Antena

Doi ani de la COLECTIV. Cristian Matei, jurnalistul care a filmat clipele de groază din Colectiv: „Erau urlete, toți țipau, plângeau, fete, băieți, răniți. Mor! Rețeta perfectă de coșmar”

Cristian Matei este bărbatul care a filmat incendiul de la Colectiv cu gândul de a face o știre. Nu și-a imaginat că în câteva secunde zeci de oameni  vor fi prada acestuia. A ieșit pe picioare din club, după ce și-a dat seama că nu vrea să moară acolo și a călcat peste ceilalți.

Publicat: Luni, 30 Octombrie 2017, 10:38 | Actualizat: Miercuri, 24 Martie 2021, 19:10
Galerie de imagini
Cristian Matei este bărbatul care a filmat incendiul de la Colectiv cu gândul de a face o știre. Nu și-a imaginat că în câteva secunde zeci de oameni  vor fi prada acestuia. A ieșit pe picioare din club, după ce și-a dat seama că nu vrea să moară acolo și a călcat peste ceilalți.

Cristian Matei este bărbatul care a filmat incendiul de la Colectiv cu gândul de a face o știre. Nu și-a imaginat că în câteva secunde zeci de oameni vor fi prada acestuia. A ieșit pe picioare din club, după ce și-a dat seama că nu vrea să moară acolo și a călcat peste ceilalți.

Cristian Matei este de profesie jurnalist și a avut ghinionul de a se afla în seara de 30 octombrie 2015 în Clubul Colectiv din București. La acel, moment era una dintre serile petrecute frumos, întrucât este pasionat de muzica rock.

Bărbatul a surprins primele secunde de groază ale infernului din Colectiv. Și-a scos telefonul mobil și a filmat cum mulțimea s-a panicat și a încercat să iasă din club. La cel moment, presa a făcut publice imaginile găsite de anchetatori în telefon.

Bărbatul a ieșit din clubul groazei cu arsuri pe 50% din suprafața corpului. A fost internat la Spitalul Bagdasar Arseni, iar în data de 6 noiembrie a fost transferat în Israel, unde a primit îngrijiri de specialitate la spitalul Sheba Tel HaShomer, considerat drept cea mai mare unitate medicală pentru arși din Orientul Mijlociu.

Transferul în Israel a fost șansa lui la viață

Cristian s-a zbătut la propriu între viață și moarte. A stat 3 săptămâni în comă, apoi s-a trezit la pe patul de spital din Tel Aviv. Medicii i-au dat atunci 50 % șanse de supraviețuire.

„Din momentul în care am plecat din Colectiv și până m-am trezit în Israel, adică după o lună și jumătate nu știu nimic din ce s-a întâmplat. Nu îmi mai aduc aminte”, spune Cristian într-un interviu acordat unui site de muzică rock.

Viața lui Cristian a fost pusă în pericol din cauza bacteriilor nosocomiale pe care le-a contactat în spitalul din România în care a fost internat.

A plecat în Israel, acolo unde a stat 3 luni, datorită instituției de presă la care lucrează. Colegii lui au contactat CIntermedicas, o clinică care să faciliteze transportul medical și internarea într-un spital specializat. Costul tratamentului în Israel a fost de aproximativ 160.000 de euro, bani pe care inițial i-a plătit angajatorul și care au fost ulterior decontați de ministerul Sănătății.

Merge la fiecare 3 luni în Israel pentru recuperare. Face tratamente experimentale cu laser acolo care până acum au dat rezultate, iar cicatricile i s-au diminuat. Mai are de făcut câteva operații, cel puțin trei.

Recomandari A1

Comparativ cu acum un an și jumătate, e mult mai ok, pot să mă uit în oglindă fără să mă sperii singur pentru că la mine tot spatele e ars, de la creștetul capului până spre umeri, pentru că a venit focul de undeva din spate, flama, aia a fost problema, explozia...

Tot capul, umerii și brațele îi erau arse adânc, dar el nu simțea nicio durere în momentul în care a ieșit din Clubul Colectiv. Un voluntar l-a dus până la salvare și aceasta a fost șansa lui la viață.

