Antena Căutare

VIDEO! Afla mai multe despre traditiile de Inviere din Romania!

Sarbatoarea Pastelui pastreaza cu ea si traditii vechi de sute de ani. Iar romanii nu le-au uitat nici in 2012. Cele mai spectaculoase pot fi intalnite intr-un sat din Maramures, unde o parte din locuitorii unui sat se strang la biserica, ca sa ia lumina, in timp ce altii merg pe deal sa aprinda focul si sa anunte invierea Domnului Iisus.

Locuitorii din satul Grosi, judetul Maramures, nu si-au uitat obiceiul vechi de peste o suta de ani. Cu doar o jumatate de ora inainte de slujba de Inviere, ei se strang pe o colina, aproape de cimitir.

In tot acest timp, alti sateni sunt la biserica, la slujba de inviere. La miezul noptii, cand preotul aduce lumina, ceilalti sateni din varful colinei vestesc si ei invierea Domnului. Dupa ce focurile se sting, oamenii coboara in curtea bisericii si sarbatoresc alaturi de prieteni si de cei dragi.

Si in Gorj, focul este personajul principal. Mai exact, in satul Dobrita. Aici, tinerii necasatoriti aduna in Sambata Mare lemne de la fiecare satean. Tot la miezul noptii, ei se strang in strada, nu departe de biserica si aprind un foc mare. Se spune ca astfel dispar toate relele.

Tinerii spera sa aiba mai mult noroc in dragoste, iar traditia spune ca ghinionul se va tine de cel care nu a dat nici macar o surcea. Dupa ce isi respecta cu strictete obiceiul, oamenii merg la casele lor, pentru a servi masa de Pasti.

Sute de solicitari la Serviciul de Ambulanta din cauza exceselor... Hristos a inviat! Milioane de romani s-au adunat la slujba de Inviere...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x