- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
În timp ce unele țări din Europa aleg să reducă programul de muncă la patru zile pe săptămână, românii ar putea să lucreze și sâmbata, exact ca pe timpul lui Ceaușescu, potrivit unui proiect legislativ de modificare a Codului Muncii. Acesta prevede, de asemenea, reducerea repausului la doar 24 de ore.
”Regimul juridic al muncii prestate în zilele de repaus săptămânal este reglementat de norme ce ţin de două instituţii juridice, respectiv cele care reglementează munca suplimentară, pe de-o parte, şi cele care privesc repausul săptămânal, pe de-altă parte”, se arată în expunerea de motive.
Citește și: Românii, tot mai preocupați de atmosfera de la serviciu, nu de salariu! Cum recunoști angajații toxici
Conform Codului Muncii, ”durata normală a timpului de muncă este de opt ore pe zi și 40 de ore pe săptămână”. Orice depășire a limitei impuse înseamnă muncă suplimentară. Totuși, mai mulți deputați și senatori vor să modifice Codul Muncii, ei susținând că această măsură ar fi și în interesul angajatorilor, dar și în al salariaților.
”Este de altfel o soluţie logică, o astfel de interpretare fiind nu numai în interesul angajatorului, ci şi al angajaţilor. În practivă, poziţia oficială a multor ITM-uri este frecvent contrazisă de preferinţele individuale ale salariaţilor care optează pentru suplimentarea veniturilor prin prestarea de muncă suplimentară”, se mai arată în expunerea de motive.
Conform proiectului legislativ, aceștia doresc ca salariatul să poată fi compensat doar financiar, fără a depăși durata de opt ore de muncă, iar repausul să scadă la 24 de ore.
Citește și: Trei zile libere pentru români, în luna iunie! Când vor avea salariații o minivacanță
”În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.Cu acordul salariatului, munca prestată cu caracter ocazional, într-o zi de repaus săptămânal, se poate compensa şi doar financiar, dar durata ei nu poate depăşi 8 ore, astfel încât repausul săptămânal să fie de minim 24 de ore. Munca prestată în această situaţie se va plăti cu un spor de minim 75 % din salariul de bază, agreat între salariat şi angajator.”, se arată în propunerea de modificare a legii.
Acest proiect a fost inițiat în Camera Deputaților. Pentru a fi aprobat, el trebuie să primească aviz favorabil în Senat.
Cât este ajutorul de somaj în 2019: acte necesare pentru absolvenții de liceu... Ce s-a întâmplat cu băieții rămași captivi două săptămâni în peșteră, în Thailanda! Cel mai mic dintre puști: ”Viața mea...