Luni, sute de polițiști din mai multe județe au fost mobilizați în urma unui apel la 112. O femeie a cerut ajutorul autorităților, spunând că fusese răpită și sechestrată într-o mașină aflată în mișcare. Autoturismul ar fi fost localizat în timp record: 30 de minute, o diferență uriașă față de cazul Alexandrei Măceșanu. Cum a fost posibil?
„Toată lumea minte”. Este deviza după care au operat toți cei implicați în cazul răpirii unei femei din județul Olt. În urma unui apel la 112, sute de polițiști din mai multe județe au fost puși în alertă. Într-un timp record, autoturismul a fost localizat, cu ajutorul STS, iar victima a fost eliberată.
Spre deosebire de cazul Caracal, în care disperarea Alexandrei Măceșanu a fost ignorată de autorități, luni, anunțul răpirii din Olt a mobilizat sute de polițiști. La final, toți cei implicați au mințit. Răpirea era, de fapt, o ceartă între o patroană și șoferul ei. Potrivit Adevărul, nici autoritățile nu au relatat adevărata succesiune a evenimentelor.
Diferențe uriașe între Caracal și Olt
Informaţia că sute de poliţişti sunt angrenaţi în căutări a venit oficial, din partea IPJ Olt, puţin după ora 18.00, reprezentantul instituţiei dând drept oră a apelului fetei 15,30, dar şi 16,00, scrie Adevărul. Potrivit sursei, STS a tarnsmis, printr-o precizare de presă, că apelul fusese efectuat, de fapt, la ora 14:23. Pe baza apelului care a durat mai puţin de 20 de secunde s-a stabilit o arie din care ar fi venit apelul în zona Piatra-Olt – Balş, fiind, în schimb, instituite filtre rutiere în tot judeţul şi la ieşirile spre judeţele vecine.
Vestea că femeia a fost găsită a fost dată publicității, oficial, abia la ora 21:00.
A sunat „din greșeală”
În momentul în care mașina cu cei doi ocupanți a fost oprită în trafic, femeia le-ar fi spus polițiștilor că apelul fusese „o greșeală”. Supărată că barbatul aflat la volan, șofer la firma sa, conducea cu viteză prea mare, aceasta a decis să „îi dea o lecție”. Nu și-a dat seama că „greșeala” ei a pus în alertă sute de oameni.
De ce nu a fost găsită Alexandra Măceșanu la fel de repede?
Varianta oficială este că mașina a fost găsită „prin metode poliţieneşti specifice”. Fals. Se pare că autoritățile au apelat la tehnica informatică a Direcţiei de Operaţiuni Speciale (DOS), prin care telefonul apelantei a fost localizat, permițând urmărirea autoturismului în trafic.
De unde diferența uriașă față de cazul Alexandrei Măceșanu? Legal, polițiștii au aceleași pârghii de acțiune ca și în cazul Caracal.
Pentru a putea folosi tehnica informatică a DOS, este necesară deschiderea unui dosar penal și o solicitare a procurorului de caz către un judecător care să dea o decizie favorabilă. Potrivit Adevărul, în cazul falsei răpiri din Olt, toți acești pași au fost săriți.
Falsa victima și răpitorul, în vizorul procurorilor
Femeia care a apelat „din greșeală” 112, spunând că fusese răpită, cât și șoferul mașinii vor fi audiați în dosarul de lipsire de libertate deschis la Parchetul de pe lângă judecătoria Balş.
„Persoana care a apelat la serviciul de urgenţă 112 a fost identificată pe raza municipiului Bucureşti şi, în audierile făcute de către organele de poliţie din Bucureşti, a declarat că a sunat din eroare. Va trebui să fie audiată şi aici. Urmează să se stabilească toate condiţiile în care s-a săvârşit acel apel şi să se ia măsurile care se impun”, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Balş, procurorul Camelia Raicu.