Antena Căutare

Toma Coconea, erou in cursa Alpilor: "A fost o lupta cu corpul meu, cu hipotermia!"

Orice om are o super-putere! Noi ii spunem: talent, chemare, destin. Dar astazi va prezentam un roman pe care chiar putem sa-l consideram o forta a naturii. Alearga pe munti precum Flash, se catara pe stanci precum Spiderman si zboara precum Superman. Se numeste Toma Coconea. Europa il cunoaste de zece ani, dar romanii abia aud de el. Este veteranul si favoritul celei mai grele competitii de pe glob: Cursa Alpilor. O cursa de peste 2.000 de kilometri, peste munti si vai, pe care Toma ii traverseaza, in mai putin de doua saptamani, pe jos sau in aer, cu parapanta.

Intr-adevar, e un soldat, un soldat universal. Are o rezistenta supranaturala. Poti sa juri ca e jumatate om, jumatate robot. E un fel de Ironman. Unul care zboara fara rachete. Tomi s-a nascut la Petrosani, la umbra Parangului. A vrut sa fie copilul muntelui, iar muntele l-a luat de suflet.

Din dragoste pentru munte, a devenit salvamontist. Unul care ajungea la victima intr-un timp record. Intr-o zi, a aflat de Cursa Alpilor, cel mai greu circuit pe care si-l poate inchipui cineva.

In 2003, a fost primul si singurul roman selectat pentru a participa la o asemena cursa. Una la care doar participarea este, in sine, o victorie. Din mii de candidati sunt alesi doar cateva zeci de concurenti.

Fiecare concurent are dreptul la doi asistenti. Acestia il urmaresc pe tot traseul, se intalnesc la sfarsitul zilei si stabilesc noua strategie. Una care pentru Toma a fost si este foarte simpla.

O singura greseala iti poate fura victoria. Dar, in acelasi timp, o greseala iti poate lua viata. Asa s-a intamplat cand Toma a gresit traseul si l-a prins noaptea pe ghetar. Singur.

"A fost o lupta cu corpul meu, cu hipotermia, era grindina, ningea, vant puternic, m-am invelit in parapanta, eram dezechipat, am plecat pentru trei ore, nu pentru o noapte intreaga. Fiind si salvamontist, am carat foarte multi decedati cu hipotermie si am avut un film prin cap ca daca adorm sau daca am un moment de relaxare e fatal, ceea ce m-am si speriat la un moment dat ca m-am relaxat un pic, m-a luat cu calduri si puteam sa adorm. Atunci mi-am dat un soc de adrenalina, dandu-mi cu piatra in cap sa simt durere, sa fac exercitii fizice, sa trec cat mai repede peste noapte, cele patru ore mi s-au parut o vesnicie", povesteste Toma.

Nu a renuntat la viata, nu a renuntat la cursa.

"Niciodata nu am spus ca nu se poate sau ca nu mai pot. Sunt motivat si visez salteaua de la Monaco!", a mai spus eroul.

Cei mai multi rivali ai lui Toma au crescut in Alpi. Cu alte cuvinte, se lupta pe teren propriu. De asemenea, toti au fost uimiti de rezistenta romanului. Alerga 24 de ore din 24.

In urma cu doua editii, organizatorii au schimbat regulamentul. Toti concurentii sunt obligati sa se opreasca pe timpul noptii. Au dreptul, totusi, sa alerge o singura noapte.

Anul acesta, Tomi a ratat podiumul. O alta decizie gresita l-a facut sa piarda timp pretios. Insa asta nu face decat sa-l motiveze si mai mult.

Pana atunci, Tomi va merge la Monaco, unde va participa la un maraton caritabil fara linie de sosire. Cu cat alearga mai mult, cu atat mai bine. Atat pentru el, cat si pentru copii pe care ii va ajuta.

Prognoza METEO pentru week-end. Revine canicula!... O romanca, la conducerea uneia dintre cele mai mari companii de transport rutier din Canada...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x