Desert: Reteta Tarta cu ciocolata si portocale
Daca vreti sa gustati aceasta bunatate de desert, trebuie sa aveti rabdare aproximativ 40 de minute, cat dureaza prepararea lui.
Publicat: Marti, 14 Februarie 2012, 00:00 | Actualizat: Sambata, 30 Ianuarie 2021, 18:11- Liga Națiunilor: România vs. Kosovo se vede vineri, 15 noiembrie, de la 21:45, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Ingrediente pentru reteta Tarta cu ciocolata si portocale:
Pentru aluat
175g unt
100g zahar tos
250g faina alba, plus extra pentru pudrat
25g migdale macinate
1 ou batut
Pentru umplutura
5 oua
200g zahar tos
sucul şi coaja fin rasa de la 4 portocale
suc de la 1 lamaie
142ml smantana grasa
140g ciocolata amara, bucati
Pentru amestecul de portocale caramelizate
2 portocale decojite si coaja lor fin rasa
200g zahar tos
Mod de preparare pentru reteta Tarta cu ciocolata si portocale:
1. Se pregateste aluatul punand untul, zaharul, faina şi migdalele intr-un robot de bucatarie si se amesteca pana cand compozitia va arata ca pesmetul. Se adauga oul putin cate putin, se amesteca pana cand se leaga compozitia - s-ar putea sa nu fie nevoie chiar de tot oul. Se scoate aluatul si se framanta putin pentru a-l modela. I se va da forma unui disc plat, care se va infaşura in folie de plastic şi se va lasa la rece 30 de minute.
2. Se da cuptorul la 180°C/gaz. Pe o suprafata pudrata cu faina, se intinde aluatul astfel incat sa se poata umple o forma de tarta cu fundul detaşabil, cu diametrul de 23 de cm, lasand blatul sa atarne putin şi in afara marginilor. Se aşaza hartie de copt in forma peste aluat, apoi se aşaza greutatea (bile sau fasole mare uscata) pentru copt orb. Se coace 20 de minute, pana cand marginile devin aurii. Scoateti greutatea şi continuati sa coaceti inca 10 minute, pana ce baza blatului devine aurie. Se scoate şi se lasa la racit, iar cuptorul se da la 130°C/gaz 2.
3. Intre timp, se pregateşte umplutura. Se amesteca ouale şi zaharul bine, se adauga sucul de citrice, coaja şi smantana. Se toarna intr-o cana şi se lasa deoparte. Se topeşte ciocolata intr-un bol, in bain marie sau in cuptorul cu microunde. Imediat ce blatul s-a racit, se inlatura marginile care atarna in afara formei şi se unge cu ciocolata din belşug. Se lasa sa se racoreasca şi se repeta.
4. Se pune din nou forma de tarta in cuptor şi se toarna repede, dar cu grija, amestecul de portocale deasupra. Se coace 45-50 de minute pana cand amestecul se aşaza. Se raceşte in forma. Daca o pregatiti in avans, acum o puteti pune la racit peste noapte.
5. Pentru amestecul de portocale, se taie bucati portocalele deasupra unui bol, pastrand orice suc şi storcand şi membrana. Se pune coaja intr-o cratita cu apa rece, se fierbe, se acopera şi se da deoparte. Se topeşte zaharul intr-o tigaie cu un strop de apa, apoi se aduce la punctul de fierbere. Se lasa la foc mic pana se obtine un caramel de culoarea chihlimbarului; cat este inca pe foc, se adauga coaja, bucatile de portocala şi sucul lor. Se amesteca putin inainte de a turna compozitia intr-un bol. Se scoate tarta pe un platou şi se stropeşte cu sirop de la portocale. Fiecare felie se decoreaza cu 1-2 bucati de portocala, putina coaja şi sirop. Se serveşte restul amestecului de portocale separat.
Pofta buna!
Foto: Good Food