1 Martie, sărbătoare națională cu zi liberă din 2020. Cum motivează autoritățile decizia proiectului de lege

Autoritățile vor ca de anul viitor, din 2020, 1 Martie să fie celebrată drept sărbătoare națională, motivând că mărțișorul este unul dintre cele șapte elemente românești incluse de UNESCO în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

Autoritățile vor ca de anul viitor, din 2020, 1 Martie să fie celebrată drept sărbătoare națională, motivând că mărțișorul este unul dintre cele șapte elemente românești incluse de UNESCO în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

Mărțișorul reprezintă o marcă distinctivă şi un element specific de autenticitate a expresiei culturale tradiționale românești, arată inițiatorii, care vor ca de anul viitor 1 Martie să fie zi de sărbătoare națională.

“Sărbătoarea populară a Mărţişorului marchează începutul anului agricol, odată cu sosirea primăverii, şi este asociată unor obiceiuri străvechi din aria carpato-balcanică întâlnite la români”, se mai arată în proiectul inițiat la Senat.

”Ziua Mărţişorului poate fi marcată de către autorităţile publice centrale şi locale şi de celelalte instituţii ale statului, de către societatea civilă şi persoane fizice şi juridice de drept public ori privat, prin organizarea şi/sau participarea, în ţară şi peste hotare, la programe şi manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social, cultural, artistic sau ştiinţific, dedicate acestei sărbători naţionale, luând în considerare combinaţia culorilor albă şi roşie drept culori specifice ale zilei.

Autorităţile administraţiei centrale şi locale pot acorda sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor prevăzute la art. 2, în limita alocaţiilor bugetare aprobate”, se arată în proiect.

Ultimele știri