Antena Căutare

(P) 4 momente în care trebuie să intri în cabinetul stomatologului

Pentru ca întregul organism să fie echilibrat și sănătos, este foarte important să fii atent la simptomele ce pot semnala posibile afecțiuni dentare. În majoritatea cazurilor, oamenii merg la stomatolog atunci când durerea este deja instalată, când problemele de la nivelul cavității orale sunt într-un stadiu avansat și riscul de a pierde unul sau mai mulți dinți crește. Însă, care sunt, de fapt, simptomele ce îți arată că este necesar să ajungi cât mai urgent la medicul stomatolog?

pacient la un cabinet stomatologic
Vizitele regulate în cabinetul medicului stomatolog te ajută să îți menții dantura sănătoasă. | pexels.com

Descoperă mai jos 4 momente în care vizita în cabinet trebuie să devină o prioritate pentru sănătatea ta dentară.

Sângerările gingivale

O gingie inflamată este prima cauză a sângerărilor atunci când realizezi periajul dentar. Odată cu apariția unui astfel de simptom, vizita la medicul stomatolog devine o prioritate, deoarece trecerea de la o simplă sângerare gingivală până la instalarea bolii parodontale poate fi rapidă, iar în cazul parodontozei se poate ajunge la mobilitate dentară și chiar la pierderea dinților.

Acest ghid prezintă motivele principale ale apariției sângerărilor gingivale, de la deficitul de vitamine și minerale din organism, până la depunerile de placă bacteriană pe suprafața dentară. O altă afecțiune ce stă la baza inflamării mediului gingival este gingivita, care se manifestă prin sângerări și este lipsită de durere.

Totodată, un alt factor în rândul adulților ce favorizează apariția bolii parodontale, implicit sângerările gingivale, este fumatul, deoarece persoanele care au obiceiuri vicioase sunt cu mult mai predispuse infecțiilor dentare. Fumul de țigară arde țesuturile moi din cavitatea bucală, blochează glandele salivare și astfel apare senzația de gură uscată.

Apariția cariilor dentare

Caria dentară este cea mai întâlnită afecțiune din cavitatea bucală atât la copii, cât și la adulți. Conform Medical News Today, cariile provoacă deteriorarea smalțului dentar, iar în stadiile severe se poate ajunge inclusiv la abcese dureroase. Simptomele sunt variate, de la instalarea sensibilității dentare, respirație urât mirositoare, până la apariția petelor pe dinți, dificultăți în masticație sau febră.

Cariile dentare sunt localizate pe partea vizibilă a dintelui, adică pe coroana dentară, dar pot apărea și între dinți, în spațiile înguste. Odată ce acestea ajung la nerv, apar sensibilitățile și durerile dentare și astfel este important să te programezi cât mai rapid la un medic stomatolog, care îți poate oferi un plan de tratament potrivit situației tale clinice.

Fractura dentară

Fracturile dentare fac parte din categoria urgențe stomatologice și necesită o vizită imediată în cabinetul medicului stomatolog. Cel mai des întâlnite semne ale fracturii de maxilar sau mandibulă sunt: mobilitatea fragmentelor osoase, modificări ale mușcăturii, dureri spontane la mișcare sau jenă la înghițirea alimentelor. De asemenea, traumatismele dentare, precum dinții sparți, ciobiți, trebuie tratate cu multă seriozitate, deoarece pot avea un efect major asupra vieții noastre sociale și funcționalității dentare.

Abcesul dentar

O cauză principală a apariției abcesului dentar sunt vizitele rare în cabinetul de medicină dentară. Această afecțiune stomatologică este o inflamație la nivelul danturii, care este provocată de o infecție a nervului dentar. Totodată, abcesul dentar apare din cauza acumulării de bacterii pe suprafața dinților și a gingiilor. Medicii stomatologi recomandă ca de cel puțin două ori pe an să se realizeze o igienizare dentară profesională, cu ajutorul căreia dantura este curățată în profunzime. De asemenea, în cadrul vizitelor periodice se pot depista din timp afecțiuni stomatologice mai puțin vizibile.

În cazul abcesului dentar, durerea apare atunci când ne așteptăm cel mai puțin și se intensifică atunci când se intervine târziu. Principalele simptome sunt: durerile extinse către ureche, maxilar sau gât, durerile apărute în timpul masticației ori la atingerea dintelui, umflarea gingiei sau chiar a feței în zona respectivă, sensibilitatea dentară, respirația neplăcută sau apariția unei pungi de puroi la baza dintelui afectat.

Vizitele regulate în cabinetul medicului stomatolog te ajută să îți menții dantura sănătoasă. Este foarte important să respecți rutina zilnică de îngrijire a dinților, prin periajul dentar de cel puțin două ori pe zi, folosirea aței dentare și clătirea cavității orale cu apă de gură. În acest mod te asiguri că toate resturile alimentare sunt îndepărtate și vei zâmbi cu încredere.

Sursă poză: pexels.com

(P) Prin Publyo™ CRM poți avea propria agenție media ”la cheie”... Oligarhii ruși s-au întors împotriva lui Vladimir Putin. Mișcarea făcută de Roman Abramovici a fost anunțată de Volodimi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x