Antena Căutare

A fost dat ordin de ministru! Ești băgat în centrele de carantină? După 14 zile, dacă n-ai simptome, ești lăsat să pleci acasă, fără test de Covid-19!

În cazul persoanelor aflate în carantină instituţionalizată se efectuează un test pentru COVID-19 numai dacă devin simptomatice. În caz contrar, după cele 14 zile impuse, sunt trimise acasă. Ce se întâmplă, totuși, cu persoanele purtătoare ale virusului?

A fost dat ordin de ministru! Ești băgat în centrele de carantină? După 14 zile, dacă n-ai simptome, ești lăsat să pleci acasă, fără test de Covid-19!
Carantină în România din cauza coronavirus | INQUAM PHOTOS / VIRGIL SIMONESCU

Precizarea apare într-un document care modifică ordinul ministrului Sănătăţii nr. 414/2020 privind instituirea măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situaţia de urgenţă de sănătate publică internaţională determinată de infecţia cu COVID-19 şi stabilirea unor măsuri în vederea prevenirii şi limitării efectelor epidemiei.

Citește și: Ministrul Sănătății a demisionat, în plină pandemie de coronavirus. Cine îi va lua locul

Test Covid-19 doar daca apar simptome specifice

Potrivit ordinului publicat în Monitorul Oficial, la persoanele aflate în carantină instituţionalizată se efectuează un test pentru COVID-19 numai dacă devin simptomatice. Până la primirea rezultatelor, acestea vor fi izolate corespunzător. În cazul în care rezultatul este pozitiv, acestea vor fi transportate şi izolate în spital.

Citește și: Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, despre Covid 19: Nu este o boală foarte complicată, dar trebuie să fim cu un pas înaintea ei”

După 14 zile de carantină, persoana este reintegrată în societate, fără a fi testată

Ieşirea din carantină instituţionalizată se va face după o perioadă de 14 zile, dacă persoana nu a prezentat simptome de boală în decursul carantinării şi este clinic sănătoasă, se arată în document.

Direcţia de sănătate publică judeţeană şi cea a municipiului Bucureşti comunică administratorului centrului de carantină încheierea perioadei de carantinare instituţionalizată şi se deplasează pentru eliberarea avizului epidemiologic la ieşirea din carantina a acestora. Avizul epidemiologic poate fi eliberat şi transmis şi electronic.

Spațiile de carantinare sunt dezinfectate după cele 14 zile

Dezinfecţia spaţiilor de carantinare se efectuează de către responsabilul centrului sub îndrumarea direcţiei de sănătate publică, după ce persoana/persoanele va/vor părăsi spaţiul.

Totodată, în ordin se arată că persoanele care au călătorit în ultimele 14 zile în localităţi din zonele afectate de COVID-19, cele care au intrat în contact direct cu persoanele cu simptome şi care au călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă, cele care au intrat în contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu coronavirus (COVID-19) şi membri de familie ai unei persoane care se încadrează în una dintre aceste situaţii se vor izola la domiciliu timp de 14 zile, timp în care îşi monitorizează starea de sănătate.

În situaţia în care prezintă simptome de boală, vor anunţa medicul de familie sau sistemul 112. Dacă la sfârşitul celor 14 zile de izolare la domiciliu nu prezintă simptome de boală, aceştia pot ieşi din izolare fără a avea nevoie de documente justificative (aviz epidemiologic).

Cei care au intrat în contact direct cu persoanele cu simptome pot ieşi din izolarea la domiciliu dacă suspiciunea de infecţie cu COVID-19 la persoana simptomatică, cu care a avut contact direct, este infirmată, se mai arată în ordin.

Valul de îmbolnăviri cu coronavirus ar putea deveni sezonier. "Avem nevoie urgentă de vaccin", explică un expe... Amenzi în valoare de peste șapte milioane de lei, aplicate persoanelor care nu au respectat restricţiile de circulaţie i...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x