O salată potrivită pentru slăbit nu înseamnă doar frunze verzi. Asocierile dintre ingrediente trebuie să susțină sațietatea, să regleze glicemia și să ofere suficienți nutrienți pentru energie și refacere. Astfel, o bază de legume crude sau fierte poate fi completată cu leguminoase, ton, carne slabă, ouă sau brânzeturi degresate, iar dressingurile pot aduce savoare fără a încărca inutil rețeta.
Salatele propuse mai jos urmează tocmai acest principiu: combinații simple, dar atent echilibrate, preparate fără prăjeli sau sosuri grele, cu ingrediente ușor de găsit și cu o valoare energetică calculată pentru a susține un deficit caloric sănătos. Fiecare poate deveni o cină satisfăcătoare, un prânz consistent sau o soluție ideală pentru pachetul de birou.
CITEȘTE ȘI: 7 alimente care nu îngrașă. Ce poți mânca fără griji la dietă
Salată verde cu piept de pui la grătar

Ingrediente (pentru 2 porții)
Valoare energetică: aprox. 280 kcal/porție
- 200 g piept de pui
- 100 g salată verde (mix de rucola, baby spanac și valeriană)
- 100 g roșii cherry
- ½ avocado (aprox. 80 g)
- 1 linguriță ulei de măsline (5 ml)
- zeama de la ½ lămâie
- sare, piper
Mod de preparare salată verde cu piept de pui la grătar
Pieptul de pui se frige pe grătar sau într-o tigaie grill, apoi se lasă să se răcească ușor și se taie felii subțiri. Salata se spală și se scurge bine, roșiile se taie în jumătăți, iar avocado se feliază subțire. Toate ingredientele se așază într-un bol, se stropesc cu zeamă de lămâie și ulei de măsline, se asezonează și se amestecă ușor.
CITEȘTE ȘI: Ce să bei ca să slăbești rapid. Se poate bea apă minerală în cura de slăbire? Cât de mult ajută ceaiurile
Salată de ton cu fasole roșie

Ingrediente (pentru 2 porții)
Valoare energetică: aprox. 310 kcal/porție
- 60 g ton în suc propriu
- 200 g fasole roșie fiartă
- 1 ardei gras roșu (aprox. 120 g)
- 50 g ceapă roșie
- 1 linguriță ulei de măsline
- 1 lingură oțet de mere
- sare, piper
Mod de preparare salată de ton cu fasole roșie
Fasolea se scurge și se clătește. Ardeiul se taie cubulețe, ceapa se feliază subțire, iar tonul se scurge și se desface în bucăți mari. Ingredientele se pun într-un bol, se adaugă uleiul, oțetul și condimentele, apoi se amestecă bine.
CITEȘTE ȘI: Idei de felul doi pentru diabetici. Mâncăruri care nu cresc glicemia
Salată de năut cu castravete și roșii

Ingrediente (pentru 2 porții)
Valoare energetică: aprox. 270 kcal/porție
- 400 g năut fiert
- 150 g castravete
- 100 g roșii
- 1 linguriță ulei de măsline
- 1 lingură zeamă de lămâie
- 1 lingură pătrunjel tocat
- sare, piper
Mod de preparare salată de năut cu castravete și roșii
Năutul se scurge și se clătește. Castravetele se taie cuburi, roșiile se toacă mărunt, pătrunjelul se toacă fin. Se pun toate într-un bol, se adaugă uleiul, lămâia și condimentele, apoi se amestecă.
CITEȘTE ȘI: Dieta 90/30/50 explicată chiar de nutriționista care a creat-o: cum funcționează și cât de eficientă este
Salată cu quinoa, spanac și avocado

Ingrediente (pentru 2 porții)
Valoare energetică: aprox. 340 kcal/porție
- 100 g quinoa fiartă
- 100 g spanac proaspăt
- ½ avocado (80 g)
- 1 lingură zeamă de lămâie
- 1 linguriță ulei de măsline
- sare, piper
Mod de preparare salată cu quinoa, spanac și avocado
Quinoa se fierbe și se lasă la răcit. Spanacul se spală bine, avocado se taie cuburi. Ingredientele se pun într-un bol, se asezonează și se amestecă delicat cu ulei și zeamă de lămâie.
CITEȘTE ȘI: Ce să mănânci la cină ca să nu te îngrași. 5 alimente pe care le poți consuma în siguranță
Salată grecească light cu brânză feta slabă

Ingrediente (pentru 2 porții)
Valoare energetică: aprox. 250 kcal/porție
- 150 g roșii
- 100 g castraveți
- 60 g feta light
- 30 g ceapă roșie
- 10 g măsline
- 1 linguriță ulei de măsline
- oregano, sare, piper
Mod de preparare
Legumele se taie în bucăți potrivite, feta se taie cubulețe. Se pun într-un bol, se adaugă măslinele, condimentele și uleiul, apoi se amestecă ușor.
CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă dacă sari peste mese. Cum îți afectează acest obicei organismul
Salată de linte cu legume coapte

Ingrediente (pentru 2 porții)
Valoare energetică: aprox. 290 kcal/porție
- 200 g linte verde fiartă
- 100 g dovlecel copt
- 100 g ardei copt
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 lingură oțet balsamic
- sare, cimbru
Mod de preparare salată de linte cu legume coapte
Ardeii grași și dovlecii tăiați felii pe lungime se pun pe o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt. Se dau la cuptorul preîncălzit la 200C și se lasă până când se înmoaie. Ardeii se scot într-un bol și se acoperă, iar dovleceii pe o farfurie. Când ardeii se răcesc suficient cât să poată fi manevrați, se curăță de pieliță, de cotor și de semințe. Apoi, atât ardeii, cât și dovleceii se taie în bucăți de 1-2 cm. Lintea fiartă se combină cu legumele coapte. Se asezonează cu ulei, oțet și condimente și se amestecă ușor.
Salată de varză albă cu morcov și dressing de iaurt

Ingrediente (pentru 2 porții)
Valoare energetică: aprox. 180 kcal/porție
- 200 g varză albă
- 100 g morcov
- 120 g iaurt degresat
- 1 linguriță muștar
- sare, piper
Mod de preparare
Varza se taie fin, morcovul se dă pe răzătoare. Se amestecă cu iaurtul, muștarul și condimentele până se obține o salată crocantă, ușor acidulată.
Ghid pas cu pas pentru rețetă de paste italienești. Cum se fac acasă... Remediul inedit pentru insolație și dureri de cap.Ce zic specialiștii că poți consuma în sezonul cald, deși înainte nu e...