Antena Căutare

Marcel Vela anunţă că este nevoie de o mobilizare suplimentară în judeţele unde au fost emise avertizări hidrologice de cod portocaliu şi cod roşu/ IGSU: Efectivele din Caraş-Severin şi Timiş au fost suplimentate

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, joi, că este nevoie de o mobilizare suplimentară în judeţele pentru care hidrologii au emis avertizări de cod portocaliu şi cod roşu şi că în judeţele unde pericolul de inundaţii este mai mare Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) va susţine din alte judeţe cu personal şi tehnică până la normalizarea situaţiei. IGSU a anunţat că efectivele din judeţele Caraş-Severin şi Timiş au fost suplimentate.

Conform unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne, Marcel Vela a convocat, joi, o şedinţă operativă, în sistem de videoconferinţă, cu prefecţii pentru a analiza şi evalua măsurile luate în fiecare judeţ pentru a preveni pierderile de vieţi omeneşti şi reducerea pagubelor materiale în contextul producerii fenomenelor hidrometeorologice grave din această perioadă.

Ministrul Ion Marcel Vela a atras atenţia asupra faptului că este nevoie de o mobilizare suplimentară la nivelul judeţelor pentru care hidrologii au emis o avertizări de cod portocaliu şi cod roşu, cu intensitate mai mare ȋn perioada 18 iunie, ora 12 – 19 iunie, ora 9.00.

Pentru a veni în sprijinul judeţelor unde pericolul este mai mare, din ordinul ministrului afacerilor interne, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă va susţine din alte judeţe cu personal şi tehnică până la normalizarea situaţiei, a precizat sursa citată.

Marcel Vela a mai solicitat prefecţilor să verifice digurile şi să se asigure că autorităţile locale sunt pregătite cu oameni, utilaje şi materiale.

“În calitate de fost prefect şi fost primar cunosc foarte bine care sunt măsurile preventive care trebuie luate în astfel de situaţii pentru a limita producerea unor efecte grave. Solicit prefecţilor să verifice digurile şi să se asigure că autorităţile locale sunt pregătite cu oameni, utilaje şi materiale, inclusiv saci de nisip pentru a proteja imobilele şi localităţile faţă de creşterea nivelului apelor. Aveţi tot sprijinul nostru de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, aşa că vă rog să spuneţi în orice moment cu ce vă putem ajuta. Trebuie să lucrăm în echipă şi să ne îndeplinim datoria faţă de cetăţeni”, a precizat Marcel Vela.

Totodată, ministrul Afacerilor Interne a cerut prefecţilor să prezinte noii conduceri de la Administraţia Naţională ”Apele Române” proiectele mai vechi referitoare la executarea unor lucrări hidrotehnice care pot contribui la prevenirea inundaţiilor, dar care nu au fost finanţate în ultimii ani.

La rândul lor, reprezentanţii IGSU au transmis că efectivele din judeţele Caraş-Severin şi Timiş au fost suplimentate.

”Măsura a fost stabilită, în contextul valabilităţii, în aceste zone, a avertizărilor hidrologice COD ROŞU de inundaţii pe râurile din bazinele hidrografice Bega, Timiş şi Caraş. Cele 19 motopompe de mică şi mare capacitate (13 trimise în sprijin în Caraş-Severin şi 6 în Timiş) sunt mobilizate din judeţele Dolj, Mehedinţi, Teleorman şi Olt, în care nu se înregistrează situaţii de urgenţă grave cauzate de vremea nefavorabilă. Acestea vor începe deplasarea spre Caraş-Severin şi Timiş în cel mai scurt timp, iar tehnica dislocată va rămâne în sprijinul autorităţilor până la revenirea la starea de normalitate”, a transmsi IGSU. Acest tip de mijloace tehnice este frecvent utilizat pentru evacuarea apei acumulate în urma averselor torenţiale, viiturilor şi inundaţiilor. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare de cod portocaliu până joi la ora 23.00 pentru mai multe judeţe din Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania şi zone montane.

Sunt preconizate averse torenţiale şi acumulări de peste 40 l/mp, iar pe arii restrânse de 50 până la 80 l/mp, precum şi intensificări ale vântului, grindină şi descărcări electrice.

Judeţele Timiş şi Caraş-Severis sunt, însă, sub avertizare cod roşu de ploi până la ora 18.99 şi sub avertizare cod roşi de inundaţii, până vineri dimineaţă.

Sursa : news.ro

Femeie însărcinată, bătută crunt de soțul violent, chiar sub ochii celor șase copii. Surorile ei, apel sfâșietor:”O va o... România, lovită de al doilea val de coronavirus?! Ce spune medicul Alexandru Rafila despre creșterea alarmantă a cazuril...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x