Antena Căutare

Procurorul general, despre Sorina Lucan, fetița din Baia de Aramă: Nu va părăsi țara până nu-i vor fi respectate drepturile

Cazul micuței Sorina Lucan, din Baia de Aramă, fetița care a fost luată cu mascații din casa asistentei maternale,a emoționat o țară întreagă. Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a declarat că nu consideră că Sorina ar trebui să părăsească țara.

Sorina Lucan- Baia de Arama

Cazul micuței Sorina Lucan, din Baia de Aramă, fetița care a fost luată cu mascații din casa asistentei maternale, a emoționat o țară întreagă. Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a declarat că nu consideră că Sorina ar trebui să părăsească țara.

Micuța Sorina Lucan, fetița de 8 ani din Baia de Aramă care a fost dată spre adopție unei familii ce urmează să o ducă în SUA, nu va părăsi țara până când nu se va asigura că îi va fi respectată integritatea fizică, cât și, mai ales, cea psihică- a fost declarația procurorului general Bogan Licu.

”Nu pot interzice eu plecarea din ţară, mă gândesc să solicit instanţei de judecată să oblige părinţii actuali ai fetiţei la o consiliere psiholigică pentru o perioadă limitată de timp. Vreau să mă asigur că atunci când va pleca, dacă va pleca, să plece în condiţii de siguranţă fizică şi psihică"- a spus acesta despre Sorina Lucan

”Inclusiv în ce priveşte protecţia minorilor, pe lângă aspectele legate de ancheta penala examinez toate posibilităţile oferite de lege pentru a mă asigura că acelui copil îi sunt restabilite şi respectate drepturile”, a declarat Bogdan Licu, luni dimineața.

Anchetă penală în cazul micuței Sorina Lucan

În ceea ce privește felul cum a descurs adopția Sorinei Lucan, el a spus că la această oră la Parchetul Curții de Apel Craiova, unde lucrează procuroarea, a ajuns o echipă de anchetă și vor fi verificate "absolut toate faptele care au dus la această situație nefericită”.

„În calitate de procuror general, nu tolerez abuzuri nu voi acoperi greșeli. La Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție a fost constituit dosar penal ce are ca obiect cercetarea împrejurărilor prezentate în mass media. La această oră, la Craiova a ajuns o echipă formată din procurori și ofițeri de poliție judiciară din cadrul Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. (...) În cadrul dosarului vor fi verificate toate faptele care au condus la această situație. Sunt suspiciuni. Nu pot comenta un dosar în lucru”, a declarat Bogdan Licu.

Adopția Sorinei, decisă definitiv de Curtea de Apel Craiova

Curtea de Apel Craiova a decis definitiv adopția Sorinei Lucan de către familia Săcărin și i-a fost eliberat un nou certificat de naștere. Părinții ar fi trebuit să o ia pe Sorina și să se întoarcă acasă. Familia Șărămăt s-a împotrivit însă plecării ei și a intervenit parte în proces, depunând mai multe cereri de obținere a certificatului de adoptator, în timp ce procedura de adopție demarată de cealaltă familie era în desfășurare.

Asistenta maternală a Sorinei, acuzată de lipsire de libertate

Mandatul de percheziţie la locuinţa asistentului maternal care o avea în plasament pe Sorina, fetiţa de 8 ani din Baia de Aramă adoptată de o familie de români din SUA, viza strângerea de probe privind mai multe infracţiuni, printre care lipsirea de libertate, rele tratamente aplicate minorului, nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului, înşelăciune, potrivit news.ro

Mama adoptivă a Sorinei: ”I s-a spus că noi suntem americanii care au venit să o răpească pentru organe”

Ramona Săcărin a declarat la Digi 24 că este regretabil felul în care Sorina a fost luată din casa asistentului maternal, dar că altă soluție nu exista.

Procurorul general, despre Sorina Lucan, fetița din Baia de Aramă: Nu va părăsi țara până nu-i vor fi respectate drepturile

Sorina si mama adoptiva

”Ce s-a întâmplat vineri era nenecesar, dar nu se putea altfel. E rezultatul unei luni întregi în care noi, ca părinţi, am încercat să ne recuperăm copilul. Nu cred că există uşi la care să nu fi bătut pentru a încerca să recuperăm un copil reţinut ilegal. Era singura modalitate să se stopeze acest abuz emoţional la care era supus, spunându-i-se că părinţii lui o să-i facă nu ştiu ce rău.

