Antena Căutare

Traditia Plugusorului de Anul Nou

In satele din Dambovita in ultima zi din an tinerii pornesc cu plugul la colindat pe la casele oamenilor. La fel si cei din satul buzoian Padina care bat ulitele satului, calare pe cei mai frumosi cai. Spun cu totii ca doar asa, gazdele care le primesc urarile vor avea noroc in anul care vine.

Nu s-a crapat bine de ziua, ca cei mai mari dintre flacaii din Baleni pornesc cu plugul la colindat. Inhama caii, tocmesc arnautul si pleaca pe ulitele satului. Obligatoriu, in haine vechi, mostenite din batrani.

Satenii le deschid portile si celor mai mici dintre colindatori. Unii dintre ei, abia au implinit 6 ani. Sunt insa si mici schimbari fata de cum decurgeau lucrurile acum multi ani. Pe vremuri, colindatorii faceau o brazda la poarta gospodarilor. Pe atunci insa ulitele satului nu vazusera asfaltul.

In Padina tinerii scot pe ulitele satului cei mai frumosi cai si pleaca la colindat. Iar gazdele isi intimpina colindatorii cu ce au mai bun in casa. Numai asa anul care vine va fi mai bogat decat cel care isi numara ultimele ceasuri.

Traditie de Anul Nou: Mastile care alunga raul... 2013 va fi un an plin de cutremure!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x