„Haideţi să vedem ce urmează în următoarele zile. Până acum, ceea ce este cert este că trendul este crescător. Nu este descrescător, nici nu este stabil. Este un trend crescător. Toate datele arată acest lucru.
În ultimele 14 zile am crescut, dacă nu greşesc, cu vreo 30 şi ceva la sută. Acesta este un semnal. Singura modalitate de a gestiona fără măsuri restrictive, pe care ştiu că nu le vrea nimeni, este ca populaţia să fie cât mai cooperantă şi să respecte regulile care au fost recomandate şi să nu mai asculte toate prostiile care se vehiculează pe reţelele de socializare”, a afirmat, miercuri seară, la Digi 24, Raed Arafat.
Mai mult de 50% din infecţiile Covid 19 sunt transmise de oameni infectaţi fără simptome de infecţie sau de boală
Acesta a prezentat rezultatele unui studiu realizat în Statele Unite ale Americii, care arată că asimptomaticii sunt contagioşi.
„Astăzi am primit un studiu care a apărut în Statele Unite. Este un studiu al Universităţii Yale (...) care spune că mai mult de 50% din infecţiile Covid 19 sunt transmise de oameni infectaţi fără simptome de infecţie sau de boală, care nu tuşesc, nu strănută, nu au febră şi pe care nu îi bănuim că ne pot infecta (...)
Libertatea individuală are limitele ei. Toţi apreciem libertăţile noastre şi libertăţile care ne oferă o democraţie, dar este o limită.
Această limită este când dreptul meu deja afectează drepturile celorlalţi din jurul meu şi, fără voia lor şi fără chiar cunoştinţă, pentru că e pot să treacă pe lângă tine, tu eşti un asimptomatic care nu vrea să stea în autoizolare, pleacă din spital, nimeni nu poate să te urmărească, sau eşti simptomatic, strănuţi, tuşeşti, dar te simţi bine.
Există şi această formă. Te duci acasă la familia ta. Tu spui că te izolezi, eşti cu familia, strănuţi, tuşeşti, după care familia ta merge şi lucrează, merge la lucru, copilul merge şi se joacă cu copiii vecinilor şi aşa mai departe.
Această boală se răspândeşte. Aici deja nu mai putem vorbi de libertate individuală. Există totuşi libertatea populaţiei şi a oamenilor care nu vor să se infecteze”, a mai afirmat secretarul de stat.
OMS a realizat o listă cu cele mai periculoase activităţi
Arafat a anunţat şi că OMS a realizat o listă cu cele mai periculoase activităţi.
„În roşu, avem teatrele – în spaţiu închis, lăcaşele de cult, transportul public în comun, transportul cu avioanele, sporturile de contact, petrecerile în interior, barurile, cluburile de noapte. Toate sunt considerate cele mai periculoase.
La nivel portocaliu avem sălile de fitness, frizeria, stomatologia, lucrul în birou – dacă este cu mai multe persoane, restaurantele în spaţiu închis”, a anunţat Arafat.
Întrebat despre o nouă etapă de relaxare, Arafat a precizat: „Nu ai cum să vezi 555 de cazuri şi să vii să spui că o să relaxăm în plus. Aşteptăm să vedem ce se întâmplă cu aceste cazuri. Mai ales aceste activităţi considerate riscante”.
Referitor la deschiderea restaurantelor, Arafat a precizat că o nouă evaluare se va face în câteva zile, însă situaţia nu are cum să se schimbe radical până atunci.
Mărturia unei românce diagnosticate cu coronavirus: A refuzat internarea și a plecat acasă, cu tramvaiul! „Nu stau izola... „Bombă în cazul Alexandrei!” Ce s-a întâmplat, de fapt, în fața casei lui Gheorghe Dincă: „Îmi cer scuze, public!”...