Antena Căutare

Kastellorizo, insula din Grecia care a devenit liberă de Covid-19. Cum s-a ajuns în această situație dorită

Pe insula grecească Kastellorizo nu este niciun caz de coronavirus, iar toată populația s-a vaccinat.

Priveliște spre insula grecească Kastellorizo Galerie
Kastellorizo, insula din Grecia declarată liberă de Covid-19 | Shutterstock

Insula din Grecia Kastellorizo este liberă de coronavirus. Toți cei 500 de locuitori ai micuței insule au fost vaccinați, iar aceștia spear că turiștii se vor întoarce în cona care înainte de pandemie era iubită de călătorii din întreaga lume.

Începând cu martie 2020 și până în prezent, pe insula Kastellorizo a fost detectat un singur caz de îmbolnăvire cu COVID-19. Persoana infectată a fost rapid izolată de restul populației, iar astfel virusul nu s-a răspândit.

Localnicii sunt grijulii în ceea ce privește măsurile de protecție împotriva coronavirusului, dar modul lor de trai este unul mai relaxant comparativ cu cel din zonele afectate de virus. Fiecare persoană care ajunge pe insula trebuie să facă un test rapid de Covid-19, pentru a nu exista riscul ca virusul să ajungă pe insula și să se răspândească.

Citește și: Fără limită de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca. Cine are liber la imunizare

Ce spun localnicii insulei grecești Kastellorizo despre pandemia de coronavirus

Una dintre primele localnice vaccinate a oferit un interviu pentru Euronews.ro și a mărturisit că își dorește ca turiștii să se întoarcă pe insulă.

Maria Lazaraki are 90 de ani și s-a vaccinat. Totuși, restaurantul familiei sale rămâne închis, dar bătrâna continua să gătească pentru nepoții ei.

„Ne-am vaccinat. Am stat 15 zile între prima doză și rapel. Totată populația cu vârsta cuprinsă între 20 și 94 de ani s-a vaccinat. Bineînțeles că eu sunt bătrână, mi-am trăit viața, dar din fericire virusul nu ajunge pe insula noastră. Înainte de pandemie, aveam foarte mulți turiști și sperăm că se vor întoarce", a declarat bătrâna.

Citește și: Programarea pentru vaccinarea cu serul Pfizer/BioNTech va fi reluată. Câte persoane se vor putea vaccina în următoarele zile

Chiar dacă SARS-CoV-2 nu s-a răspândit pe insulă și nu a dus la piederi de vieți omenești, a afectat grav economia care se baza preponderant pe produse și servicii pentru turiști

Pescarul Michalis Matsos a povestit că pandemia i-a adus pierderi financiare mari, având în vedere că nu a mai avut cui vinde peștele. Pescarul speră însă că situația se va îmbunătăți în următoarele luni.

„Turiștii nu mai vin și în consecință nu mai avem cui vinde peștele. Orice pescuiesc nu are nicio valoare. Sperăm că oamenii vor veni vara următoare și că vor cumpăra peștele pe care îl pescuim.", afirmă el.

Citește și: Medicul Adrian Marinescu, explicații despre vaccinare la Neatza cu Răzvan și Dani. În ce condiții putem amâna rapelul

În ceea ce privește sezonul turistic, reprezentanții insulei Kastellorizo ​​susține propunerea guvernului elen de eliberare a unui certificat de vaccinare.

„Vaccinarea ne-a ajutat din punct de vedere psihologic. Ne simțim mult mai relaxați. Tot timpul de dinainte de vaccinare am avut sentimente de frică și de nesiguranță. Nu am fi putut face față unui număr mare de cazuri COVID-19. Cred că lucrurile vor merge spre bine. Susținem implementarea regulii certificatului de vaccinare. Mulți dintre locuitorii noștri l-au obținut. Pentru zone precum Kastellorizo, este important să știm că turistul care vine a fost vaccinat.", a declarat viceprimarul insulei, Stratos Amigdalos.

Citește și: Apollo și Artemis Evanghelos au adus însorita Grecie pe scena „X Factor”! Frații au dat lecții de dans pentru Delia și Loredana

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x