Aceste imagini au venit după nenumărate încercări ale autorităţilor de a o lua. I s-a spus zilnic că noi suntem americanii care au venit să o răpească pentru organe. Bineînţeles că nu avea cum să dorească să plece din curtea aia. Mi-a povestit Sorina că o învăţau cum să se comporte de fiecare dată în prezenţa noastră. Au adus până şi un executor judecătoresc care o învăţa despre cum să refuze să plece din casă“, a declarat mama adoptivă.

Adopția Sorinei, demarată cu 6 ani în urmă

Sorina Lucan a crescut de la vârsta de un an şi două luni în familia asistentei maternale Mariana Şărămăt, care mai avea în plasament o altă fetiţă, Andreea, pe care ulterior a înfiat-o. Nu a făcut însă acelaşi lucru şi pentru Sorina, deşi ea şi soţul său au susţinut că au încercat asta, dar că au fost împiedicaţi de reprezentanţi ai Protecţiei Copilului Mehedinţi.

Vineri seară, după apariţia imaginilor şocante cu Sorina bruscată de procuror în timp ce ţipa şi era târâtă pe jos, care au produs o profundă stare emoţională, dar şi indignare în rândul opiniei publice, Ministerul Muncii a explicat că procedura adopţiei în cazul micuței Sorina a fost demarată cu şase ani în urmă, dar că nu s-a reuşit finalizarea unei adopţii cu o familie sau o persoană cu reşedinţa în România.

Ministerul Muncii mai menţiona că un asistent maternal se ocupă de creşterea, îngrijirea şi educarea unui copil aflat în plasament până la reintegrarea sa în familia naturală sau până la adopţia acestuia şi că are obligaţia ca, la momentul respectiv, să facă tot posibilul pentru ca preluarea copilului şi integrarea acestuia în noua familie să fie cât mai uşoară cu putinţă, şi nu să se opună cu vehemenţă acestui lucru.

Mariana Şărămăt a rămas fără atestatul de asistent maternal din luna mai 2019, când i-a fost retras pentru că s-a opus punerii în executare a unei sentinţe judecătoreşti definitive din 23 aprilie 2019, prin care Sorina era încredinţată spre adopţie familiei Gabriel şi Ramona Săcărin.

Alături de Ministerul Muncii, Poliţia Română şi Parchetul Curţii de Apel Craiova au explicat că, în aceste condiţii, din punct de vedere legal, fosta asistentă maternală care o avea în grijă pe Sorina şi care primea bani de la stat pentru acest lucru, o reţinea ilegal pe Sorina, asupra căreia nu mai avea niciun drept.

Citește și: Fetița din Baia de Aramă, surprinsă în timp ce se juca cu mama adoptivă! Avocatul familiei a făcut publice imaginile inedite

Mitinguri de protest la Baia de Aramă şi la Craiova, pentru Sorina

Începând de vineri seară, sute de oameni au ieşit în stradă la Baia de Aramă, pentru a protesta faţă de adopţia Sorinei de către familia Săcărin.

Procurorul general, despre Sorina Lucan, fetița din Baia de Aramă: Nu va părăsi țara până nu-i vor fi respectate drepturile

Oamenii au cerut anularea adopţiei şi întoarcerea copilei la familia fostei asistente maternale. De la manifestaţii nu au lipsit copii şi adolescenţi cu vuvuzele şi pancarte cu mesaje de genul: „O vrem pe Sorina înapoi“. Au fost prezenţi şi localnici veniţi cu zeci de autoturisme din Motru, judeţul Gorj.

Citește mai multe despre mitingurile în cazul micuței Sorina aici

Percheziţii în trei judeţe la persoane suspectate de contrabandă cu ţigări... „Îi urăsc... vor să mă ia de la mami și tati”. Sorina a răspuns întrebărilor adresate de judecători, înainte de a fi lua...
Beneficiile consumului de aloe vera. Ce spun specialiștii
Specialiști spun care sunt beneficiile consumului de aloe vera asupra sănătății tale. Planta...
Horoscopul zilei de 21 martie 2023. Berbecii au nevoie de eliberare. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 21 martie 2023 spune că Berbecii trebuie să fie atenți la ce le spune...
Parteneri
Ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x