Antena Căutare

Povestea romanului de 350 de kg

ECHIPA ACCES DIRECT a prezentat in detaliu acest caz si a demarat o campanie pentru a-l ajuta. Echipa s-a deplasat la fata locului pentru a-l ajuta pe romanul bolnav sa primeasca ingrijirile medicale, pentru a-l ajuta sa slabeasca, practic sa traiasca!

Suplu n-a fost de cand se stie, dar cand priveste fotografiile din tinerete, il apuca plansul. Avea sub 100 de kilograme si era intr-o forma fizica buna. A fost ani de zile gardian public si, la nevoie, facea si sprinturi. Din 2005 pana in ziua de azi si-a dublat greutatea. Spune ca medicii nu l-au lamurit nici pana azi de ce a luat-o razna metabolismul sau. Ultimele analize au aratat ca barbatul are inca glicemia in parametri normali si ca nu sufera de diabet.

Cel mai gras roman, Stelian Jurca, are 350 de kilograme si sta baricadat in casa de ani intregi. Dintre picioare ii atarna ditamai burta, aproape pana la pamant. De mult timp nu mai poate sa stea cu picioarele apropiate; trebuie sa le tina mereu departate, sa faca loc burtii. A masurat-o odata si avea in jur de doi metri. Ultima data, bucuresteanul Stelian Jurca a iesit din casa iarna trecuta, si numai pentru cateva minute, sa se duca in gradina, pana la WC. Pe vremea aia n-avea chiar 350 de kile, dar oricum, tot pe acolo era. A cazut pe gheata si cazut a ramas - de abia l-au ridicat trei vecini mai fortosi. De atunci si pana acum n-a mai facut un pas. Are 47 de ani si sta numai pe marginea patului; se uita pe geam la nimic ore, zile intregi, din odaia lui minuscula.

Din vitrina il privesc ursuleti de plus colorati si ratuste din guma. Afara, pe sarma de rufe, stau la uscat chiloti galbeni si roz, uriasi, cat o jumate de cearceaf de pat. Sunt cumparati anume dintrun magazin pentru grasi. Alaturi de ei se usuca o lenjerie cu multi Tweety. In odaie, Stelian sta inconjurat de gramezi de telefoane mobile. Sunt ale vecinilor, isi mai ocupa timpul carpindu-le, sa nu innebuneasca de atata stat. Dar trebuie sa i le puna cineva in poala, ca el nu poate sa intinda mana decat o jumatate de metru.

De vreo cinci ani nu mai poate nici sa se intinda cu totul in pat - doarme numai culcat pe spate, cu burta in sus, cu picioarele pe podea si cu vreo trei perne sub cap. "Amortesc daca dorm lungit in pat, ca normal ar trebui sa ma intorc pe o parte si pe alta si mi-e imposibil singur. Oricum, ca sa pot dormi lungit ar trebui sa ma urc singur in pat, cu totul. Si chestia asta are tehnica ei, speciala: trebuie sa ma chinui sa ridic nitel piciorul stang, apoi sa ma las pe o parte. Ziua pot sa dorm chiar si stand normal, in sezut, uite cum stau acum si vorbesc cu dumneavoastra", ne zice omul.

Patul e intarit cu proptele, baia dureaza cat o repriza de fotbal. Cu baia e o intreaga poveste, il spala nevasta o data la doua zile. Intr-un lighean cu apa, consoarta Rodica inmoaie o carpa cu care il freaca bine, bine, peste tot. Pe unde poate o mai ajuta si el, ridicandu-si singur suncile. Dar la burta nu ajunge, ca e prea jos si el nu s-a mai aplecat din tinerete; la spalat, tot Rodica ii impinge burta. Sub ea are pielea oparita ca bebelusii abia iesiti din maternitate. "Opareala asta ustura permanent si e asa de bine cand da sotia cu carpa peste ea, ca parca ma mai racoreste", spune Stelian.

Nevoile fiziologice si le face intr-o galeata de sub pat. O scoate de acolo cu piciorul si se trage mai pe marginea patului ca sa o poata folosi. Dar noroc ca are pat special, intarit cu proptele, sa nu se rupa cu el. I-a atasat jos o rama solida, din capriori grei, de constructii, si tot n-a fost destul. I-a mai pus inca o pereche de picioare.

In odaie dorm trei oameni, cu tot cu fiica de 21 de ani. E singura lor camera, in afara de bucatarie. Se incalzesc la soba de teracota, ca la tara. Lemnele le sparge Rodica, cu forta de barbat. Si ea, si fata sunt transatoare de pui la o firma, ia fiecare cate 800 de lei leafa. Si mai e si indemnizatia de handicap grav a lui Stelian, 290 de lei si asta e toata averea lor. Doctorii i-au recomandat sa manance numai stiuca, morun si grapefruit, insa pentru asta ar trebui sa se imprumute la banca. Dar nu de la mancare s-a ingrasat el atat. Doctorii i-au spus ca intr-o zi i s-a dat metabolismul peste cap, nu se stie de la ce. D-aia e asa de gras, ca mult n-a mancat el niciodata. Doua felii de paine cu gem dimineata si un castron normal cu salata orientala pana seara si asta e tot. Rodica mananca mai mult decat el. Dar Stelian are obezitate morbida, "adica o chestie care nu trece decat prin operatie", zice. "Trebuie sa-mi bage un inel pe stomac, ca sa-l micsoreze, apoi sa-mi taie din grasimea de pe burta. Numai ca operatia asta costa enorm, mii de euro si n-avem atata banet".

Mai multe informati despre aceasta campanie, demarata de echipa ACCES DIRECT, gasiti pe site-ul emisiunii http://accesdirect.antena1.ro

Sursa foto: Paul Chirila

Ce spagi se dau medicilor? Vezi cazuri scrise de cititori!... 33 de ani de la cutremurul devastator din 1977...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x