Live acumObservator 06 Weekend
Prime Time 20:00Film animatie: 101 dalmatieni

Povestea fabuloasă de viață a lui Nicu Covaci, liderul trupei Phoenix

72 de ani de viaţă, 57 pe scenă, o fugă din calea regimului comunist şi o reîntoarcere triumfală în timpul democraţiei. Este povestea fabuloasă a lui Nicu Covaci.

72 de ani de viaţă, 57 pe scenă, o fugă din calea regimului comunist şi o reîntoarcere triumfală în timpul democraţiei. Este povestea fabuloasă a lui Nicu Covaci.

Legendarul muzician de la trupa Phoenix trăieşte de 30 de ani în Spania şi vine în România doar pentru concerte sau pentru a se ocupa de acţiunile culturale în care este implicat. Ajuns la vârsta de 70 ani, spune că nu se simte bătrân şi că se poate implica în acţiuni tinereşti.

Anul acesta, în 19 aprilie, Nicu Covaci - liderul trupei Phoenix, a împlinit 72 de ani. Vorbim însă şi de aniversarea a 57 de ani de la înfiinţarea Phoenixului, cea mai longevivă formaţie rock din România. Este de-o seamă cu faimoasa Rolling Stones.

"Vreau să fac o pictură de dimensiuni foarte mari, de peste 50 de metri, de Cartea Recordurilor. Eu pictez tot timpul. Din asta trăiesc. În anul 2000, am făcut o pictură uriaşă, în oraşul Osnabruck din Germania. Atunci am realizat un desen intitulat Gladiator 2000, a fost pictat pe o pânză întinsă pe peretele unei săli de sport”, a mărturisit acesta.

Compozitor, chitarist, pictor și grafician, Nicu Covaci a cochetat cu muzica încă din copilărie, când a şi început să studieze pianul, acordeonul, dar și limbile străine. Se întâmpla în Timişoara. Tot acolo a şi fondat Trupa Phoenix, la începutul anilor '60.

În 1964 a avut prima piesă la radio. Și în 1968 la festivalul național studentesc de la Iași a cântat cu orchestra simfonică în spate.

Piesa, o compoziţie semnată Nicu Covaci, vorbeşte despre persecuțiile la care a fost supus în timpul regimului comunist.