Cand nu merg in misiune, militarii romani din Kabul sunt dascali cu arma in mana. "Practic in bazele de pregatire antrenam viitori politisti afgani pe diferite nivele ale pregatirii: ofiteri, subofiteri", povesteste un locotenent.
Afganistanul e insa o tara care abia pasesete spre lumea civilizata. Iar educatia nu a fost pana acum o prioritate. Nici macar pentru ofiteri. Lucrurile se mai limpezesc putin atunci cand afli in ce an calendaristic se considera afganii: 1391. Iar traditiile par si ele incremenite in timp.
Usor-usor, militarii nostri si-au castigat respectul in baza. Atat in fata camarazilor din coalitie, cat si a afganilor, care au si un proverb pentru asta.
"Prima data cand te-am intalnit esti prietenul meu, a doua zi cand te-am intalnit esti fratele meu", spune Eugen Manole, un maistru militar.
Dupa un deceniu de prezenta in Afganistan trupele noastre vor incepe de anul viitor retragerea. Se estimeaza ca in 2014 doar jumatate din cei aproape 2000 de militari va mai fi activa in teatrul de operatiuni.