Antena

Rețetă gogoși ca la mamaie acasă. Cum faci pas cu pas gogoși delicioase la tine acasă

Gogoșile proaspăt făcute au o savoare unică, cu o textură pufoasă și un gust dulce, care ne duce cu gândul la copilărie și la bucătăria bunicilor.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 30 Octombrie 2024, 17:33 | Actualizat: Miercuri, 30 Octombrie 2024, 17:46
Galerie de imagini
Gogoșile proaspăt făcute au o savoare unică, cu o textură pufoasă și un gust dulce, care ne duce cu gândul la copilărie și la bucătăria bunicilor.
Profimediaimages.ro

Dacă vrei să recreezi gustul autentic al gogoșilor făcute de mamaie, acest ghid îți va arăta exact ce trebuie să faci pentru a obține gogoși delicioase și pufoase, chiar la tine în bucătărie.

Rețetă gogoși ca la mamaie acasă. Cum faci pas cu pas gogoși delicioase la tine acasă

Pentru a obține gogoși pufoase și delicioase, încearcă să ai toate ingredientele la temperatura camerei, mai ales ouăle și untul, pentru a obține un aluat omogen.

Dacă e frig în casă, poți încălzi cuptorul câteva minute și apoi să pui aluatul la dospit acolo. În privința uleiului de gătit, folosește ulei de floarea-soarelui sau de palmier, pentru că suportă bine temperaturile înalte și nu va altera gustul.

Pe aceeași temă

Ingrediente necesare pentru gogoși ca la mamaie acasă

Pentru a obține gogoși pufoase și aromate, este esențial să folosești ingrediente de calitate. Aceste ingrediente sunt de bază și sunt suficiente pentru aproximativ 20-25 de gogoși, în funcție de mărimea pe care o alegi. Iată de ce ai nevoie:

Mod de preparare gogoși ca la mamaie acasă

Începe prin a activa drojdia. Dacă folosești drojdie proaspătă, amestec-o într-un bol mic cu o linguriță de zahăr și câteva linguri de lapte călduț. Las-o deoparte 10-15 minute, până începe să facă bule. Dacă folosești drojdie uscată, amestec-o direct în făină, dar poți să o lași și în lapte câteva minute ca să se activeze mai bine.

Într-un bol mare, cerne făina pentru a fi aerată și ușoară. Adaugă un praf de sare și amestecă. În mijlocul făinii, fă o adâncitură și toarnă maiaua activată (dacă ai folosit drojdie proaspătă). Apoi adaugă zahărul, ouăle, laptele călduț și untul topit. Amestecă toate ingredientele cu o lingură sau o spatulă, până când aluatul începe să se lege.

Transferă aluatul pe o suprafață de lucru presărată cu făină și frământă-l timp de 10-15 minute. Aluatul trebuie să fie moale, elastic și ușor lipicios, dar nu se va lipi de mâini. Dacă aluatul este prea moale, mai adaugă puțină făină, iar dacă este prea tare, mai adaugă o lingură de lapte.

Recomandari A1

Pune aluatul într-un bol uns cu puțin ulei, acoperă-l cu un prosop curat sau cu folie alimentară și lasă-l să dospească într-un loc cald, ferit de curenți de aer. Timpul de dospire poate varia, dar durează în jur de o oră sau până când aluatul își dublează volumul.

După ce aluatul a crescut frumos, transferă-l pe masa de lucru și întinde-l cu un sucitor într-o foaie groasă de aproximativ 1 cm. Folosește un pahar sau o formă rotundă pentru a decupa cercuri de aluat. Dacă vrei să obții gogoși cu gaură în mijloc, folosește un capac de sticlă sau un instrument mai mic pentru a decupa o gaură în fiecare bucată de aluat.

Pe aceeași temă

Resturile de aluat le poți frământa din nou și întinde pentru a face mai multe gogoși.

Apoi așază gogoșile decupate pe o suprafață tapetată cu hârtie de copt și acoperă-le cu un prosop curat. Lasă-le să mai dospească timp de 15-20 de minute, pentru a deveni și mai pufoase. Acest pas suplimentar de dospire va face ca gogoșile să crească frumos în timpul prăjirii.

Încinge uleiul într-o tigaie adâncă sau într-un vas larg. Ideal este ca uleiul să aibă o temperatură de aproximativ 170-180°C; prea fierbinte va arde gogoșile la exterior fără a le găti în interior, iar prea rece le va face uleioase. Dacă nu ai un termometru, testează uleiul cu o bucată mică de aluat – dacă sfârâie imediat și se ridică la suprafață, uleiul este gata.

