Antena Căutare

Veste importantă pentru turiști! Autoritățile din Grecia renunță la restricții importante

Autoritățile elene au anunțat măsuri de relaxare, în contextul pandemiei de coronavirus, spre bucuria turiștilor din întreaga lume.

Tânără într-o rochie roșie, în Grecia Galerie
Statul elen a renunțat la obligativitatea purtării măștii în spații deschise | Shutterstock

Începând de joi, 24 iunie, purtarea măștii de protecție nu mai este obligatorie în spațiile deschise din Grecia, exceptându-le pe cele aglomerate.

Astfel obligativitatea purtării măștii rămâne valabilă pentru spațiile închise și pentru cele deschise aglomerate. Această măsură de relaxare vine în contextul în care stuația epidemiologică s-a mai ameliorat în Grecia, iar campania de vaccinare împotriva Covid-19 a avansat. De asemenea, în contextul în care temperaturile au crescut, a scăzut și gradul de suportabilitate al purtării măștilor.

„Situația epidemiologică din țară este pe drumul cel bun. Perspectivele sunt unele favorabile”, a spus Vana Papaevangelou, membru al comitetului de experți în boli infecțioase care sfătuiește guvernul, potrivit Reuters.

Miercuri, autoritățile sanitare au raportat 520 de noi cazuri de coronavirus și 14 decese, ceea ce a dus la un număr de infecții totale de 419.455 de când primul caz a fost detectat în februarie anul trecut. Numărul total de morți este acum de 12.595.

Articolul continuă după reclamă

Citește și: Kastellorizo, insula din Grecia care a devenit liberă de Covid-19. Cum s-a ajuns în această situație dorită

Grecia a făcut față destul de bine primului val d einfecții cu SARS-Cov-2, însă în noiembrie anul trecut, autoritățile elene au impus un lockdown, după ce au constatat că situația epidemiologică se înrăutățea pe zi ce trece.

„Atâta timp cât virusul circulă printre noi, nu ar trebui să fim liniștiți. Cu cât circulă mai mult, cu atât sunt mai mari șansele unor noi mutații”, a declarat atunci Vana Papaevangelou.

Totuși, după o perioadă de restricții severe, autoritățile elene au anunțat un val de relaxare.

Ce relaxări intră în vigoare în Grecia, începând cu 28 iunie

Prima măsură anunțată a fost renunțarea la obligativitatea purtării măștilor în exterior, însă, pe 28 iunie, vor avea loc și alte măsuri de relaxare.

Astfel că se va renunța la carantina pe timp de noapte, numărul admis de persoane la o masă la restaurant va crește de la 6 la 10, iar numărul admis de persoane la un eveniment, preucm nunta, va crește la 300.

La plaje va fi permisă o limită de 120 de persoane pe 1.000 de metri pătrați.

Autoritățile sanitare au declarat că în Grecia au fost detectate mai puțin de 10 cazuri ale variantei Delta, cea mai infecțioasă a virusului, îndemnând persoanele în vârstă de peste 50 de ani să se vaccineze.

Marți, guvernul elen a declarat că 30,24% dintre greci au fost vaccinați până acum, în timp ce 43,1% au primit cel puțin o doză.

Ce condiții trebuie să îndeplinească persoanele care ajung în Grecia

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, statelor membre ale Acordului Schengen, Australia, Macedonia de Nord, Emiratele Arabe Unite, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Israel, Canada, Belarus, Bahrain, Noua Zeelandă, Republica Coreea, Qatar, China, Kuwait, Ucraina, Rwanda, Rusia, Arabia Saudită, Serbia, Singapore, Thailanda sau persoanele care au rezidența permanentă în aceste state pot intra pe teritoriul elen pe cale rutieră - prin punctele de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, Svilengrad-Ormenio, Evzoni și Nymphaea și pe cale aeriană, prin orice aeroport, intrarea fiind permisă persoanelor care îndeplinesc una dintre următoarele condiții:

Prezintă un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior intrării pe teritoriul elen; sau prezintă o dovadă care atestă efectuarea unui vaccin autorizat împotriva COVID-19, cu condiția să fi trecut minimum 14 zile de la efectuarea rapelului (în cazul unui vaccin efectuat în două doze) sau a dozei unice (pentru vaccinul efectuat în doză unică). Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie să fie redactat în limba engleză, sau prezintă o dovadă emisă de către un laborator autorizat în statul de proveniență prin care se confirmă faptul că persoanele au fost diagnosticate pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă. Documentul care atestă infectarea cu virusul SARS-CoV-2 poate fi redactat în limbile engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă, sau prezintă în format digital sau tipărit certificatul digital COVID-19 care conține informații despre vaccinare sau rezultatul ultimei testări (test rapid sau PCR), respectiv dovada emisă de către un laborator autorizat din statul de proveniență prin care se confirmă faptul că persoanele au fost diagnosticate pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă.

Aceste condiții (vaccin, test PCR negativ sau certificat care confirmă infectarea anterioară) pentru intrarea în Grecia sunt valabile pentru toate persoanele cu vârsta de peste 12 ani.

De asemenea, este obligatorie completarea formularului PLF (Passenger Locator Form) prin intermediul paginii de internet https://travel.gov.gr, cu cel puțin 24 de ore anterior efectuării călătoriei, indiferent de statul de proveniență, de către toate persoanele care sosesc în acest stat.

(P) Cum întreții discurile de vinil second hand? Uite 5 sfaturi!... Noi măsuri de relaxare a restricţiilor de la 1 iulie. Ce se întâmplă cu nunțile, botezurile, cluburile și restaurantele...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Insula Iubirii Sezonul 8, 17 iulie 2024. Ce dezvăluiri fără precedent a făcut Bianca Mitroi despre relația cu Robert Braia
Insula Iubirii Sezonul 8, 17 iulie 2024. Ce dezvăluiri fără precedent a făcut Bianca Mitroi despre relația cu Robert Braia Miercuri, 17.07.2024, 23:53
Ai sport în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x