Antena Căutare

Ministerul Culturii, de Ziua Roşiei Montane: Subliniem necesitatea protejării acestei valori

Ministerul Culturii a publicat un mesaj, joi, de Ziua Roşiei Montane, în care subliniază necesitatea protejării acestei „valori”, printr-un „program coerent şi de durată”.

Ziua Roşiei Montane este „o aniversare neoficială a primei atestări documentare - la data de 6 februarie 131 - a aşezării romane care se afla în spaţiul ocupat acum de satul Roşia Montană”, se arată în mesaj.

Una dintre tăbliţele romane cerate descoperite în secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea în galeriile miniere de la Roşia Montană demonstrează atestarea. Tăbliţele cerate consemnează contracte, inventare, acte juridice care constituie unul dintre izvoarele importante ale cunoaşterii dreptului roman. Tăbliţa nr. XVIII păstrează, alături de dată, denumirea aşezării: Alburnus Maior.

„Folosim acest prilej pentru a sublinia încă o dată valoarea culturală deosebită a acestui sit - care, iată, împlineşte acum 1889 de ani - şi necesitatea, asumată de Ministerul Culturii, de a dezvolta şi aplica un program coerent şi de durată pentru protejarea şi punerea în valoare a acestei valori”, a transmis Ministerul Culturii.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunţat vineri că, în urma unei analize şi a consultărilor, a decis ca înscrierea sitului Roşia Montana în lista patrimoniului mondial UNESCO să fie reluată.

Sursa : news.ro

Imagini spectaculoase - Iarnă ca în povești în Capitală! Orașul a fost transformat într-un castel al zăpezii... Traficul rutier prin PTF Negru Vodă a fost restricţionat pentru autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone din cauza ni...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x