Antena Căutare

PREMIERA: Romania, pe harta Enduro-ului mondial

Campionatul Mondial de Enduro ajunge in Romania! In perioada 8-10 iulie, la Buzau, se va desfasura in premiera o etapa a acestei competitii selecte. Pe langa Romania, in 2011 etape din Campionatul Mondial de Enduro se mai organizeaza in Spania, Portugalia, Italia, Turcia, Grecia, Andorra si Franta.

Cei doi reprezentanti ai Federatiei Internationale de Motociclism au venit in Romania la inceputul acestei saptamani pentru a verfica traseul si facilitatile puse la dispozitie pentru organizarea etapei.

Giovanni Sala a parcurs traseul care va avea o lungime totala de 74 km si dupa ce a vazut si locatiile pentru Extrem Test, Cross Test si Enduro Test a declarat: "Am venit de multe ori in Romania la diverse competitii sau la evenimente organizate de reprezentantii KTM de aici si m-am tot intrebat de ce nu se organizeaza si o etapa de mondial. Ma bucur ca cei de la Extreme Adventure au avut aceasta initiativa pentru ca Romania este o tara foarte frumoasa cu multe locatii pentru enduro. Am gasit aici o echipa entuziasta care are experienta in organizarea de competitii si sunt sigur ca vom avea o etapa buna in iulie."

Pedro Mariano (director de concurs al etapelor din Campionatului Mondial de Enduro): "Locatia pentru specialele de Cross si Xtrem este excelenta, insa adevarata lupta pentru victorie se va da pe speciala de enduro. Locatia aleasa pentru Paddock-ul A (Piata Dacia - centrul Buzaului) este excelenta si va oferi publicului sansa sa vada ce inseamna logistica campionatului mondial. Echipa din spatele evenimentului, din care dupa aceasta vizita consider ca facem parte atat eu cat si Giovanni Sala, este una extrem de motivata si sunt sigur ca evenimentul va fi unul reusit ".

Marele Premiu al Romaniei

Peste 50 de piloti din top-ul mondial vor concura in Grand Prix-ul Romaniei (numarul total al pilotilor care vor lua startul se astepta sa depaseasca 100). Pe lista campionilor mondiali de enduro care vor concura la Buzau se afla: finlandezul Mika Ahola, francezul Johnny Aubert si spaniolul Ivan Cervantes.

Lor li se vor alatura si cele doua vedete din Campionatul Mondial de Enduro Indor, Taddy Blazusiak (Polonia) si Joakim Lujnggren (Suedia).

In plus, la start se va mai alinia si Jordi Viladoms (Spania), dublu medaliat cu bronz la International Six Days Enduro (cea mai veche competitie de enduro din lume, are peste 85 de editii) si castigator a doua probe speciale in rally-raidul Dakar.

Romani in concurs

Printre cei care vor concura in Grand Prix-ul Romaniei se afla si cei mai buni piloti Romani din segmentul off-road. Desi, nu sunt obisnuiti ai Mondialului de Enduro, unii dintre ei specializandu-se in hard enduro si rally-raid, iar altii fiind inca la inceputul carierei internationale, membrii lotului Romaniei de Enduro vor concura in competitia din Buzau.

Mani Gyenes (medaliat cu argint la International Six Days Enduro, castigator al Dakar-ului la clasa Maraton, castigator al unei etape din Campionatul Mondial de Rally-Raid si multiplu campion national de enduro), Alex Garbacea (clasat in 2010 in primii 25 de piloti din rally-raidul mondial), Erwin Zsolt (campion est european de enduro cu echipa Romaniei si campion al Romaniei la enduro), Marton Szilveszter (campion est european de enduro cu echipa Romaniei si campion al Romaniei la enduro) sunt doar cativa dintre romanii care ii vor incanta pe spectatori.

Ce este Enduro?

Enduro este sportul moto care combina cel mai bine tehnica de pilotaj in conditii off-road, cu viteza si elemente caracteristice competitiilor desfasurate pe circuit (ex. motocrosul).

Un eveniment de enduro este impartit in doua zile in care traseul, a carui lungime variaza intre 40 si 60 de km, este parcurs de 3-4 ori/zi.

In traseu sunt inglobate si trei sectiuni pe care concurentii trebuie sa le parcurga cat mai repede, avand in vedere ca in urma timpilor obtiuni in aceste portiuni se desemneaza castigatorii.

Cele trei sectiuni sunt Xtreme Test (in aceasta zona se construiesc obstacole pentru ca publicul sa vada abilitatile pilotilor), Cross Test (un traseu asemanator cu un circuit de motocros), Enduro Test (proba situata in padure unde pilotii au de parcurs intr-un timp cat mai scurt obstacole naturale). Concurentii primesc anumiti timpi in care trebuie sa ajunga de la o sectiune la alta pe asa numitele legaturi incluse in traseu. Cine nu se incadreaza exact in timpii primiti este penalizat.

Concurentii, impartiti in trei mari categorii in functie de capacitatea cilindrica:

Enduro 1 (E1) - intre 100 si 125 cmc motoare in 2 timpi sau intre 175 si 250 cmc motoare in 4 timpi

Enduro 2 (E2) - intre 175 si 250 cmc motoare in 2 timpi sau intre 290 si 450 cmc motoare in 4 timpi

Enduro 3 (E3) - intre 290 si 500 cmc motoare in 2 timpi sau intre 475 si 650 cmc motoare in 4 timpi

VIDEO! Brasov: Bataie intre stelisti si dinamovisti... Un barbat s-a spanzurat dupa retrogradarea Universitatii Craiova!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x