Rețetă de cozonac pufos cu nuci și cacao. Sfaturi pentru reușita cozonacilor
Nu poate fi sărbătorit Crăciunul fără a ne bucura din plin de aromele cozonacului de casă! Rețetele de cozonac sunt variate, atât din punct de vedere al aluatului, cât și al umpluturii care înnobilează gustul cozonacilor.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 19 Decembrie 2019, 08:27 | Actualizat: Marti, 22 Decembrie 2020, 12:28Vedeți mai jos o Rețetă de cozonac pufos cu nuci și cacao, dar și câteva sfaturi pentru reușita cozonacilor, de care vei dori să ții cont dacă vrei să-ți impresionezi invitații la masa de Crăciun.
Ingrediente pentru rețeta de cozonac pufos cu nuci și cacao:
În rândurile care urmează vei regăsi lista de ingrediente pentru a obține un cozonac pufos cu nuci și cacao.
Pentru aluat( 2 cozonaci mari, sau 3 mai mici):
- 1 kg de făină
- 40 g drojdie
- 6 gălbenușuri mici
- 1 linguriță rasă de sare
- 250 g zahăr
- 500 ml lapte
- 100 g unt cu peste 80% grăsime
- 100 ml ulei
- vanilie (semințe,păstaie sau esență)
- 1 linguriță coajă rasă de portocală
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- Umplutură:
- 4 albușuri
- 125 g zahăr
- 40 g cacao
- 200 g nuci măcinate
- un praf de sare
- 2-3 lingurițe esență de rom
- Pentru uns și decor:
- 1 ou
- granule de zahăr
Cum prepari cozonacul pufos cu nuci și cacao
Pregătim aluatul pentru cozonac pufos cu nuci și cacao. Separăm albușurile de gălbenușuri. Gălbenușurile le punem într-un vas, le frecăm bine cu sare, apoi le amestecăm cu coajă de citrice rasă și vanilia.
Din albușuri, 4 le punem într-un vas încăpător unde vom prepara umplutura, iar 2 le dăm la congelator.
Cernem făina în vasul în care vom frământa aluatul. Drojdia o amestecăm cu o lingură de zahăr și puțin lapte cald. Formăm o adâncitură lain mijlocul făinii, punem acolo drojdia și o acoperim cu un strat fin de făină. Acoperim vasul și lăsăm să se activeze drojdia până face bășicuțe. Încălzim laptele amestecat cu restul de zahăr până acesta se topește. Laptele nu trebuie să fiarbă, ci doar să se încălzească. Într-un vas, pe foc, punem uleiul și topim untul în el.
Când maiaua s-a dezvoltat, adăugăm gălbenușurile amestecate în prealabil cu aromele și sarea și laptele cald amestecat cu zahărul. Începem să frământăm aluatul, adăugând, treptat și amestecul de unt cu ulei. Se poate frământa manual, sau cu ajutorul mixerului. Aluatul va fi unul nu foarte ferm, dar nelipicios. Trebuie să fie unsuros și lucios. Îl lăsăm la dospit aproximativ o oră.
Mai puteți opta și pentru:
- Rețeta de Cozonac Rosenkranz, sau Cozonac sub formă de trandafiri cu nucă și caramel
- Rețeta de Cozonac moldovenesc
- Rețeta de Cozonac leopard
Pentru umplutură, mixăm albușurile cu zahărul până se formează o compoziție albă spumoasă. Adaugăm cacaua ,nucile măcinate,un praf de sare și romul și omogenizăm bine compoziția.
După ce aluatul este dospit, adică își dublează volumul formăm cozonacii. Tapetăm tăvile cu hârtie de copt. Ungem blatul de lucru cu ulei și împărțim aluatul în 4 părți egale. Întindem aluatul în 4 foi dreptunghiulare. Întindem uniform umplutură, peste foile de aluat. Rulăm foile le împletim câte două și așezăm împletiturile în tăvi. Mai lăsăm cozonacii la crescut 30-40 de minute sau până când depășesc ușor marginile tăvilor. Îi ungem cu ou bătut și presărăm granule de zahăr sau diverse semințe. Coacem cozonacii primele 20 de minute la 180 de grade, apoi la 160 de grade până se rumenesc frumos.
După ce sunt gata, îi scoatem din forme și îi lasăm la răcit.
Cozonacii se pot păstra la loc răcoros, împachetați în folie de prospețime, aproximativ o săptămână.
Iată câteva sfaturi pentru reușita cozonacilor:
- Alegeți ingrediente de calitate, proaspete .Făina pe care o folosim trebuie să fie pentru aluaturi dospite, tip 000 sau o făină de forță tip manitoba;
- Untul să aibă peste 80% grăsime;
- Ouăle să fie proaspete;
- Aromele pe cât posibil naturale;
- Lăsăți ingredientele la temperatura camerei 4-5 ore;
- Cerneți făina de două-trei ori, să înglobeze cât mai mult aer;
- Amestecați gălbenușurile cu sarea, va accentua mai mult culoarea galbenă;
- Folosiți drojdie proaspătă, de bună calitate;
- Nu încălziți laptele și grăsimea excesiv, v-a afecta drojdia și nu vor crește cozonacii;
- Ungeți-i cu ou numai după ce au crescut, înainte de a-i da la cuptor;
- Temperatura de coacere este de 180°C primele 20 de minute,apoi trebuie redusă la 160°C și continuată coacerea;
- Dacă tind să se ardă deasupra, acoperiți-i cu o folie de aluminiu, sau o hârtie pergament;
- Când îi scoateți din forme, așezați-i pe o parte iar după 15 minute,întorceți-i pe cealaltă parte și lăsăți-i până se răcesc definitiv.