Au trecut trei ani de la tragedia din clubul Colectiv, când nu mai puțin de 64 de persoane și-au pierdut viețile în urma incendiului izbucnit în localul din fabrica Pionierul, iar lucrurile din România s-au schimbat...în rău, întrucât țara noastră nu mai are bancă de piele.
La trei ani de la tragedia în care au pierit 64 de persoane, autoritățile au închis singurul loc în care se depozita și conserva pansament biologic pentru marii arși. Acest lucru s-a întâmplat după 22 de ani de existență, iar informația se pare că a fost păstrată secretă de autorități, conform Digi 24.
Potrivit sursei citate, sutele de persoane arse din țară n-au nicio șansă de supraviețuire, întrucât România nu mai are bancă de piele.
Singura care exista la nivelul țării, care era situată lângă sala de operaţie a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, acolo unde erau trataţi pacienţii care ajungeau cu arsuri, a fost desființată.
Mai exact, se pare că banca de piele din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu a fost închisă de către Agenţia Naţională de Transplant, după 22 de ani de activitate. Acum, însă, există un substitut artifcial, însă acesta nu este acceptat atât dde ușor de organism ca pielea naturală.
La momentul producerii tragediei din Clubul Colectiv, în banca de piele existau nu mai puțin de 7.000 de centimetri pătrați de piele, care au fost suficienți pentru cei 137 de răniți internați. Din păcate, însă, la trei ani de la tragedie, banca de piele a fost închisă, autoritățile invocând faptul că nu avea infrastructură şi nici resursele umane sau financiare suficiente pentru bună desfăşurare a activităţii.
”De ce este necesară această bancă de piele? Pentru că marii arşi nu au suficientă piele să îi grefezi, or pielea recoltată pe comă depăşită în moarte clinică cerebrală este cel mai bun pansament biologic. Care există. E o ruşine pentru o ţară europeană să nu ai bancă de piele. Charleroi e un oraş ca, nu ca Medgedia, un oraş mic, şi avem bancă de piele”, a declarat dr. Ciprian Isacu.
Ciprian Isacu a făcut parte din echipa medicilor din Franţa care a venit în 2015 să evalueze starea de sănătate a victimelor de la incendiu din clubul Colectiv. Pe unii dintre supravieţuitori i-a tratat, pe alţii încă îi mai tratează. Între timp, însă, el s-a mutat în Belgia, iar de acolo i-a trimis pe picioare, înapoi acasă, pe Emanoil Grivei şi colegul său, supraviețuitori ai incendiului în care au pierit 64 de persoane.
Noiembrie 2018. Când sunt aduse la București moaștele Sf Andrei... Ce MOARTE cumplită! Un bărbat și-a pierdut viața în timp ce muncea în Constanța...