- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Pornind de la rețeta clasică de cozonac, rețetele au fost adaptate, sau chiar împrumutate din bucătăriile altor popoare, din dorința de a avea diversitate și de a îmbunătăți gustul, dar și aspectul preparatelor.
Rețeta de cozonac Rosenkranz este inspirată din bucătăria bavareză, și se prepară din aluat pufos de cozonac, așezat sub formă de melcișori cu umplutură de nuci și cacao, într-o formă rotundă unsă din belșug cu zahăr caramelizat. După coacere, cozonacu se răstoarnă și va avea un aspect frumos ca o cunună de trandafiri.
Iată ce ne trebuie pentru rețeta de Cozonac Rosenkanz:
- Pentru o formă de 25-26 cm:
- 600 g făină
- 4 ouă
- un praf de sare
- 250 ml lapte
- 50 g drojdie
- 150 g zahăr
- 100 g unt+2-3 linguri ulei
- arome:coajă de lămâie şi portocală, esenţă de lămâie şi portocală
- Pentru umplutură:
- 400 g nuca mărunţită
- 100 g unt
- 30 g cacao
- 150 g zahăr
- 150 g zahăr pentru caramel
Mod de preparare pentru rețeta de Cozonac Rosenkanz
Se caramelizează 150 g de zahăr într-o cratiţă emailată cu diametrul de 25-26 cm, amestecând continuu pentru a nu se arde zahărul. Apoi se întinde caramelul și pe pereţii laterali și se lasă la răcit.
Drojdia se amestecă cu puţin zahăr până se diluează, se adaugă puțin lapte şi puţină făină şi se lasă la odihnit, 10-15 minute, până se activează.
Se topesc 100 g de unt în 2 linguri de ulei apoi se lasă să se tempereze. Se cerne făină într-un bol şi se face loc la mijloc unde se pun ouăle amestecate cu un praf de sare și zahărul, până devin spumoase. Se adaugă și esenţele şi coajă de lămâie şi portocală.
La mijlocul făinii, peste compoziția de ouă se adaugă maiaua( drojdia activată) și se toarnă lapte cald, alternând cu unt topit și se amestecă toate ingredientele, inclusiv făina de pe margini. Se frământă un aluat ușor moale, dar nelipicios, care se acoperă și se lasă la dospit 35-40 de minute.
Tot din categoria rețetelor de cozonaci altfel, vedeți și Rețeta de cozonac unguresc: Baigli cu mac și Baigli cu nucă!
Pentru umplutură, se freacă untul moale cu zahărul și cacaua.
După ce aluatul și-a dublat volumul, se întinde în formă dreptunghiulară cu o grosime de cca 1 cm şi se unge cu compoziția de unt, peste care se adaugă nuca şi se rulează.
Ruloul se taie în 6 bucăţi care se așază în cratiţa cu zahărul caramelizat.
Trebuie lăsată distanţă între rulouri pentru a le da voie să se dezvolte.
Se lasă la dezvoltat până se unesc între ele apoi se dă cozonacul la cuptor pentru 35-40 de minute, la 170 de grade.
Când se scoate din cuptor se răstoarnă imediat pe platou pentru a nu se întări caramelul pe pereții cratiței.
Minunatul cozonac Rosenkranz se lasă să se răcească, apoi pe poate felia în felii triunghiulare ca tortul. Este foarte gustos și aspectuos, va fi altceva decât un cozonac clasic!
Rețete pentru masa de Crăciun. Top 3 cele mai interesante și gustoase rețete cu coaste de porc... Rețetă de fursecuri pentru Crăciun. Fursecuri glazurate cu aromă de lavandă și fistic...