Antena Căutare

Coronavirusul face ravagii în China. O româncă stabilită la Beijing, declarații uluitoare: ”E foarte grav. Soldații poartă măști pe străzi!”

Primul român suspect de coronavirus este un tânăr de 24 de ani din Bacău, care s-a întors din China, de la studii, în urmă cu o săptămână. Pacientul este transferat la Institutul Matei Balş din Capitală, unde va fi ţinut în carantină, până când medicii vor confirma sau nu diagnosticul. Mâine, alţi 25 de români, membri ai Ansamblului Folcloric din Mioveni, se vor întoarce în ţară din Beijing. 

Alerta s-a dat la ora 13, când la Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului din Bacău, s-a prezentat un tânăr de 24 de ani care acuza febră, tuse şi dureri musculare. Bărbatul s-a întors din China, de la studii, în urmă cu opt zile. Iniţial, a crezut că e vorba de o simplă răceală. Doar că testele rapide au arătat că pacientul NU suferă de gripa sezonieră care circulă în ţara noastră.

”Înţeleg din declaraţiile dânsului că a tratat-o acasă, la domiciuliu, însă după ceva zile a simţit iar simptome agravante şi s-a prezentat în UPU. Deocamdată l-am izolat.”, a declarat Adrian Popa, managerul Spitalului Județean Bacău.

Primarul Capitalei, anunț important despre coronavirus! Care este situația în București

Studentul român a trăit până acum câteva zile într-o provicine chineză aflată la o mie de kilometri distanţă de zona de focar Wuhan. Atutorităţile au decis să-l trimită imediat la Bucureşti cu o ambulanţă. Transferul stârneşte deja controverse. În timp ce personalul medical a fost echipat cu costume speciale, suspectul de coronavirus a fost plimbat printre alti pacienti doar cu o mască pe faţă. Deşi, conform protocolului, ar fi trebuit pus într-o izoletă cu presiune, care să nu permită răspândirea virusului!

Deşi nu i-au făcut teste speciale, epidemiologii sunt liniştiţi: ”Simptomatologia şi zona din China de unde se întoarce tânărul ne conduc la ideea că acest caz nu se încadrează în definiţia clinică de caz de infecţie cu coronavirus.”, a declarat dr. Ana Dâncău, medic epidemiolog la DSP Bacău.

Coronavirus: 41 de morţi, 1.300 persoane contaminate şi milioane de locuitori blocaţi în China

Primele suspiciuni de cornovarirus la noi în ţară au apărut chiar în timpul în care, la Ministerul Sănătăţii, autorităţile făceau apel la calm şi asigurau populaţia că risul ca virusul să ajungă aici este extrem de redus.

”Lumea nu e speriată de coronavirus! Noi am spus clar, nu avem niciun caz pe teritoriul României şi lumea trebuie să stea liniştită!”, a mai spus Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Matei Balș.

Scenariul ar putea deveni însă realitate. Un prim suspect de coronavirus a apărut şi în Austria, la doar 900 de kiloemetri de ţara noastră. Iar în Franţa, sunt deja trei cazuri confirmate. România combate situaţia cu plinate de informare distribuite pe toate aeroporturile internaţionale din ţară. În următoarele zile, se vor monta şi termoscanere la terminalele sosiri. Doar că aparatele ar putea fi inutile. O spun chiar experţii în sănătate publică.

”În primele două, trei zile, pacientul dezvoltă pneumonie, dar fără febră, ceea ce schimbă cu totul datele problemei.”, a mai declarat Adrian Streinu ercel.

845 de chinezi au ajuns în România în ultimele 11 zile. Alţi doi care studiază la noi în ţară nu au mai fost primiţi la şcoală până nu aduc dovada că nu sunt purtători de coronavirus.

Mâine, alţi 25 de români se vor întoarce în ţară din Beijing, oraş aflat în carantină. Sunt membri ai Ansamblului Folcloric din Mioveni, majoritatea cu vârste cuprinse între 18 şi 23 de ani. În exclusivitate pentru Observator, artiştii au descris atmosfera de groază care a cuprins China.

”Ne-au întrebat dacă vrem să plecăm acasă imediat, le-am spus că da, ca să nu se îngrijoreze copiii și părinții. Am purtat măști tot timpul, ne-au luat temperatura des.”, a declarat Aurel Costache, viceprimar Mioveni.

O româncă din Gorj, jurnalistă în Beijing, s-a întors în ţară în urmă cu două zile și a oferit detalii inedite despre situația din China.

Un virus mortal se răspândește rapid! Care sunt simptomele?

”Soldaţii niciodată nu poartă mască, nici măcar atunci când este foarte, foarte poluat. În momentul în care am văzut soldaţii purtând măşti, atunci am realizat că da, este ceva în neregulă, este foarte seriosă treaba şi ar trebui să o tratăm la modul extrem de serios. Mi-ar fi mult mai frică să mă îmbolnăvesc aici, în România. Şi spun asta cu durere în suflet, pentru că ştiu sigur că în România, mai greu m-ar trata cineva.”, a declarat Ioana Gomoi, o româncă stabilită în China.

China continuă să lupte cu virusul care a luat deja 80 de vieţi. 60 de milioane de oameni sunt în carantină, de trei ori cât populaţia României. Medicii de acolo testează un medicament anti HIV pentru a trata simptomele coronavirusului.

De teama viruslui fără leac, Protecţia Consumatoului vrea să blocheze importurile din China prin Portul Constanţa.

Ministrul Educației, anunț de ultimă oră: Se măresc salariile profesorilor... Coronavirus: evaluarea amenințării internaționale de la "moderată" la "înaltă". OMS anunță că riscul...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu Sambata, 20.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x