În primele minute, Cristian nu a realizat cât de grave erau arsurile și a crezut că poate merge acasă.

„Omul acela a spus că nu pot să merg în acea condiție acasă, să merg la ambulanță, eu am refuzat, până la urmă m-a potolit, spunându-mi că mă duce la un taxi și m-a împins într-o ambulanță. Acolo, cei de la ambulanță mi-au rupt tricoul de pe mine și mi-au pus o folie protectoare, m-au așezat pe targă, după care m-am trezit în Israel”, mărturisește unul dintre cele 130 de răniți din noaptea de 30 octombrie 2015.

Cum l-a afectat tragedia de la Colectiv

În primul an, nu putea face nimic singur, nici cele mai simple acțiuni. Nu se putea spăla și nu putea mânca singur.

Oana Matei, soția lui Cristian, a fost alături de el zi și noapte. Ea a luat decizia de a-l transfera în Israel, pentru că știa că au un sistem de sănătate avansat. Odată ce starea lui de sănătate s-a îmbunătățit, aceasta îi citea în fiecare zi mesajele de încurajare trimise de prieteni rude sau necunoscuți, ceea ce l-a motivat pe soțul ei să lupte pentru viața lui.

"Îi citesc constant mesajele pe care le primeşte, i-am arătat şi fotografii, (...)i-am povestit de Guvern, i-am povestit de Paris, încerc să-l ţin ancorat", le spunea la acea vreme Oana Matei jurnaliștilor.

Să ne rugăm pentru Mumu

Mumu. Așa îi spuneau prietenii sau colegii celui care aproape a pierit la Colectiv. În mod clar, încurajările apropiaților și modul în care aceștia l-au ajutat, prin strângerea de fonduri, au contribuit la starea lui de spirit bună.

Un fost coleg de radio de-al lui Mumu a făcut un grup pe Facebook, „Să ne rugăm pentru Mumu”, unde circulau încurajări și vești despre starea lui. La protestele din Piața Universității câțiva prieteni au arborat un banner confecționat cu ajutor de la un suporter stelist, cu mesajul „Mumu, gașca e aici / Luptă pentru viață”.

Mumu a fost al doilea pacient transferat printr-o procedură privată, acoperită financiar de compania angajatoare. După trei momente sensibile în avion, în care a fost ventilat manual pentru că organismul se dezechilibrase din cauza diferențelor de presiune din aer, au ajuns în Tel Aviv. Abia a doua zi, la o săptămână de la incendiu, statul român a decis să transfere mai mulți pacienți.

Cel care a fost printre ultimii care au ieșit din clubul morții a declarat pentru Rockon că mai vine din când în când la Colectiv. Face acest lucru pentru că se gândește la tot ce a fost.

Țin minte tot ce s-a întâmplat. Până când am intrat în ambulanță, știu tot. Cum am ieșit, cum erau întinși oamenii pe jos, cum a luat foc. Aici, mi-am recăpătat viața. Am ieșit din Clubul ăla pe jumătate mort”.

Oamenii au fost cei care l-au făcut puternic pe Mumu. Pentru el, sprijinul moral a contat foarte mult.

Chiar dacă nu mai este în totalitate aceeași persoană ca cea de dinainte de Colectiv, Cristian și-a reluat activitățile lui obișnuite și este din ce în ce mai bine. De altfel, el s-a întors la muncă la 9 luni de la tragedie. Colegii îl susțin și acum și îl înțeleg atunci când trebuie să fugă de la job la ședințele de kinetoterapie.

În urma incendiului din clubul Colectiv din seara de 30 octombrie 2015 şi-au pierdut viaţa 64 de persoane - 27 în noaptea tragediei şi 37 ulterior, în spitale din Bucureşti şi din străinătate. Incendiul a izbucnit în timpul unui concert susţinut în clubul Colectiv, care a aparținut fostei fabrici Pionierul, de trupa rock bucureşteană Goodbye to Gravity, care îşi lansă albumul ”Mantras of War”.

