Căutare Live

Expozitia "Mirajul timpului" la Muzeul National Cotroceni

In cadrul expozitiei figureaza peste 100 de ceasuri de epoca, surprinzatoare prin marime si forma, inedite prin mecanism: ceasuri de buzunar, de mana, de birou, de voiaj, pendule. Expozitia este deschisa la Muzeul National Cotroceni pana la data de 24 mai

O parte dintre acestea au apartinut unor domnitori romani - Mihail Sturdza, Grigore Alexandru Ghica, regilor Romaniei - cravasa cu ceas a regelui Ferdinand, ceasuri de masa ale reginei Maria, ceasuri ale regilor Carol al II-lea si Mihai, precum si ale unor personalitati romane din sfera politica, stiintifica si artistica precum: Barbu Catargiu, Mihail Kogalniceanu, maresalul Alexandru Averescu, Nicolae Titulescu, Victor Place, Mihai Eminescu, Ion Heliade Radulescu, Gala Galaction, Ion Creanga, Stefan Procopiu, Theodor Aman, Iacob Muresianu etc.

Printre curiozitati se numara un ceas solar de secol XVIII, un ceas muzical cu imnurile "Desteapta-te romane" si "Traiasca regele", doua ceasuri butoniera, ceasul stampila, o clepsidra de buzunar, o impletitura din par de calugar pentru sustinerea ceasului de buzunar (colectia de orologerie Doru Farcus).

Expozitia este completata de calendare interesante prin vechimea tipariturii si prin insemnari (calendare despre fazele lunii si zodii, despre sarbatorile stramosilor, calendarul pictat de regina Elisabeta, calendarul reginei Maria), dar si de scrisori cu stampile ce indica timpul DIM (dimineata) si SEARA (seara) utilizate de Posta Romana incepand cu 1 aprilie 1869 si folosite pana in 1877 (colectia Cristian Scaiceanu).

Expozitia este organizata in colaborare cu prestigioase institutii muzeale si biblioteci din Bucuresti si din tara: Muzeul Municipiului Bucuresti; Muzeul National de Istorie a Romaniei; Muzeul National al Literaturii Romane; Muzeul National Tehnic "Prof. Ing. Dimitrie Leonida"; Muzeul National Peles; Muzeul Ceasului "Nicolae Simache"; Ploiesti, Muzeul de Istorie Galati; Complexul National Muzeal "Curtea Domneasca", Targoviste; Muzeul de Arta Brasov; Muzeul Stiintei si Tehnicii "Stefan Procopiu", Iasi; Muzeul Literaturii Romane Iasi; Biblioteca Academiei Romane; Biblioteca Centrala Universitara "Carol I" Bucuresti, dar si prin aportul unor colectionari: Doru Farcus, Lucia Bunaciu, Cristian Scaiceanu.

Expozitia "Mirajul timpului", initiata de Muzeul National Cotroceni se doreste a fi inainte de toate un indemn la reevaluarea semnificatiei TIMPULUI - prieten sau rival, dar parte a existentei umane.

Parade de Paste... Conferinta la TNB – “Dan Grigore: A fi sau a nu fi pianist roman”...
Ultimele știri