Imaginile revoltătoare au fost surprinse la Spitalul Județean din Piatra-Neamț, unde bărbatul, care se afla în stare gravă și care fusese plimbat pe mai multe secții, a fost pus pe o targă și scos afară în maiou, deși în termometre se înregistrau doar patru grade Celsius.
În imaginile făcute publice se poate vedea cum bărbatul e învelit cu o pătură și are picioarele legate cu bandă și poartă pe față o mască de protecție. Atât. De izoletă nu se pune problema.
Pacientul a fost transportat de doi brancardieri, iar un reprezentant ISU Neamț a refuzat să participe la această operațiune, deoarece nu era echipat corespunzător.
”Pompierul nu avea ochelari de protecție, doar mască! A ŕefuzat să-i ajute pe brancardieri din acest motiv, dar la sfârșit închide ușa… Dacă era corespunzător, putea da o mână de ajutor celor care s-au chinuit să urce targa în mașină! Dar de unde echipament???”, a declarat, pentru newsallert.ro, soția pacientului.
Bărbatul, plimbat între secții în ultimele zece zile
Soția bărbatului a povestit că bărbatul a început să prezinte simptome încă de la începutul lunii martie, după ce s-a întors în țară, însă nu a fost testat.
”Vreau să scot la suprafață niște nereguli grave! Soțul meu a venit pe 11 martie acasă cu simptomatologie de gripă: ochi înroșiți, dureri oculare și ușoară stare de febrilitate. În acest context, m-am gândit că va face o viroză de sezon, pentru că suntem în plină epidemie de viroze. Am inițiat un tratament simptomatic cu anti-termice, acasă, și pentru că este o persoană cu sensibilitate oro-faringiană am avut un antibiotic și, la recomandarea medicului de familie, am început și acest tratament pentru trei zile. Am ținut legătura cu medicul de familie prin telefon și acesta mi-a spus că, dacă nu se simte bine, va trebui să îl consulte. De miercuri până vineri, starea soțului meu s-a alterat. Medicul de familie mi-a spus că de luni, după ce trece weekend-ul, va trebui să îi prescrie concediu medical și să nu mai meargă la serviciu, lucru pe care l-a și făcut. Luni a venit să îl consulte acasă și a constatat că nu are nimic pulomonar. Dar febra persista – 37,5 până la 37,8, deranjantă și foarte greu de tolerat. Atunci medicul de familie a schimbat tratamentul și a aplicat un tratament injectabil, pe branulă. O cefalosporină – un antibiotic care se face la 12 ore, plus încă un antibiotic pulmonar, pe gură. A făcut luni și marți acest tratament, am văzut că febra nu scade, ba dimpotrivă, dă semne să crească, și atunci, ca orice bun creștin, la recomandarea medicului de familie, l-am dus la Unitatea de Primiri Urgențe pentru a fi văzut de către un medic infecționist”, a declarat soția pacientului cu Covid-19, care a precizat că șirul greșelilor nu s-a încheiat aici.
”Soțul meu trebuie schimbat la trei ore, transpira de parcă cineva arunca o găleată cu apă pe el. Pe 23, starea lui s-a înrăutățit atât de tare încât l-am dus cu toată simptomatologia protocolului de Covid. Ei nu intenționau nici ieri (luni) să îi facă testul Covid. Am făcut presiuni, am luat legătura cu primul medic infecționist care l-a văzut și și-a asumat cu șefa de secție riscul de a-l testa. Pentru că trebuia să aibă un contact confirmat sau să vină din străinătate, pentru a-i face testul, situație în care noi nu eram. Nu pot să cred că toți oamenii care au plecat în afara țării au o șansă suplimentară față de noi. M-am simțit umilită și călcată în picioare, familia mea a fost batjocorită de statul român pentru că nu a acordat șanse egale tuturor cetățenilor români. Adică cei care vin de afară au drepturi mai multe decât cei care stau în țară. M-am întâlnit cu sute de oameni, puteam să iau de la oricine. Soțul meu lucrează la Resurse Umane, prin contactul cu angajații instituției, manipulând bani și făcând plăți la bancă în interes de serviciu, putea să contacteze virusul de oriunde. De ce nu am avut șansa de a putea fi testați conform simptomatologiei? De ce i se îngrădește dreptul specialistului, de un protocol absurd? De ce nu poate infecționistul să poată face orice teste pentru a vedea de ce face febră?”, a răbufnit soția pacientului.