit si despre colonii, iar eu i-am raspuns ce era necesar. A cerut retragerea la frontierele din 1967? Mi-a spus: Daca Israelul va continua actualele politici - adica nu va accepta retragerea la frontierele din 4 iunie 1967, nu va recunoaste statul Palestina, nu va purta negocieri cu OEP - el este ingrijorat - si a spus acest lucru cu preocupare - ca sentimentele antievreiesti se vor accentua in multe zone ale lumii. I-am spus: vreau sa stii ca poporul evreu este unit acum, mai mult ca niciodata, in jurul Israelului", a precizat Begin, conform documentelor.

Israelul a semnat, in urma tratativelor duse de Ceausescu, un tratat de pace cu Egiptul, conform Acordurilor de Pace de la Camp David, acord aflat in vigoare si in prezent.

Acesta a fost semnat de presedintele egiptean de la acea vreme, Anwar El Sadat, si de fostul premier israelian Menachem Begin.

Sursa: Antena 3

foto: cinemagia.ro

“Buvinieta”, taxa ce va decongestiona traficul din Bucuresti... Pe ce loc este Romania in topul global al Educatiei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x