Antena Căutare

Pe urmele lui Samoilă Mârza, fotograful care ne-a oferit singurele poze de la Marea Unire! Și-a vândut fotografiile, istoria și aparatul din cauza sărăciei!

Pe urmele fotografului Unirii! Este povestea pe care, acum când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, o rescrie un tânăr din Alba!

Pe urmele fotografului Unirii! Este povestea pe care, acum când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, o rescrie un tânăr din Alba!

Acesta vrea să afle totul despre Samoilă Mârza, cel care a surprins singurele imagini de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918. Şi a plecat de la origini: din satul natal al fotografului.

Oamenii din Galtiu păstrează și acum amintiri vii. Sunt momente din 1916 - 1918, când Mârza s-a întors de pe front cu puşca în spate şi aparatul în mână.

Samoilă Mârza a urmat şase clase la şcoala greco-catolică din Galtiu, după care a plecat la liceu în oraş. În 1911, a învăţat meseria de fotograf.

Pe urmele lui Samoilă Mârza, fotograful care ne-a oferit singurele poze de la Marea Unire! Și-a vândut fotografiile, istoria și aparatul din cauza sărăciei!

Rares Diodiu, muzeograv al Muzeului Național al Unirii (Alba Iulia), a făcut o călătorie în satul natal al fotografului și a încercat să afle cât mai multe detalii despre viața lui Samoilă Mârza, zis și „fotograful Unirii”! Urmărește clipul video de mai sus ca să afli mai multe detalii despre acest subiect!

Despre viața lui Samoilă Mârza

La începutul anului 1919, Samoilă Mârza şi-a publicat fotografiile într-un album intitulat „Marea adunare de la Alba Iulia în chipuri”, menţionat şi în ziarul „Alba Iulia” din 10 martie. Albumul a fost prezentat de către delegaţia română şi la Conferinţa de pace de la Versailles. Exemplare au fost trimise şi regelui Ferdinand I, primului ministru Ion C. Brătianu, generalului francez Henri Mathias Berthelot şi altor personalităţi ale vremii.

Deşi datorită lui avem singurele fotografii de la unul dintre cele mai importante evenimente din istoria României, Samoilă Mârza a trăit în sărăcie, fiind nevoit să-şi vândă chiar şi clişeele pe care imortalizase clipele unice. În 1967, prof. dr. Gheorghe Anghel, directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, a reuşit să achiziţioneze de la Samoilă Mârza aparatul şi clişeele trase la Marea Unire. De ce le-a vândut? Din cauza lipsurilor materiale…

Dezastru la spitalul din Bârlad! Imaginile scandaloase au fost filmate cu un telefon mobil și au devenit virale! Ce pățe... Metroul din Tokyo oferă calitate superioară călătorilor! Oamenii vor circula cu metroul pe muzica lui Frederic Chopin. Î...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x