Începând cu sfârșitul anilor 1970, Silvio Berlusconi a transformat grupul media Finivest într-o forță națională. Acesta a intrat în politică în anii 1990 și a fost ales pentru prima dată prim-ministru al Italiei în 1994. În 2015, el a fost condamnat pentru mituirea unui senator în 2015.
Sergio Berlusconi a fost condamnat de trei ori pentru fraudă fiscală în 2014 și i s-a interzis inițial să candideze la funcții politice până în 2019.
Un tribunal italian a ridicat interdicția în mai 2018, iar Berlusconi a câștigat un loc în Parlamentul European în 2019. Averea sa, pe care o împarte cu cei cinci copii ai săi, include acțiuni în mass-media, edituri și servicii bancare.
Cum a făcut Sergio Berlusconi bani și ce conține imperiul său
Conform Forbes, Sergio Berlusconi și familia sa au o avere de 6,7 miliarde de dolari. Aceasta sumă plasează familia Berlusconi în top 10 cele mai bogate familii din Italia, ocupând locul 7 în acest clasament. În 2011, fostul premier italian deținea 7,8 miliarde de dolari.
Ce include imperiul fostului premier italian, Sergio Berlusconi
După ce a absolvit Universitatea din Milano cu o diplomă în drept în 1961, Sergio Berlusconi a ales să devină dezvoltator imobiliar. A înfiinţat Edilnord, o companie de construcţii și, până în 1970, strângea deja o avere considerabilă.
Zece ani mai târziu, în 1974, a lansat o companie locală de televiziune prin cablu - Telemilano - care avea să se transforme în cel mai mare imperiu media din Italia. Acum, Mediaset controlează cele mai mari trei posturi de televiziune private din ţară.
Citește și: Silvio Berlusconi a murit la 86 de ani. Fostul premier italian a fost internat în spital cu probleme grave
În 1980, a înfiinţat Canale 5, prima reţea comercială de televiziune din Italia, iar până la sfârşitul deceniului, posturile create de Berlusconi dominau undele radio italiene.
Afacerile lui Sergio Berlusconi includ magazine, cinematografe, edituri şi echipa de fotbal AC Milan. Fostul premier Italian și-a consolidat imperiul sub umbrela holdingului Fininvest, un vast conglomerat care a ajuns să controleze peste 150 de întreprinderi.
Fininvest are în prezent sub umbrela sa Mediaset şi cea mai mare editură italiană, Mondadori, şi deţine, printre altele, participaţii în cotidianul Il Giornale. Berlusconi a vândut clubul de fotbal AC Milan unor investitori chinezi pentru 740 de milioane de euro în 2017.
Copiii săi - Marina, Barbara, Pier Silvio, Eleonora şi Luigi - participă cu toţii la conducerea imperiului său de afaceri și ei sunt principalii moștenitori.
Citește și: Becali nu vrea să fie comparat cu Berlusconi: Eu nu sunt ca el, să-mi pun păr în cap şi operaţii pe faţă