Antena

Rețetă de cozonac pufos cu nuci și cacao. Sfaturi pentru reușita cozonacilor

Nu poate fi sărbătorit Crăciunul fără a ne bucura din plin de aromele cozonacului de casă! Rețetele de cozonac sunt variate, atât din punct de vedere al aluatului, cât și al umpluturii care înnobilează gustul cozonacilor.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 19 Decembrie 2019, 08:27 | Actualizat: Marti, 22 Decembrie 2020, 12:28
Galerie de imagini
Vedeți mai jos o Rețetă de cozonac pufos cu nuci și cacao, dar și câteva sfaturi pentru reușita cozonacilor
Shutterstock.com

Vedeți mai jos o Rețetă de cozonac pufos cu nuci și cacao, dar și câteva sfaturi pentru reușita cozonacilor, de care vei dori să ții cont dacă vrei să-ți impresionezi invitații la masa de Crăciun.

Ingrediente pentru rețeta de cozonac pufos cu nuci și cacao:

În rândurile care urmează vei regăsi lista de ingrediente pentru a obține un cozonac pufos cu nuci și cacao.


Pentru aluat( 2 cozonaci mari, sau 3 mai mici):


Cum prepari cozonacul pufos cu nuci și cacao

Pregătim aluatul pentru cozonac pufos cu nuci și cacao. Separăm albușurile de gălbenușuri. Gălbenușurile le punem într-un vas, le frecăm bine cu sare, apoi le amestecăm cu coajă de citrice rasă și vanilia.

Din albușuri, 4 le punem într-un vas încăpător unde vom prepara umplutura, iar 2 le dăm la congelator.

Cernem făina în vasul în care vom frământa aluatul. Drojdia o amestecăm cu o lingură de zahăr și puțin lapte cald. Formăm o adâncitură lain mijlocul făinii, punem acolo drojdia și o acoperim cu un strat fin de făină. Acoperim vasul și lăsăm să se activeze drojdia până face bășicuțe. Încălzim laptele amestecat cu restul de zahăr până acesta se topește. Laptele nu trebuie să fiarbă, ci doar să se încălzească. Într-un vas, pe foc, punem uleiul și topim untul în el.

Când maiaua s-a dezvoltat, adăugăm gălbenușurile amestecate în prealabil cu aromele și sarea și laptele cald amestecat cu zahărul. Începem să frământăm aluatul, adăugând, treptat și amestecul de unt cu ulei. Se poate frământa manual, sau cu ajutorul mixerului. Aluatul va fi unul nu foarte ferm, dar nelipicios. Trebuie să fie unsuros și lucios. Îl lăsăm la dospit aproximativ o oră.

Recomandari A1

Mai puteți opta și pentru:

Pentru umplutură, mixăm albușurile cu zahărul până se formează o compoziție albă spumoasă. Adaugăm cacaua ,nucile măcinate,un praf de sare și romul și omogenizăm bine compoziția.

După ce aluatul este dospit, adică își dublează volumul formăm cozonacii. Tapetăm tăvile cu hârtie de copt. Ungem blatul de lucru cu ulei și împărțim aluatul în 4 părți egale. Întindem aluatul în 4 foi dreptunghiulare. Întindem uniform umplutură, peste foile de aluat. Rulăm foile le împletim câte două și așezăm împletiturile în tăvi. Mai lăsăm cozonacii la crescut 30-40 de minute sau până când depășesc ușor marginile tăvilor. Îi ungem cu ou bătut și presărăm granule de zahăr sau diverse semințe. Coacem cozonacii primele 20 de minute la 180 de grade, apoi la 160 de grade până se rumenesc frumos.

După ce sunt gata, îi scoatem din forme și îi lasăm la răcit.

Cozonacii se pot păstra la loc răcoros, împachetați în folie de prospețime, aproximativ o săptămână.

Iată câteva sfaturi pentru reușita cozonacilor:

Whatsapp LinkedIn
cozonac pufos cozonac cu nuci si cacao sfaturi pentru reusita cozonacilor reteta de cozonac aluat de cozonac
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Thriller-ul captivant Scarlet Hill se vede acum în AntenaPLAY. Descoperă episodul 1. Ceea ce părea a fi un accident devine, dintr-o dată, sursa unor serii de secrete și conspirații înfiorătoare.
Stirile zilei Comuna de lângă Timişoara care vrea să concureze cu marile oraşe: 2 milioane de beculeţe luminează localitatea de sărbători. "Este ca în poveşti"
Videoclipul zilei
Citește și
Secretul cozonacilor pufoși
Cum prepară cozonac fără frământare, Miruna Lică, food blogger și prietena matinalului Neatza cu...
Facem în casă cei mai pufoși cozonaci cu Miruna Lică, food blogger
Rețeta de Cozonac domnesc și secretul celor mai gustoși cozonaci, direct de la producător
Video recomandate
Video
Citește și
Filme de Crăciun pe care să le urmărești cu familia în 2024. Producții pe care nu trebuie să le ratezi Catine.ro
Apariția extrem de elegantă a actriței Eiza González la Red Sea Film Festival. Ținuta cu care a întors toate... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Șoferiță româncă de TIR filmată când merge în marșarier, virală pe TikTok:„Să nu mai ziceți că, vezi... Libertatea.ro
S-a semnat contractul de finanțare pentru cel mai spectaculos domeniu turistic care se construiește în Banat.... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Loredana Groza, extrem de mândră de fiica ei. Elena Boncea a defilat pe podium la o prezentare de modă. FOTO Elle
Claudia Puican a apelat la fertilizare în vitro pentru a rămâne însărcinată. Artista și Armin Nicoară vor... Spynews.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii BZI
Gabriela Lucuțar a vorbit deschis despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! „Dacă nu se întâmplă așa, va... BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Piftie de curcan. Rețeta unui preparat tradițional pentru sărbători HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
O specie considerată dispărută a reapărut în apele Patagoniei. Nu a mai fost văzută acolo de 100 de ani useit
Horoscopul zilei de 23 decembrie 2024. Peștii au parte de momente de liniște. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
5 zodii care au înțelepciune de vrăjitoare Jurnalul
Destinația unei călătorii solo poate fi cea mai bună versiune a ta Kudika
Rețeta originală de salată de boeuf. Se pune sau nu mazăre? Playtech
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului Redactia.ro
Cât costă trei zile de vacanţă la mare, în regim all inclusive, de Crăciun. Turiştii sunt aşteptaţi cu mese... Observator
De ce poftele alimentare cresc mult de sărbători. Ce se întâmplă în această perioadă MediCOOL
Rulouri din carne de porc cu ciuperci, în sos de vin alb HelloTaste
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux ProSport
Orașul din România în care va ninge 6 zile la rând, începând de mâine, potrivit meteorologilor EASEWEATHER Gandul
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat... CanCan
Cum să petreci timp de calitate cu familia în vacanța de iarnă DeParinti
Justin și Hailey Bieber au fost fotografiați în aeroportul din Los Angeles. Cei doi îndrăgostiți s-au întors... ZUTV
Modelul AI care te poate proteja de recunoașterea facială, potrivit experților. Cum funcționează Chameleon UseIT
Brăduți de Crăciun din biscuiți cu sos de ciocolată. Rețetă simplă Hello Taste