Antena Căutare

Militarii romani din Afganistan au devenit dascali pentru localnici

Traiesc de zece ani pe muchie de cutit. Si-au pierdut 22 de camarazi, dar au invatat si cum sa negocieze cu afganii. Militarii romani, caci despre ei este vorba, ii invata pe unii afgani alfabetul, iar pe altii cum sa citeasca o harta

Cand nu merg in misiune, militarii romani din Kabul sunt dascali cu arma in mana. "Practic in bazele de pregatire antrenam viitori politisti afgani pe diferite nivele ale pregatirii: ofiteri, subofiteri", povesteste un locotenent.

Afganistanul e insa o tara care abia pasesete spre lumea civilizata. Iar educatia nu a fost pana acum o prioritate. Nici macar pentru ofiteri. Lucrurile se mai limpezesc putin atunci cand afli in ce an calendaristic se considera afganii: 1391. Iar traditiile par si ele incremenite in timp.

Usor-usor, militarii nostri si-au castigat respectul in baza. Atat in fata camarazilor din coalitie, cat si a afganilor, care au si un proverb pentru asta.

"Prima data cand te-am intalnit esti prietenul meu, a doua zi cand te-am intalnit esti fratele meu", spune Eugen Manole, un maistru militar.

Dupa un deceniu de prezenta in Afganistan trupele noastre vor incepe de anul viitor retragerea. Se estimeaza ca in 2014 doar jumatate din cei aproape 2000 de militari va mai fi activa in teatrul de operatiuni.

Cele mai renumite cluburi din Capitala, inchise de Garda Financiara... Victor Ponta: "La Oltchim s-au comis fapte de natura penala"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x