29 iulie Ziua Imnului Național al României. Cine a scris muzica pentru „Deșteaptă-te române”?!

Ziua Imnului Național al României 2018. Cine a scris muzica imnului. Anton Pann este considerat autorul muzicii pentru Deșteaptă-te române

Imnul Nașional al României

monitorul oficial

„Destepta-te romane” a fost intonat pentru prima data la 29 iulie 1948, in cadrul unei manifestari organizate în Gradina Publică din Râmnicu Vâlcea, în prezent parcul Zavoi.

Având la bază poezia „Răsunet” a lui Andrei Mureșanu, se presupune că a fost scris ca un răspuns la poezia lui Vasile Alecsandri „Către români”. În ceea ce privește autorul real al muzicii pentru „Deșteaptă-te române”, sunt vehiculate mai multe ipoteze.

Una dintre cele mai vehiculate ipoteze îi atribuie muzica pentru imn tot lui Andrei Mureșanu, acesta realizând o versiune ce s-a folosit mai mult în Ardeal.

În numărul 10 din 1894 al revistei „Musa Română” este făcută mențiunea:

Autorul poeziei, cît și al melodiei imnului «Deșteaptă-te, Române» este Andrei Mureșanu. Armonizată a fost însă de un muzicant boem, la dorința autorului, și s-a publicat într-un caiet intitulat «Flori române» împreună cu alte jocuri naționale pe la anul 1860. Melodia originală se vede în «Musa Română», anul 1888, numărul 2, la începutul Putpuriului românesc.

Dumitru Georgescu Kiriac a modificat varianta lui Andrei Mureșanu și a transformat melodia din Ardeal într-o variantă mai ritmată și plină de energie care a avut un mai mare succes în „Regat”.

O altă ipoteză vehiculată des îi atribuie muzica pentru „Deșteaptă-te române” lui Gheorghe Ucenescu, elev și colaborator al lui Anton Pann. Acesta a fost rugat de Andrei Mureșanu, cu ocazia unei petreceri, să cânte câteva melodii pentru a-l ajuta să găsească o idee de imn. Una dintre melodiile cântate de Ucenescu a fost „Din sânul maicii mele”.

În acest fel, deși avea 14 ani la acea vreme și abia studia muzica bisericească, Ucenescu s-a considerat „autorul moral” al melodiei.

Anton Pann a fost însă cel care a pus pe muzică versurile poeziei „Un răsunet”, scrisă de Andrei Mureșanu prin 1842. Gheorghe Ucenescu, elev al lui Anton Pann și unul din admiratorii acestuia, ne relatează cum în casa poetului Andrei Mureșanu din Brașov, unde se întâlneau Nicolae Bălcescu, Ion Brătianu, Gheorghe Magheru, Cezar Bolliac și Vasile Alecsandri, cu toții fiind în căutarea unei melodii pentru poezia „Un răsunet”, cel care a găsit melodia „veche, tărăgănată”, dar devenită atât de vibrantă în posterioritate, a fost Anton Pann.

De asemenea, Dumitru Zăgănescu, comisarul de propagandă al districtului Vâlcea din acea perioadă, trimitea un raport către „Ministrul Treburilor din Lăuntrul Țării Românești” în care spunea despre întâlnirea din Parcul Zăvoi:

„Într-acest pompos constituțiu, aflându-se și d-lui Anton Pann, profesor de muzică, împreună cu câțiva cântăreți de aceeași profesie, au alcătuit o musică vocală cu nișce versuri prea frumoase puse pe un ton national plin de armonie și triumfal, cu care a ajuns entusiasmul de patrie în inimile tuturor cetățenilor”

Citește și
Cleopatra Stratan, imbracata intr-o rochie albă
Cleopatra Stratan, tariful imens pe care îl cere pentru un concert de 35 de minute. Vedeta încasează bani frumoși
Cleopatra Stratan, tariful imens pe care îl cere pentru un concert de 35 de minute. Vedeta încasează bani frumoși
Zarug a răspuns întrebării „De spui mereu fă”. Iată care este explicația dată de concurentul de la Asia Express 2021
Zarug, motivul pentru care spune „fă”. Concurentul a explicat totul pe rețelele de socializare
Zarug, motivul pentru care spune „fă”. Concurentul a explicat totul pe rețelele de socializare
colaj de fotografii cu anamaria prodan si laurentiu reghecampf
Presupusa iubită a lui Laurențiu Reghecampf, prima declarație despre relația ei cu soțul Anamariei Prodan. Cum se înțeleg
Presupusa iubită a lui Laurențiu Reghecampf, prima declarație despre relația ei cu soțul Anamariei Prodan. Cum se înțeleg
Mai multe articole
Modele de unghii pentru Halloween. Idei creative pentru manichiura perfectă
Manichiura unei femei este de cele mai multe ori cartea sa de vizită. Unghiile frumoase și...
Horoscopul zilei de 20 octombrie 2021. Scorpionii trebuie să învețe din greșeli. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 20 octombrie 2021 aduce multe vești bune pentru nativii din zodiac. Astăzi...
Parteneri
Hummus cu usturoi copt. Un preparat gustos și cremos
Dacă adori rețeta clasică de hummus, din bucătăria orientală, nu ezita să încerci și varianta de hummus cu usturoi copt. Este un preparat gustos, cu o textură cremoasă și aromă subtilă de usturoi.
Catine.ro
Ultimele știri