O familie din Buzău îşi câştigă existenţa dintr-un meşteşug străvechi. De la bunici până la copii, toţi împletesc coşuri din răchită. Nu e o afacere care i-a îmbogăţit, dar le asigură un trai decent. Mai mult, acum vor să acceseze fonduri europene pentru a fi siguri ca meşteşugul nu se va pierde.
În casa familiei Guloiu, din localitatea buzoiană Mierea, se muncește la foc continuu. Pasiunea a fost moştenită de la bunica Rada. A învăţat meserie în urmă cu mai bine de jumătate de secol, pe când muncea la o secție de împletituri, de la oraş.
Astăzi, şi a treia generaţie împărtăşeşte dragostea pentru împletit. Mezinul familiei are doar 10 ani şi face coşuleţe de flori.
Oamenii îşi vând produsele la poarta casei, iar uneori participă la târguri. Au coşuri de toate felurile, suporturi pentru flori sau chiar mese şi scaune. Preţurile încep de la 30 de lei şi ajung şi la 200 de lei.
Oamenii câştigă cât să poată duce un trai decent. În toată zona, sunt singurii care se mai ocupă de acest meşteşug. De altfel, în România sunt puţini cei care duc mai departe obiceiul împletitului, iar în marile magazine multe coşuri din răchită sunt aduse de la străini. Însă, familia Guloiu are planuri mari. Vrea sa acceseze fonduri europene pentru a construi o mică fabrică.