Pune gogoșile în ulei, câteva pe rând, și prăjește-le până devin aurii pe ambele părți, aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte. Folosește o spatulă sau o furculiță pentru a le întoarce cu grijă. Scoate-le pe un șervețel de bucătărie pentru a absorbi excesul de ulei.

După ce s-au răcorit puțin, presară gogoșile cu zahăr pudră, zahăr vanilat sau chiar scorțișoară, pentru un plus de aromă. Dacă dorești, poți umple gogoșile cu gem, cremă de ciocolată sau vanilie, folosind un poș de patiserie.

Pe aceeași temă
Whatsapp LinkedIn
gogosi reteta
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 NHL, fenomenul mondial, se vede din acest an în platforma ta favorită! Cele mai tari meciuri se văd LIVE exclusiv în AntenaPLAY.
Stirile zilei Investiţie de 70 de milioane de euro într-un orăşel din România. Noua fabrică va avea 400 de angajaţi
Videoclipul zilei
Citește și
Rețetă de gogoși dospite, preparată de chef Nicolai Tand la Super Neatza, 9 iunie 2022
Super Neatza, 9 iunie 2022. Ce rețete ne propune chef Nicolai Tand
Gogoși cu iaurt și trei sosuri de ciocolată. Rețeta lui Vlăduț la Super Neatza, 25 februarie 2022
Secretul celor mai gustoase gogoși artizanale
Video recomandate
Video
Citește și
Beneficiile ceaiului de cătină. Ce se întâmplă dacă îl bei în fiecare zi Catine.ro
Îți mai amintești de actrița din telenovela "Valentina, grăsuța mea frumoasă"? Cum arată acum Natalia Streignard Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
„L-aș sfătui pe Kim Jong-un să se gândească de două ori”. Avertisment pentru liderul suprem al Coreei de Nord Libertatea.ro
Cât de aproape este piața imobiliară să repete implozia din 2008. Semnele care reapar pentru prima oară... Ziare.com
Milionarul român de doar 28 de ani, mesaj vehement despre angajaţii săi: „Niciodată nu am făcut şi nu voi... AntenaSport
Carmen Grebenișan, noi detalii despre divorțul de Alex Militaru. Cum a reacționat acesta când a aflat de noua ei... Elle
Astăzi este ziua Simonei Gherghe! Ce surpriză i-au făcut copiii, la prima oră, frumoasei prezentatoare Spynews.ro
Cu ce boală a fost diagnosticată Andreea Marin: „Stăteam trează 48 de ore!” BZI
Câți bani face Mircea Bravo din YouTube și Facebook: „Stăm destul de bine!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Colivă tradițională cu nucă. Rețeta desertului pe care toți românii îl adoră HelloTaste.ro
Imagini apocaliptice după inundațiile catastrofale, cu 62 de morți, din Spania. Victimele sunt căutate cu dronele Antena3.ro
Motivul uimitor pentru care Elon Musk vrea ca Donald Trump să câștige alegerile din SUA. Miliardarul a dezvăluit... useit
Horoscopul zilei de 31 octombrie 2024. Gemenii sunt sfătuiți să îmbrățișeze schimbarea. Află ce se... Catine
Economia americană continuă să își tureze motoarele: Creștere solidă în trimestrul al treilea din 2024 Wall-Street
Oana Zăvoranu, lovitură dureroasă: Vedeta a pierdut definitiv casa din Dorobanți după un proces de 7 ani Kudika
El e actorul român care slujește ca preot: „Sunt apropiat de Dumnezeu”! Ce spune despre Halloween Playtech
Carmen de la Sălciua o distruge pe Geta Sterp. Reacția dură pe care la dat-o fosta soție a lui Culiță Sterp Redactia.ro
Un escroc care sărea intenţionat în faţa maşinilor şi le cerea şoferilor 1.000 de lei a ajuns în comă şi cu... Observator
Ce se întâmplă dacă te abții să strănuți. Care sunt șansele să suferi un AVC MediCOOL
Prăjituri simple de Halloween pe care poți să le prepari ușor și rapid acasă HelloTaste
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal ProSport
Anunț oficial | Aceste pensii cresc cu 335 lei, începând cu 1 ianuarie 2025 Gandul
Ginerele lui Gigi Becali și 'Distrugătorul de femei' s-au încins de la o tipă! Patroana i-a gonit din club în... CanCan
Cele mai frecvente frici ale copilului: care sunt și cum le gestionezi DeParinti
Taylor Swift s-a confruntat cu probleme tehnice în timpul concertului ei din New Orleans. Platforma sa argintie a... ZUTV
Cum poți avea WiFi mai rapid. Trucurile recomandate de experți UseIT
Brioșe cu dovleac. Desert de toamnă aromat și colorat Hello Taste