Antena Căutare

Pericol in alimentatie! Un colorant interzis in Europa poate ajunge oricand pe mesele romanilor

E 129 sau rosu alura provoaca sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare la copii sau chiar cancer. Desi nu este oficial folosit in produsele din carne, el poate fi cumparat de la orice furnizor de aditivi.

De aici poate lua drumul industriei cosmetice care il foloseste si ea. Sau sa ajunga, nedeclarat, pe raftul magazinului

La targul de produse traditionale, toti producatorii jura ca respecta retetele din mosi stramosi. Atunci cand mai scapa aditivi, o recunosc cinstit. Dar tot producatorii traditionali stiu si secretul care face diferenta intre carnatii cu si fara coloranti industriali. Si unii clienti stiu secretul.

Insa colorantii industriali fac parte din reteta obisnuita a preparatelor din carne. Rezultatul este o paleta intreaga de. rosu.

Un mic producator din vestul tarii a pus industria pe jar cand a scapat rosu alura sau E129, in carnatii traditionali trimisi in Italia. Acest aditiv este interzis in Europa pentru toate preparatele din carne, cu exceptia a doua sortimente frantuzesti. In lipsa probelor de laborator, nimeni nu stie insa daca rosu alura s-a strecurat si in alte produse. Cert este ca acest colorant are efecte nocive.

Rosu alura nu se utilizeaza doar in industria carnii. Se gaseste si in unele sucuri carbogazoase sau cosmetice. iar cum vanzarea lui este libera, nimeni nu stie daca firma care il cumpara face ruj sau cabanos.

Urmareste editia integrala a Observatorului pe AntenaPlay.ro!

"Bulina rosie" a fost indepartata de pe fatada blocurilor incadrate in clasa de pericol public... ANM a emis un cod galben de ceata in judetele Ialomita, Calarasi si Constanta...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x