Căutare Live

Romania doreste ca oina sa intre in patrimoniul imaterial UNESCO

Romania doreste ca jocul traditional oina sa intre pe lista patrimoniului imaterial UNESCO. Propunerea va fi facuta anul viitor, cand tara noastra va participa la Comitetul UNESCO.

Pentru sesiunea din acest an, care va avea loc intre 25 si 30 noiembrie in Grenada, Romania a propus pentru inscrierea in Lista patrimoniului imaterial Ceramica de Horezu.

Dosarul pentru propunerea oinei va fi trimis alaturi de colindatul in ceata barbateasca si pelerinajele de la Manastirea Moisei din Maramures si Sumuleu Ciuc din Harghita.

Oina este un joc sportiv traditional atestat inca din secolul al XIV-lea, practicat in aer liber, pe un teren special amenajat, intre doua echipe de cate 11 jucatori.

Oina este asemanator cu Schlagball-ul jucat in Germania, palsepool-ul finlandez sau jocul paume din Franta. De asemenea, oina sta la baza baseball-ului american.

Propunerile vor fi analizate de comitetul UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului imaterial din 2014.

Ritualul calusului si doina au fost incluse in Lista patrimoniului cultural imaterial al umanitatii UNESCU in 2005, respectiv 2009.

FOTO: oina.ro

Stire Regina boxelor... Evaluarea nationala 2012: Vezi subiectele si baremul de corectare la limba romana!...
Parteneri
Obiceiuri pentru a evita depunerea de grăsime abdominală după vârsta de 50 de ani. Cum să-ți păstrezi silueta
Pentru a evita depunerea de grăsime abdominală după vârsta de 50 de ani este extrem de important să ai o dietă echilibrată și să eviți produsele care ar putea duce la acumularea kilogramelor în plus. Grăsimea abdominală mai este cunoscută drept grăsime viscerală și este în general periculoasă sănătății tale.
Catine.ro
Ultimele știri