Live acumSerial: Alegerea
Prime Time 20:30Chefi la cutite Sezonul 9

În copilărie, a văzut pumnul mai des decât mâncare în farfurie. George Burcea, soțul Andreei Bălan, despre anii de abuz și violență în familie: „Bunica a luat bătaie, mama a luat bătaie, sora mea a luat bătaie”

Violenţa în familie face victime complet inocente. Copiii sunt, de cele mai multe ori, primii expuşi abuzurilor dintre adulţi. La a doua întâlnire a Mişcării Wake UP, unica platformă dedicată drepturilor femeilor din România, a venit un bărbat. Actor şi tată de două fete, George Burcea a ales să spună povestea lui şi a mamei lui.

Violenţa în familie face victime complet inocente. Copiii sunt, de cele mai multe ori, primii expuşi abuzurilor dintre adulţi. La nivel fizic, dar mai ales psihic. La a doua întâlnire a Mişcării Wake UP, unica platformă dedicată drepturilor femeilor din România, a venit un bărbat. Actor şi tată de două fete, George Burcea a ales să spună povestea lui şi a mamei lui, public. Atenţie, urmează informaţii care vă pot afecta emoional. Dar şi un mesaj care poate trezi.

„Străbunica a luat bătaie, bunica a luat bătaie, mama a luat bătaie, sora mea a luat bătaie, cealaltă soră a luat bătaie.”

Aşa începe mărturia cutremurătoare a lui George Burcea. În casă a văzut pumnul mai des decât mâncarea în farfurie. Dar nu se plânge. Pentru el, mama e un erou. Iar fetiţele lui sunt dovada că el a rupt şirul violenţelor în familie şi a ales să iubească.

George Burcea este actor. Despre povestea lui a început să scrie o carte. Şi s-a alăturat proiectului Wake UP. O platformă dedicată drepturilor femeilor din România.

Wake UP a ales şi cântăreaţa de muzică populară, Maria Dragomiroiu. Impresionată până la lacrimi de cele auzite, artista a povestit anii de coşmar din viaţa sa.

„În prima parte a vieții mele am trecut și eu prin multe lucruri prin care ai trecut tu. Toată lumea spune „Vai, ce om puternic”. Poate oi fi, că am luptat mult până să ajung aici... dar eu nu sunt. Îmi este frică. Îmi este frică de orice”, a mărturisit artista.

Viaţa a întărit-o. Şi s-a ridicat. Ea şi alte zeci de femei care au fost prezente la întâlnirea Wake UP care a avut loc ieri. Şi care s-au alăturat proiectului. Printre ei, Asociaţia Necuvinte, partenerul Observator în Campania „Spunem NU Abuzului”.

În România, la fiecare 30 de secunde, o femeie este bătută. Iar în fiecare an, victimele violenţei în familie depun aproape 40 de mii de plângeri, numai că asta nu este nici pe departe cifra reală a faptelor de violență.

Tocmai de aceea, alături de proiectul Wake UP a venit în sprijin și Poliția Română.

Toate femeile care au nevoie de ajutor, au întrebări sau chiar soluţii au acum ocazia să se implice în mişcarea "Wake Up". Toate detaliile despre acest demers le puteţi găsi pe site-ul Fundaţiei pentru Dezvoltarea României.

Recomandari