Săptămâna Mare, cunoscută și ca Săptămâna Patimilor, este ultima săptămână din postul Paștelui. Credincioșii urmează o serie de obiceiuri în aceste zile, care au o însemnătate aparte.
Citește și: Paște 2025: Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce nu e bine să faci pe 17 aprilie
Ritual pentru Săptămâna Mare care atrage norocul și te ferește de necazuri și boli
În această săptămână, credincioșii rememorează patimile lui Hristos, pregătindu-se de cea mai importantă sărbătoare din calendarul creștin, Învierea Mântuitorului. Încă de la începutul săptămânii, aceștia se ocupă de curățenie, mâncare și alte pregătiri pentru Paște. Fiecare zi are o importanță majoră. Iată ce se respectă în Săptămâna Patimilor:
Luni, pe 14 aprilie, se pomenește fericitul Iosif și se reamintește smochinul care s-a uscat din blestemul Domnului, conform unei surse.
Citește și: Cât durează vacanța de Paște 2025. Când se întorc elevii la școală
Marți, 15 aprilie, Marțea Seacă, se pomenește Pilda celor zece fecoare din Sfânta Evanghelie, pe care Hristos le-a relatat-o celor 12 ucenici. Astfel, a arătat importanța pregătirii pentru Judecata de Apoi. Și în această zi se fac treburi casnice.
Miercuri, 16 aprilie, Sfânta și Marea Miercuri, se pomenește femeia păcătoasă unsă cu mir de Domnul. Aceasta are o însemnătate mare și este ultima în care se mai pot spăla haine. În această zi trebuie încheiate treburile gospodărești.
Citește și: Când se vopsesc ouăle de Paște, conform tradiției. De ce se respectă acest obicei
Joi, 17 aprilie, Joaia Mare, se prăznuiesc patru momente importante: spălarea picioarelor, Cina cea de taină, Rugăciunea din grădina Ghetsimani și vânzarea și prinderea Domnului. În această zi se vopsesc ouăle și se începe pregătirea mâncării.
Citește și: Program Denii Săptămâna Mare 2025. La ce oră încep slujbele în fiecare zi din Săptămâna Patimilor
Vineri, 18 aprilie, Vinerea Mare, are o semnificație încă și mai profundă, deoarece reprezintă momentul în care Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce și moarte pentru păcatele oamenilor. În biserică, are loc Prohodul Domnului și este ținută slujba Ceasurile împărătești și Vecernia. În timpul slujbei se scoate Epitaful în mijlocul bisericii pentru ca fiecare creștin prezent să se închine. I se mai spune și Vinerea Seacă, fiind o zi de doliu pentru creștini.
Citește și: Rugăciune puternică în Săptămâna Patimilor. Ce se citește pentru pacea sufletească, înainte de Paște
Unii oameni țin post negru în Vinerea Seacă, iar conform tradiției acest lucru le-ar aduce sănătate pe tot parcursul anului. De asemenea, în unele zone din țară, nu se spală în Vinerea Mare.
Sâmbătă, 19 aprilie, Sâmbăta Mare, se ține slujba de Îngropare a Mântuitorului Iisus Hristos și pogorârea Sa în iad. Este ultima zi din postul Paștelui, iar credincioșii se pregătesc pentru Înviere.
Programul mall-urilor din București de Paște 2025. Care este singurul centru comercial deschis pe 20 aprilie... (P) Cum poate influența un spațiu comercial succesul afacerii tale?...