Top patru rețete tradiționale pentru masa de Crăciun
Pe lângă bradul împodobit și cadourile frumos împachetate de sub el, sărbătorile de iarnă mai vin la pachet și cu mese festive alături de cei dragi, pline de preparate tradiționale delicioase.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 22 Decembrie 2020, 18:31 | Actualizat: Marti, 22 Decembrie 2020, 19:34Dincolo de faptul că este una dintre cele mai așteptate și îndrăgite sărbători creştine, Crăciunul reprezintă, pe lângă sărbătoarea sfântă și întoarcerea la tradițiile strămoșești, la datini și obiceiuri bisericești, dar și la prepararea rețetelor tradiționale pentru masa Crăciun.
Dintre acestea, cele mai îndrăgite și așteptate cu mare poftă, sunt rețetele pe bază de carne de porc, mai ales că este singura perioadă din an când acestea se pregătesc, conform tradiției.
Iată care sunt top patru rețete tradiționale pentru masa de Crăciun:
Rețeta de tobă din carne și măruntaie de porc
Toba de porc tradițională se prepară din toate organele de porc, fierte în apă cu sare și condimente, până se întrepătrund toate gusturile. După fierbere și răcire, organele se toacă mai mărunt și se îndeasă în stomacul de porc sau în intestine grăase, bine curățate și spălate. Apoi se mai fierbe și se ține presată cu o greutate pentru a nu se sparge.
Toba de porc merge foarte bine savurată cu o pâine de vatră, cu o ceapă spartă sau o bucată de praz și un păhărel de țuică aromată și bună.
Vedeți aici o rețetă tradițională de tobă de porc, o rețetă țărănească
Rețeta de caltaboși de porc cu orez și ceapă
Caltaboșii sunt puțin asemănători cu cârnații de porc, mai ales la aspect și sunt preparați după tăierea porcului, special pentru a fi serviți la masa de Crăciun. Compoziția diferă de la o zonă la alta, unii se pregătesc din măruntaie de porc și orez, alții doar cu carne de porc și orez, în unele zone se adaugă și ouă, iar în altele se adaugă și sânge colectat la tăierea porcului, lăsat să se coaguleze, fiert și tocat și se numesc sângerete.
Vedeți aici două rețete de Caltaboși tradiționali din două regiuni ale țării
Rețeta de lebăr tradițional din ficat de porc
Lebărul de casă se mai întâlnește și sub denumirea de leberbus și este preparat din organe de porc, predominant fiind ficatul. Face parte dintre preparatele tradiționale special preparate pentru masa de Crăciun.
Rețeta de lebăr de casă este o adaptare, sau o varianta a rețetei Leberwurst din bucătăria germană. Are un gust predominant de ficat și este este servit ca aperitiv la mesele de Crăciun, alături de tobă și caltaboși.
Vedeți aici cum se prepară rețeta tradițională Lebăr de casă
Rețeta de jumări de porc
Jumările de porc sunt printre cele mai îndrăgite preparate de la pomana porcului, mai ales servite cu ceapă roșie, cu muștar, sau cu o pastă iute de hrean.
Jumările sunt delicioase atât servite ca aperitiv, cât și transformate în diverse paste, sau incluse în diverse aluaturi de tarte, plăcinte, sau sărățele.
Pe aceeași temăBineînțeles că aceste patru rețete tradiționale pentru masa de Crăciun, nu sunt singurele care se prepară din carne de porc, mai sunt și cârnații, însă cu aceștia ne putem delecta și pe întreg parcursul anului, nu doar la masa de Crăciun. Mai este slănina de porc, pe care de asemeni o putem găsi și în restul sezoanelor și carnea de porc la oala cu untură, o delicatesă de nerefuzat.