Locuitorii din satul Grosi, judetul Maramures, nu si-au uitat obiceiul vechi de peste o suta de ani. Cu doar o jumatate de ora inainte de slujba de Inviere, ei se strang pe o colina, aproape de cimitir.
In tot acest timp, alti sateni sunt la biserica, la slujba de inviere. La miezul noptii, cand preotul aduce lumina, ceilalti sateni din varful colinei vestesc si ei invierea Domnului. Dupa ce focurile se sting, oamenii coboara in curtea bisericii si sarbatoresc alaturi de prieteni si de cei dragi.
Si in Gorj, focul este personajul principal. Mai exact, in satul Dobrita. Aici, tinerii necasatoriti aduna in Sambata Mare lemne de la fiecare satean. Tot la miezul noptii, ei se strang in strada, nu departe de biserica si aprind un foc mare. Se spune ca astfel dispar toate relele.
Tinerii spera sa aiba mai mult noroc in dragoste, iar traditia spune ca ghinionul se va tine de cel care nu a dat nici macar o surcea. Dupa ce isi respecta cu strictete obiceiul, oamenii merg la casele lor, pentru a servi masa de Pasti.