Racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă, luni dimineața, la ora 6,30, din Catedrala Mitropolitană pentru ca pelerinii sosiți la Iași să se poată închina.
Pelerinii sosiți la Iași la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva au prilejul de a se închina încă de luni dimineața la racla cu moaștele sfintei, care la ora 06,30 a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană.
Un sobor de preoți conduși de episcopul vicar Calinic Botoșăneanu au purtat racla în procesiune în jurul Catedralei Mitropolitane. Ulterior, racla a fost așezată pe un baldachin special amenajat în curtea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. La ceremonial au luat parte pelerini veniți din toate colțurile țării.
Unii dintre ei au declarat jurnaliștilor că au ajuns la Iași de duminică dimineața, pentru a fi siguri că pot lua parte la această procesiune religioasă.
Raclei cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva i se vor alătura moaștele Sfântului Neofit Zăvorâtul, care vor fi aduse miercuri dimineața de la un lăcaș de cult din Cipru. Moaștele vor rămâne la Iași până duminică.
Anual pelerini din țară și străinătate vin la Mitropolia Moldovei și Bucovinei pentru a se închina, în preajma zilei de 14 octombrie, la racla cu moaștele Sfintei Parascheva. Astfel, Iașiul devine cel mai mare centru de pelerinaj din România.
Sfanta Cuvioasa Parascheva este mijlocitoarea celor ce au gresit, folositoarea celor asupriti, indreptatoarea judecatorilor rai, scaparea celor judecati si osanditi, contenire a patimilor, nesprijinitoare a celor ce cauta numai folosul lor, neizbandire a mijlocirilor celor vicleni, domolire a celor puternici, intarire a slabanogilor, starpitoare a rautatilor, izvoratoare a milostivirii.
Sfanta Cuvioasa Parascheva este invocata prin rugaciuni si cantari, ca fiind marirea monahilor, povatuitoarea obstii, cinstitoarea cuvioaselor, pazitoare a sihastrilor, povatuitoare a dreptei credinte si surpatoare a eresurilor (Icos 8).