Antena Căutare

Rețetă de cozonac Rosenkranz, sau cozonac sub formă de trandafiri cu nucă și caramel

Rețetele de cozonac sunt la mare căutare, mai ales în preajma celor mai mari sărbători bisericești, făcând parte din rețetele tradiționale.

Galerie
Cozonac Rosenkranz

Pornind de la rețeta clasică de cozonac, rețetele au fost adaptate, sau chiar împrumutate din bucătăriile altor popoare, din dorința de a avea diversitate și de a îmbunătăți gustul, dar și aspectul preparatelor.

Rețeta de cozonac Rosenkranz este inspirată din bucătăria bavareză, și se prepară din aluat pufos de cozonac, așezat sub formă de melcișori cu umplutură de nuci și cacao, într-o formă rotundă unsă din belșug cu zahăr caramelizat. După coacere, cozonacu se răstoarnă și va avea un aspect frumos ca o cunună de trandafiri.

Iată ce ne trebuie pentru rețeta de Cozonac Rosenkanz:


Articolul continuă după reclamă
  • Pentru o formă de 25-26 cm:
  • 600 g făină
  • 4 ouă
  • un praf de sare
  • 250 ml lapte
  • 50 g drojdie
  • 150 g zahăr
  • 100 g unt+2-3 linguri ulei
  • arome:coajă de lămâie şi portocală, esenţă de lămâie şi portocală
  • Pentru umplutură:
  • 400 g nuca mărunţită
  • 100 g unt
  • 30 g cacao
  • 150 g zahăr
  • 150 g zahăr pentru caramel

Mod de preparare pentru rețeta de Cozonac Rosenkanz

Se caramelizează 150 g de zahăr într-o cratiţă emailată cu diametrul de 25-26 cm, amestecând continuu pentru a nu se arde zahărul. Apoi se întinde caramelul și pe pereţii laterali și se lasă la răcit.

Drojdia se amestecă cu puţin zahăr până se diluează, se adaugă puțin lapte şi puţină făină şi se lasă la odihnit, 10-15 minute, până se activează.

Se topesc 100 g de unt în 2 linguri de ulei apoi se lasă să se tempereze. Se cerne făină într-un bol şi se face loc la mijloc unde se pun ouăle amestecate cu un praf de sare și zahărul, până devin spumoase. Se adaugă și esenţele şi coajă de lămâie şi portocală.
La mijlocul făinii, peste compoziția de ouă se adaugă maiaua( drojdia activată) și se toarnă lapte cald, alternând cu unt topit și se amestecă toate ingredientele, inclusiv făina de pe margini. Se frământă un aluat ușor moale, dar nelipicios, care se acoperă și se lasă la dospit 35-40 de minute.

Tot din categoria rețetelor de cozonaci altfel, vedeți și Rețeta de cozonac unguresc: Baigli cu mac și Baigli cu nucă!

Pentru umplutură, se freacă untul moale cu zahărul și cacaua.
După ce aluatul și-a dublat volumul, se întinde în formă dreptunghiulară cu o grosime de cca 1 cm şi se unge cu compoziția de unt, peste care se adaugă nuca şi se rulează.
Ruloul se taie în 6 bucăţi care se așază în cratiţa cu zahărul caramelizat.
Trebuie lăsată distanţă între rulouri pentru a le da voie să se dezvolte.
Se lasă la dezvoltat până se unesc între ele apoi se dă cozonacul la cuptor pentru 35-40 de minute, la 170 de grade.

Când se scoate din cuptor se răstoarnă imediat pe platou pentru a nu se întări caramelul pe pereții cratiței.

Rețetă de cozonac Rosenkranz, sau cozonac sub formă de trandafiri cu nucă și caramel

Cozonac Rosenkranz

Minunatul cozonac Rosenkranz se lasă să se răcească, apoi pe poate felia în felii triunghiulare ca tortul. Este foarte gustos și aspectuos, va fi altceva decât un cozonac clasic!

Rețetă de cozonac Rosenkranz, sau cozonac sub formă de trandafiri cu nucă și caramel

Cozonac Rosenkranz

Rețete pentru masa de Crăciun. Top 3 cele mai interesante și gustoase rețete cu coaste de porc... Rețetă de fursecuri pentru Crăciun. Fursecuri glazurate cu aromă de lavandă și fistic...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x