Antena Căutare

Și în 2024 vom avea parte de spectacole astronomice. Ce ploi de stele putem vedea în România anul viitor

Anul acesta ne-am putut bucura de o serie de spectacole stelare. Însă și 2024 va fi la fel de spectaculos.

bărbat cu telescop stă pe scaun lângă cort și provește cerul în timpul unei ploi de meteori Galerie
Anul 2024 va aduce spectacole de stele minunate | Shutterstock

Ploile de stele țin cu sufletul la gură nenumărați oameni. Unii dintre ei chiar își planifică vacanțele în funcție de data la care sunt anunțate și organizează evenimente pentru a celebra spectacolul celest.

Ploaia de meteori este un eveniment astronomic în care mai mulți meteori se pot observa pe cer în timpul nopții. Aceștia par să radieze dintr-un punct fix. Efectul de ploaie este cauzat de fluxul de corpuri cosmice care intră în atmosfera planetei noastre la o viteză extrem de mare și având traiectorii paralele.

Citește și: Luna plină Roz din acestă noapte. Ce este acest fenomen astronomic și cum te poate afecta în funcție de zodie

De-a lungul anilor, au fost observate și inventariate mai multe zeci de ploi de meteori. Acestea au primit denumiri derivate de la denumirea constelației în care se află radiantul lor. Fiecare ploaie de meteori se produce anual, în aceeași perioadă, cu o intensitate variabilă de la un an la altul.

Ce ploi de stele putem vedea în România anul viitor

Anul 2023 a fost unul încântător din acest punct de vedere. Am avut parte de multe spectacole stelare, care ne-au făcut mai visători și ne-au determinat să ne amintim de bucuriile simțite în copilărie.

Citește și: Cum se manifestă ploaia de meteori Leonide și de unde se poate privi pe 17-18 noiembrie

Nici 2024 nu va fi unul mai puțin spectaculos. Se anunță o serie de evemimente astronomice. Astfel că, potrivit unei surse, anul viitor ne vom bucura de Perseide, care au loc de fiecare dată în luna august.

Perseidele sunt cele mai spectaculoase ploi de stele. În 2024, se vor putea observa cel mai bine în noaptea dintre 12 și 13 august.

Citește și: Fenomen astronomic spectaculos în noaptea de 13 spre 14 decembrie! Ce se poate observa cu ochiul liber, dacă privești spre cer diseară

O ploaie de stele care se poate observa din întreaga lume este reprezentată de Leonide. Leonidele vor putea fi observate în luna noiembrie.

De asemenea, vom avea parte de Geminide la jumătatea lunii decembrie. În cadrul acestui eveniment se vor putea observa în jur de 120 de meteori pe oră, în perioada de vârf. Această perioadă va fi pe 14 decembrie, însă ploaia de stele va ține de pe 7 până pe 17 decembrie.

Citeștet și: Solstițiul de iarnă 2023. Când are loc și care sunt tradițiile și superstițiile acestui eveniment

Geminidele reprezintă o ploaie de meteori provocată de 3200 Phaethon, care se presupune că ar fi o cometă stinsă. 3200 Phaethon este asteroidul descoperit în 1983, care obritează în jurul Soarelui la fiecare 3.3 ani

Geminidele sunt considerate cea mai bogată ploaie de meteori de peste an.

Citește și: Imagini spectaculoase cu eclipsa hibridă de Soare de pe 20 aprilie 2023. Cum a arătat spectacolul rar de pe cer | VIDEO

Deși ploaia de stele poate fi observată de oriunde, pentru a observa întregul fenomen, este recomandat ca oamenii să se deplaseze într-o zonă fără poluare luminoasă, o zonă de munte, de unde se poate urmări cerul fără vreo obstrucție.

Cât costa o noapte de cazare la Ferma Dacilor. Prețul era unul uriaș pentru condițiile „minimaliste”... Când trebuie să despodobești bradul dacă nu vrei să ai ghinion tot anul, potrivit tradiției celor 12 zile de sărbătoare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x