Live acumObservator 23
Prime Time 20:30Adela

Presa din Franța ironizează țara noastră. Le Monde: "Eşti testat pozitiv? Nicio grijă! În România, ești liber să umbli pe stradă"

Francezii destiințează România, după ce țara noastră a ajuns pe locul 1 în Uniunea Europeană la numărul de cazuri noi de coronavirus. Jurnaliștii publicației Le Monde scriu că în România poți merge liber pe stradă, deși ești infectat cu Covid-19, asta pentru că măsurile Guvernului au fost blocate.

Le Monde scrie despre exlozia de cazuri din România

Twitter

O hotărâre a Curţii Constituţionale din România blochează măsurile luate de Guvernul de la Bucureşti în vederea gestionării crizei sanitare cauzate de epidemia de covid-19, comentează cotidianul francez La Monde.

”Ai simptome? Eşti testat pozitov cu covid-19? Ai fost spitalizat? Nicio problemă, în România Curtea Constituţională garantează tuturor bolnavilor infectaţi deplina libertate de mişcare”, scrie Mirel Bran, unul dintre jurnaliștii care semnează în cotidianul francez.

O hotărâre a înaltei jurisdicţii pronunţată la 2 iulie stabileşte că o carantină impusă de Guvern în vederea îndiguirii efectelor noului coronavirus este ”o adevărată privare de libertate” şi ”o restricţie a drepturilor fundamentale”.

Citește și:

Cum te poți infecta cu noul coronavirus aproape instant în concediu. Cât de repede se răspândește coronavirusul într-un restaurant cu autoservire (VIDEO)

Cu alte cuvinte, toate măsurile luate de Guvern în vederea controlării pandemiei covid-19 sunt considerate anticonstituţionale.

Le Monde: Românii infectați cu Covid-19 pot să plece nestingheriți din spitale

Românii spitalizaţi în urma unei contaminări cu covid-19 pot de-acum să plece de la spital printr-o simplă cerere. Astfel, peste 600 de bolnavi - dintre cei 7.810 spitalizaţi - s-au întors acasă. Iar autorităţile nu mai au niciun mijloc legal să-i împiedice să intre în contact cu alte persoane.

Hotărârea CCR privează Guvernul de orice mijloace de gestionare a pandemiei covid-19, comentează Le Monde.

”Nu putem să-i împiedicăm să plece!”, declară directoarea Spitalului Marius Nasta de la Bucureşti Beatrice Mahler. ”Noi, medicii, încercăm să le explicăm riscurile la care se expun. Însă tânărul în vârstă de 24 de ani care tocmai a plecat ne-a dat asigurări că nu va intra în contact cu alte persoane şi şi-a chemat părinţii, care au venit să-l ia”.

România, locul 1 la creșterea numărului de cazuri în Europa

România este pe primul loc în Uniunea Europeană privind creșterea cazurilor noi de coronavirus înregistrate în ultimele 24 de ore. La ultima raportare, din 8 iulie, au fost identificate 555 de îmbolnăviri, iar în ultimele zile bilanțul a trecut de 400, la fiecare informare. Detalii, AICI!

Citește și: Klaus Iohannis, declarația momentului: „Situația este gravă. Da, putem reveni la măsuri restrictive”

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, România are cele mai multe cazuri de coronavirus depistate în 24 de ore, mai multe decât în Franța (475 de cazuri), Germania (391), Spania (341) sau Italia (137).

În ultimele 24 de ore singura țară din Europa în care s-au înregistrat mai multe cazuri decât în România este Marea Britanie, cu 581 de cazuri noi.

Recomandari