Antena Căutare

Finalul erei Arsene Wenger! Cel mai longeviv antrenor în activitate din Premier League, out de la echipă! Vara lui 2018 pune punct a peste două decenii de istorie

În urmă cu 22 de ani, mai precis în 1996, Arsene Wenger îi lăsa pe japonezii de la Nagoya Grampus Eight pentru a veni la una dintre forțele Angliei și Europei, Arsenal Londra. De atunci și până azi, fotbalul european a schimbat sute de antrenori. Arsene, în schimb, a rămas tot acolo, loc în care a construit, a câștigat, a avut și multe eșecuri, însă niciodată nu s-a pus problema unei demiteri...niciodată până în prezent!

Dacă până acum un sezon își mai salva postul prin calificările pe bandă rulantă în grupele UEFA Champions League, începând cu ultimii ani, echipa lui Arsene Wenger nu mai prinde nici Liga. A ratat-o în sezonul trecut și, mai mult ca sigur, o va rata și în acest sezon. Presa din Anglia notează că șefii lui Arsenal vor analiza performanţele echipei sub conducerea tehnicianului francez și sunt şanse mare ca acesta să fie schimbat în vara viitoare.

Wenger a terminat toate cele 21 de sezoane pe banca lui Arsenal fie cu o clasare în ”Big 4”, fie cu un trofeu intern. Finala Carabao Cup pierdută cu Manchester City, scor 0-3, a făcut ca în acest sezon ”tunarii” să se apropie de ”nimic”. Dacă nu vor câștiga Europa League, londonezii de pe Emirates nu vor auzi imnul Champions League nici din 2018.

Cine vine în locul lui Arsene Wenger din vară. Englezii au stabilit o listă cu 7 nume mari din care șefii de pe Emirates vor alege:

Thierry Henry - fosta legendă a lui Arsenal va entuziasma fanii, însă va fi riscant să aduci un debutant.

Leonardo Jardim - omul care a făcut minuni la AS Monaco este văzut ca o soluție de revigorare a jocului lui Arsenal.

Paulo Fonseca - un alt portughez care a impresionat cu Șahtior Donetsk în Champions League

Joachim Low - neamțul chiar nu mai are nevoie de nicio prezentare.

Carlo Ancelotti - demis de Bayern, italianul este liber de contract și poate veni oricând.

Brendan Rodgers - fost la Liverpool, domină Scoția de pe banca celor de la Celtic

Mikel Arteta - fost jucător la Arsenal, spaniolul învață meserie de la Pep Guardiola

Să vedem, pe scurt, cele mai importante momente din cele două decenii ale lui Wenger la Arsenal:

De-a lungul celor 21 de ani, Wenger a realizat multe la Arsenal. A câștigat trofee, a adus jucători importanți, a adus alți jucători mai puțin importanți, s-a certat cu rivalii, a fost contestat de fani, a trecut prin momente funny, însă nu a cedat și a rămas în continuare ”tunar”. Iată câteva dintre multele momente inedite cu Wenger în prim-plan.

Instalat în 1996, campionat și câștigător de Cupă în 1998!
Pesimismul care atârna asupra numirii lui Wenger pe Highbury (atunci) a fost înlăturat după numai două sezoane. În sezonul 1997-1998, Wenger realiza un lucru unic până atunci în fotbalul englez, devenind primul manager străin care cucerește dubla campionat - Cupa Angliei. Locul 6 de Crăciun, Arsenal a recuperat masiv, a învins Manchester United pe Old Trafford și a devenit regina Angliei!

Campion și în 2001-2002, neînvins în întreg sezonul!
Peste alte patru sezoane, Wenger scria o nouă pagină de istorie și câștigă o nouă dublă, după un sezon de Premier League în care Arsenal nu a pierdut niciun meci! Seria incredibilă de 49 de meciuri fără eșec avea să se încheie în octombrie 2004, cu un eșec pe terenul lui Manchester United, 0-2.

Despre Arsenal, varianta 2001-2002, specialiștii spun că este cea mai mare echipă din istoria Premier League. Thierry Henry, Dennis Bergkamp, Gilberto Silva, Patrick Vieira, Freddie Ljungberg, Robert Pires, Sol Campbell sau Kolo Toure, erau doar câteva nume din acea echipă de legendă.

Wenger și transferurile! De la jucători de clasă, la jucători de...duzină!
Timp de 21 de ani, Wenger a rulat sute de jucători la Arsenal. Pe unii i-a crescut, pe alții i-a cumpărat și i-a cizelat. Printre multele numele care i-au trecut prin mână, Arsene a avut ochi buni, dar și ochi mai puțin inspirați.

În primii ani, Wenger a oferit lumii fotbalului nume legendare, de la Thierry Henry, Dennis Bergkamp, Robert Pires până la Patrick Vieria. Ulterior, au fost alte valori uriașe care i-au trecut prin mână, precum Cesc Fabregas, Robin van Persie, Santi Cazorla, Mesut Ozil și Alexis Sanchez.

Per ansamblu, Arsene Wenger a fost un antrenor cu ochi bun la jucători, deși au existat și jucători despre care Wenger nu își amintește cu bucurie, precum Sebastien Squillaci, Pascal Cygan, Igor Stepanovs, Nicklas Bendtner, Andre Santos sau Francis Jeffers.

Rivalitățile lui Wenger în Premier League: Mourinho, principalul ”dușman”
Aparent calm, Wenger și-a făcut și câțiva inamici în fotbalul englez. Adevărul e că a avut timp suficient în 21 de ani. Francezul s-a contrat cu Sir Alex Ferguson, cu Alan Pardew, dar mai ales cu excentricul Jose Mourinho.

Au trecut 13 ani de la memorabilul Steaua-Valencia 2-0! Eroul din Ghencea este erou și azi în Liga 1. Unde sunt azi ceil... FC Hermannstadt - FCSB 3-0 la ”masa verde” ? Gigi Becali, aproape de o decizie radicală înainte de meciul din Cupa Român...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x