Câmp anticiclonic în România: Val de aer polar cu temperaturi de -10 grade, noaptea. Cât de frig va fi

 

Gerul a făcut noaptea trecută două victime. Un bărbat a fost găsit mort în parcul din Sfântul Gheorghe, iar altul a fost luat de ambulanţă în şoc hipotermic. Au fost minus 5 grade în oraş şi chiar minus 10 grade la Miercurea Ciuc, iar temperatura a scăzut în 24 de ore cu peste 20 de grade.

O diferenţă enormă între noapte şi zi, provocată de un blocaj atmosferic, şi cu efecte grave asupra sănătăţii, avertizează medicii.

Locuitorii din Miercurea Ciuc au trecut de la 10 de grade, câte s-au înregistrat ieri, în timpul zilei, la minus 10 grade, noaptea trecută, cea mai scăzută temperatură înregistrată la nivel naţional. O diferenţă de 20 de grade, în 24 de ore, care a făcut două victime la Sfântu Gheorghe. Un bărbat fără adăpost a murit după ce fost găsit pe o bancă în parcul din oraş. Altul a fost luat de ambulanţă în şoc hipotermic.

Pericolul vine din diferenţele enorme de temperaturi. Practic, zilele sunt prea calde, iar nopţile prea reci pentru luna noiembrie. Un fenomen neobişnuit care apare în perioadele fără precipitaţii, când cerul rămâne senin şi noaptea, şi ziua, spun meteorologii.

Iar dimineaţa, soarele face ca temperatura să crească, la fel de uşor, de la valori negative până spre 14 grade, câte s-au înregistrat azi la prânz în Miercurea Ciuc.

În acelaşi oraş, în urmă cu cinci zile, au fost temperaturi de vară, de peste 25 de grade, cauzate de un blocaj atmosferic.

"În zona României, a persistat un câmp de presiune ridicată, un câmp anticiclonic, care a acţionat precum un blocaj în calea sistemelor frontale aducătoare de precipitaţii", explică meteorologii.

Nici în următoarele zile, spun meteorologii, nu sunt şanse de precipitaţii.facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI