Antena Căutare

Observator Special: Credem si nu cercetam: Milioane de credinciosi cred lucruri pe care Biblia nici macar nu le mentioneaza

Continuam si astazi sa daramam mituri! De fapt, nu mituri, ci idei gresite. Caci acestea sunt prezente in toate domeniile, de la stiinta, la arta si pana la credinta. Milioane de oameni au ajuns sa creada in niste lucruri pe care Biblia nici macar nu le mentioneaza. Sau, daca le mentioneaza, nu seamana nici pe departe cu imaginea care ne-am format-o.

Pentru toti este foarte clar cum trebuie sa arate un inger. Fara indoiala are aripi care sclipesc de parca ar avea o lumina proprie, figura ii este blanda, privirea intelegatoare si - cand nu are grija de oameni – canta la harpa, pe un norisor pufos. Am vazut asta si in picturi, am vazut asta si in filme, deci asa trebuie sa fie. De acord, doar ca in Biblie nu e mentionat niciun inger cu doua aripioare sclipitoare, inzestrat cu vreun talent muzical deosebit.

Serafimii, spre exemplu, aveau nu doua, ci sase aripi. Culmea, serafimii si blandetea nu au nimic in comun. Aveau sase aripi pentru a se inveli complet in ele, daca se intalnesc cu vreun muritor. Daca acesta insista sa se holbeze la ei, orbeste instantaneu.

Sa trecem la cherubini, bebelusii aceia adorabili, cu aripioare, care mai au si un arc mic, prevazut cu o sagetica la fel de mica. In Biblie, insa, Ezechiel insista sa-i descrie drept niste monstri cu 4 capete. Artistii, insa, au considerat necesar sa aiba in tablouri sau sculpturi niste dragalasenii inaripate, deci au ignorat ce mentioneaza Biblia.

Despre arhangheli nici nu are sens sa discutam. Avand in vedere misiunea lor nobila, sunt infatisati cu armura, coif si minimum o arma, de parca erau mercenari si nu trimisii Divinitatii. Desigur, si ei au aripi, pentru ca altfel n-ar sti nimeni ca sunt ingeri.

Sa vorbim acum despre diavol. Cum il vizualizam? Rosu, urat si - obligatoriu - cu o pereche de coarne. De unde pana unde? Satana nu este descris absolut deloc in Biblie. Este definit ca fiind Raul Suprem, dar niciodata nu i se contureaza o imagine. Aici ar putea sa fie mana Bisericii, dornica sa scape de toate elementele pagane care mobilau creierul oamenilor, in vremea in care crestinii formau doar o micuta secta derutata. Picioarele de tap au fost luate de la zeul Pan, coarnele - tot de la el, tridentul cu care arunca lumea in cazanele cu smoala a fost luat de la Poseidon sau Neptun, cum preferati. In ceea ce priveste culoarea, probabil a fost aleasa una de contrast cu sfantul alb. Asa ca a fost ales rosul.

A venit randul Sfantului Graal sa fie analizat. Aici exista mai multe scoli de gandire. Cea care considera ca Sfantul Graal este cupa din care Iisus a baut la Cina cea de Taina si cea care considera ca este vasul in care s-a strans sangele Mantuitorului, dupa ce a fost rastignit si intepat cu o lance. Scrie ceva in acest sens in Biblie? Evident ca nu. Sfantul Graal apare pentru prima data intr-o povestire despre Regele Arthur, cel asociat cu ai sai cavaleri de la Masa Rotunda. De ce a fost inventat? Pai nobilii cavaleri nu trebuia sa aiba o misiune divina pentru a porni in Cruciade? Gasirea Sfantului Graal, al Chivotului, al averilor ascunse in Templul lui Solomon - toate acestea sporeau nu doar curajul, ci si dorinta apriga a cavalerilor sa plece la razboi, in Tara Sfanta.

Salvarea vine de la Cluj: Un medic reuseste lucruri aproape imposibile cu pacientii sai... Observator Special: Romania, campioana investitiilor inutile: parc langa cimitir, sala de sport izolata de sat si labora...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x