Sursă: decatorevista.ro, Rockon

Foto: Facebook, Hepta

Whatsapp LinkedIn
doi ani de colectiv tragedie clubul colectiv fabrica pionierul 64 de morti arsi drama incendiul din clubul colectiv goodbye to gravity cristian matei explozie pionierul
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Urmărește-l pe David Popovici la Campionatele Europene de Înot | Belgrad 2024 🏊‍♂️ În perioada 17-23 iunie, vezi competiția LIVE în AntenaPLAY
Stirile zilei Verişorul Raisei, criminal la 15 ani. Băiatul a recunoscut tot. Cum a primit tatăl său vestea: "A greşit, e copilul meu!"
Citește și
Mihai Grecea, rănit în Colectiv, salvat în România cu ajutorul unui plămân artificial: ”Am...
O imagine cât o mie de cuvinte! După ce a pătimit în flăcările din Colectiv, Adina Apostol își...
Doi ani de la COLECTIV. Un taximetrist, martor la tragedie, vorbește despre noaptea care a ars 64 de...
Doi ani de la COLECTIV. A purtat un an o mască pe față și încă se ferește de oameni. Alex Olteanu,...
Video recomandate
Video
Citește și
Zodia nefericită a lunii iunie 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza banilor Catine.ro
Alfonso Herrera a fost surprins de către fani cu melodia originală din telenovela Rebelde. Fostul membru al... Happy Channel
Un ofițer parașutist rus și-a ucis amanta și i-a aruncat corpul în aer, ca să scape de cadavru Libertatea.ro
Justiția din România, amenințată de o mare criză. „S-ar spune: stop, s-a atins limita” Ziare.com
„Divină!” Soția lui Andrei Ivan, care face „șpagatul perfect”, apariție răvășitoare... AntenaSport
Anunțul făcut de Laura Cosoi cu puțin timp înainte de a naște cel de-al patrulea copil: „În următoarea... Elle
Radu Mazăre este eliberat din închisoare! Decizia de ultimă oră a instanței de la Tribunalul Ilfov Spynews.ro
Soția lui Radu Mazăre este însărcinată! Cum a reacționat acesta, la ieșirea din închisoare BZI
Pescobar și-a cumpărat penthouse în valoare de 2 milioane de euro! „O să am cinema, amfiteatru și piscină!” BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Sparanghel cu bacon în aluat foietaj. Rețetă pentru gustări simple HelloTaste.ro
Salariile a peste 700.000 de angajaţi români nu mai cresc de la 1 iulie Antena3.ro
Proteina creată din aer și electricitate. Cum au reușit experții să creeze „cea mai sustenabilă” hrană din... useit
Horoscopul zilei de 31 mai 2024. Leii primesc vești bune. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Amenzi e-factura: de la 1 iunie firmele plătesc în funcție de mărimea business-ului. Din iulie dispare factura pe... Wall-Street
Oracolul Îngerilor: Ce mesaj are Îngerul Păzitor pentru 31 mai? Kudika
Noi detalii despre starea lui Kate Middleton. Prin ce trece Prinţesa de Wales şi când ar putea reveni Playtech
Dezvăluiri despre Simona Halep. Cum s-a purtat tenismena cu o româncă în China Redactia.ro
Cine e românul care s-a pensionat la doar 25 de ani. Va încasa 3.000 de lei pe lună Observator
Tot ce trebuie să știi despre zahăr: cât poți consuma zilnic, tipuri și efecte MediCOOL
Chec în trei culori. Rețeta unui chec pufos, delicios și spectaculos HelloTaste
FOTO. Rusoaica superbă s-a cuplat cu un milionar mai tinerel ca ea! Cum arată Anna ProSport
Primarul din REȘIȚA vrea să treacă precum naziștii peste PSD: „Cum au trecut panzerele lui Rommel în Africa... Gandul
Locul de poveste din România de care italienii sunt fermecați: 'Unic în lume!' CanCan
Comportamentele sexuale la copii: ce este normal și ce nu DeParinti
20 de lucruri uimitoare despre Rihanna, cea mai bogată cântăreață din lume. Artista a câștigat primul ei... ZUTV
Proprietatea de lux de care nu se pot atinge nici măcar miliardarii lumii. De ce e aproape imposibil de cumpărat UseIT
Rețetă de ouă murate. Cum se prepară și la ce se folosesc Hello Taste