Antena Căutare

Românii care ies mai devreme la pensie. Tot ce trebuie să știi despre acordarea acestor sume de bani

Pensia de invaliditate se acordă românilor care și-au pierdut parțial sau total calapcitatea de muncă. Află toate detaliile despre acordarea pensiei de invaliditate.

foto cu o femeie iesita la pensie care tine bani in mana Galerie
Românii care ies mai devreme la pensie. Tot ce trebuie să știi despre acordarea acestor sume de bani | profimediaimages.ro

Pensia de invaliditate se acordă în funcţie de stagiul de cotizare efectiv realizat de persoana asigurată, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 263/2010 cu modificările şi completările ulterioare. În cazul în care invaliditatea a intervenit ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale, a tuberculozei, neoplaziilor, SIDA sau în timpul şi din cauza îndeplinirii obligaţiilor militare, asiguratul poate beneficia de pensie de invaliditate indiferent de stagiul de cotizare.

Evaluarea capacităţii de muncă, în vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, de către medicul expert al asigurărilor sociale.

După examinarea bolnavului şi analizarea documentaţiei medicale, medicul expert completează raportul de expertiză medicală şi emite decizia medicală asupra capacităţii de muncă. Decizia medicală poate fi contestată, în termen de 30 de zile de la comunicare, la Comisia Medicală de Contestaţii.

Pensia de invaliditate 2023. Pot beneficia de pensie de invaliditate persoanele care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă

Articolul continuă după reclamă

Potrivit cpmb.ro, pot beneficia de pensie de invaliditate persoanele care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă din cauza:

  • accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, conform legii;
  • neoplaziilor, schizofreniei sau SIDA;
  • bolilor obişnuite şi accidentelor care nu au legătură cu munca.

Acestora li se adaugă, potrivit aceleași surse, elevii, ucenicii şi studentii care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă în urma accidentelor de muncă sau bolilor profesionale survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale;

Persoanele care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă în urma participării la Revoluţia din decembrie 1989 sau în legatură cu evenimentele revoluţionare din decembrie 1989 (au dreptul la pensie de invaliditate în aceleaşi condiţii în care se acordă persoanelor care au suferit accidente de muncă).

Citește și: Ce pensie are Maria Dragomiroiu. Care este suma de bani pe care o primește artista lunar de la stat

Invaliditate de Gradul 1

Pierderea totală a capacităţii de muncă şi a capacităţii de autoservire (autoîngrijire, activităţi gospodăreşti, etc), necesitând asistenţă permanentă din partea unei alte persoane.

Invaliditate de Gradul 2

Pierderea totală a capacităţii de muncă, cu păstrarea capacităţii de autoservire (autoîngrijire, activităţi gospodăreşti, etc.).

Invaliditate de Gradul 3

Pierderea a cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând să presteze o activitate profesională, corespunzătoare a cel puţin jumătate din timpul normal de muncă.

Citește și: Când începe distribuirea pensiilor pentru luna ianuarie 2023. Poșta Română a făcut anunțul

Ce se întâmplă cu voucherele la energie. Ce români au rămas fără ele și când se dau din nou... Garsonieră de vânzare cu 4000 de euro. Câți metri pătrați are și unde se găsește...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Neatza de Weekend, 21 iulie 2024. Top cinci destinații de neratat în luna august
Neatza de Weekend, 21 iulie 2024. Top cinci destinații de neratat în luna august Duminica, 21.07.2024, 11:45
Ai sport în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x