O nouă sesiune la examenul de Bacalaureat va fi introdusă, cel mai probabil, începând din vara lui 2019, anunță Ministerul Educației. Potrivit legii publicate deja în Monitorul Oficial, se va numi "Bac Special" și va fi adresată tuturor cetățenilor români care trăiesc în afara țării.
Astfel, românii din străinătate vor putea să dea un examen de Bac diferit de cel susţinut de elevii din România, potrivit edupedu.ro. Pentru moment, Ministerul Educației nu a făcut publice și probele care vor fi susținute la această sesiune, acestea urmând a fi stabilite cât mai curând.
În Monitorul Oficial a fost publicată luni, 3 decembrie, Legea nr. 289 din 29 noiembrie 2018 care introduce un “bacalaureat pentru românii de pretutindeni”. Noua lege modifică articolul 11 din Legea Educaţiei nr. 1/2011. Tot ieri, în Monitor a fost publicat şi Decretul semnat de preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgarea noii legi, scrie edupedu.
Cum arată Legea publicată ieri în Monitor şi care modifică Legea Educaţiei:
Articolul 11 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins:
Art. 11. – (1) Guvernul sprijină învăţământul în limba română în ţările în care trăiesc cetăţeni de etnie română, cetăţeni români cu domiciliul în acele state sau minorităţi vorbitoare de limba română, oricare ar fi denumirea acestora, cu respectarea legislaţiei statului respectiv. De asemenea, Guvernul poate sprijini înfiinţarea de unităţi şcolare, cu predare în limba română, în conformitate cu legislaţia statului respectiv.
(2) Ministerul Educaţiei Naţionale poate organiza, anual, un examen de bacalaureat pentru românii de pretutindeni. Absolvenţii de liceu care îndeplinesc condiţiile prevăzute la alin. (1) pot să fie înscrişi la examenul de bacalaureat în România.
(3) Lista probelor, conţinutul programelor, calendarul, metodologia, precum şi modul de organizare şi desfăşurare a examenului se stabilesc de Ministerul Educaţiei Naţionale, printr-o metodologie specifică.