Cum să prepari o masă tradițională pentru ziua de 1 Decembrie 2024. Ce preparate nu trebuie să îți lipseacă
Ziua Națională a României este sărbătorită așa cum se cuvine cu preparate tradiționale și bucurie! Iată la ce să fii atentă atunci când pregătești masa pentru musafiri!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 26 Noiembrie 2024, 15:56 | Actualizat: Marti, 26 Noiembrie 2024, 16:52Pe 1 Decembrie 2024 toți românii patrioți sărbătoresc așa cum se cuvine Ziua Națională a României!
Gospodinele se pregătesc temeinic încă de pe acum pentru a cumpăra toate alimentele de care au nevoie pentru mâncărurile tradiționale care sunt nelipsite de pe mesele celor care sărbătoresc ziua de 1 Decembrie cu mare bucurie în suflet.
Pe aceeași temăDescoperă în rândurile de mai jos care sunt preparatele ce nu ar trebui să îți lipsească de pe masă de Ziua Națională a României!
Cum să prepari o masă tradițională pentru ziua de 1 Decembrie 2024
România se mândrește cu o bucătărie bogată în preparate tradiționale pe care și turiștii străini au început să le iubească la fel de mult ca și noi, românii.
Ziua de 1 Decembrie este o zi specială pentru noi toți, iar mâncarea tradițională alături de un vin fiert cu mirodenii este imaginea perfectă pentru această zi pentru mulți dintre noi.
Potrivit unei publicații, printre cele mai importante feluri de mâncare pregătite de gospodine pentru această zi sunt: varza murată cu ciolan afumat, ciorba de fasole boabe și plăcinta de dovleac.
Iată cum să le prepari pe fiecare în parte!
Pe aceeași temăReteță varză murată cu ciolan afumat
Ingrediente:
- o varză murată
- 400 de grame de ciolan afumat
- o lingură de pastă de tomate
- o frunză de dafin
- cimbru
- piper
- boia iute
- vegeta (opțional)
- o lingură de untură de porc
- o cană de sumă de legume (apa)
- o legătură de mărar
Mod de preparare:
După ce se lasă varza la desărat tip de 3 ore în apă rece, se pune la încins untură într-o oală de tuci în care ulterior se adaugă ciolanul tăiat în bucăți. Se lasă până când se rumenește ușor și apoi se adaugă varza tocată mărunt, călindu-se împreună.
În momentul în care scade zeama pe care și-o lasă varza se adaugă jumătate din cana de supă, frunza de dafin și restul condimentelor. Potrivit culinar.ro, se lasă la fiert pentru câteva minute și apoi se transferă varză într-o tavă care se pune la cuptor.
După ce s-a ajuns la jumătate fierberii se adaugă și pasta de tomate în restul de supă și se mai lasă la fiert încă 20 - 25 de minute. La final se adaugă mărarul tocat, iar apoi mâncarea tradițională de 1 decembrie este gata de savurat!
Pe aceeași temăRețetă pentru ciorba de fasole boabe
Ingrediente:
- 500 de grame de fasole boabe
- 150 de grame de ceapă
- 200 de grame de morcov
- 100 de grame de rădăcină de țelină
- 3 roșii proaspete
- 2 linguri de bulion de roșii
- 100 de grame de ulei
- 5 grame de sare de lămâie
- 2 – 3 tulpini de țelină
- un praf de concentrat de supă de vită
- 2 legături de leuștean verde
- o legătură de pătrunjel verde
- sare după gust
- piper după gust
Mod de preparare pentru ciorba de fasole boabe
Boabele de fasole se aleg de impurități, se spală și se lasă în apă rece cu o seară înainte pentru aproximativ 12 ore. Ulterior acestea se fierb în apă, iar după 15 minute de fierbere se îndepărtează apa, înlocuindu-se cu altă apă fiartă pentru a se continua fierberea.
Potrivit culinar.ro, următorul pas este de a curăța, spăla și tăia mărunt morcovii, ceapa, pătrunjelul, leușteanul, rădăcina și tulpina de țelină, dar și roșiile în sferturi de felii mai groase.
În timp ce fasolea se fierbe se călesc în ulei ceapa, țelina și morcovii peste care se adaugă și roșiile. Când fasolea a fiert pe jumătate se adaugă și călitura, praful de supă, sarea și piperul.
La final se adaugă și o legătură de leuștean și pătrunjelul verde și se mai fierb împreună încă 2 sau 3 minute. În funcție de preferințe se pot adăuga și 2 linguri de bulion de roșii, sare de lămâie sau alte ingrediente preferate de dumneavoastră.
Ciorba de fasole boabe se servește fierbinte pentru un gust uimitor!
Rețeta pentru plăcinta de dovleac
Ingrediente
- 2 pachete de foi de plăcintă
- 100 de ml de ulei sau unt topit, pentru uns foile
- 2 kg de dovleac răzuit
- 200 de grame de zahăr
- 2 linguri de ulei
- scorțișoară
- zahăr pudră pentru decor
Mod de preparare pentru plăcinta de dovleac
Dovleacul se taie în felii mari, apoi se curăță feliile de coajă și semințe și se dau pe răzătoarea mare.
Se pune o tigaie cu două linguri de ulei la încins si se caramelizează în acesta 2-3 linguri din răzătura de dovleac. Se amestecă bine până când piureul de dovleac își degajă bine aroma, apoi se adaugă redstrul de dovleac și zahărul. Se amestecă piureul de dovleac pe foc până se reduce la jumătate și devine consistent. Se lasă la răcit, apoi se împarte în cinci părți aproximativ egale. Se poate folosi chiar dovleac copt la cuptor, dacă timpul ne permite așteptarea.
Când piureul de dovleac este rece și foile de plăcintă decongelate se pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Grupăm foile de plăcintă în cinci grupuri de câte patru foi. Pe blatul de liucru așezăm prima foaie de plăcintă și o ungem cu puțin ulei. Așezăm a doua foaie peste ea, o ungem cu ulei și presărm scorțișoară. Urmează a treia foaie de plăcintă unsă cu ulei, iar peste a patra foaie întindem piureul de dovleac. Rulăm foile de plăcintă cu dovleacul în interior și strângem bine ruloul la capete. Procedăm în același mod și cu restul foilor de plăcintă și vom obține cinci rulouri pe care le așezăm în tava de cuptor tapetată cu hârtie de copt.
Coacem plăcinta cu dovleac pentru 35-40 de minute la 180 de grade, sau până când este bine rumenită la suprafață. O lăsăm să se tempereze bine, o decorăm cu zahăr pudră și o putem porționa frumos.